Újabb lépéssel közelebb a teljes gerincúthoz

Csepel.hu

A Fővárosi Közgyűlés június 14-ei döntése nyomán hamarosan elkezdődhet a csepeli gerincút befejező szakaszainak tervezése. A Posztógyár utcától a Cseresznyefa utcáig, azaz a városhatárig tartó út kivitelezése 2019-ben indul.

A három ütemben tervezett teljes gerincutat annak idején személyesen Demszky Gábor főpolgármester ígérte meg 1993-ban a csepelieknek, az átadás céldátuma először 1996 volt. A tervekből végül semmi nem lett, ennek ellenére az akkori MSZP–SZDSZ-koalíció az évek során minden választási kampányban másmás átadási időponttal, de újra megígérte a teljes út megépítését. A beruházás első üteme végül Németh Szilárd polgármestersége idején, 2012-ben készült el a Szabadkikötőtől a Posztógyár utcáig. Az új zajvédő falakkal felszerelt, kétszer kétsávos úttal nyugodtabb, csendesebb lett Csepel belvárosa.

A projekt második üteméről, a Posztógyár utcától a Mag utcáig tartó szakaszról viszont tudni kell, hogy az évtizedekkel korábban készült tervek mára elavultak. A harmadik ütem pedig nem rendelkezett tervekkel, a nyomvonal a Mag utca, Salak út, majd beépítetlen területeken haladva éri el a II. Rákóczi Ferenc utat a Cseresznyefa utcánál. Szükség volt tehát az engedélyezési, kiviteli tervek megújítására. Erről döntött most a Fővárosi Közgyűlés, amely az utolsó két ütemet is összevonta.

A kivitelezés várhatóan 2019-ben kezdődik el. Ezzel pedig a csepeliek nagy álma valósulhat meg. A teljes gerincút elkészültével élhetőbbé, biztonságosabbá válik a kerület, hiszen a lakóövezetek közvetlen közelében megszűnik az átmenő teher- és gépkocsiforgalom, csökkentve ezáltal a környezet terhelését. A beruházással a tömegközlekedés hatékonysága is javul, ráadásul a vállalkozásoknak is a hasznára válik: a közlekedés minőségének javulásával növekedhet az itt működő vállalkozások versenyképessége. És ugyancsak jól járnak az agglomerációban élők, akik így gyorsabban eljuthatnak a belvárosba.

Nem véletlen tehát, hogy a kerületben az egyik legnagyobb horderejű változásokat eredményező fejlesztés a teljes csepeli gerincút megépítése lesz. Csepel – és a csepeliek – közlekedése, életminősége a megvalósítás által jelentősen javul majd.

TSZ

Csepel.hu

5 hozzászólás “Újabb lépéssel közelebb a teljes gerincúthoz” bejegyzésre

  1. xy szerint:

    az elmúlt 8 évben meg lehetett volna tervezni legalább

  2. Nagyapó szerint:

    Talán az elmúlt 24 évben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  3. Letiltatni szerint:

    Mindig “új” tervezés szükséges, annak érdekében, hogy közpént lehessen elsikkasztani.

  4. Qvick szerint:

    Csöpög a rosszindulat !

  5. Tóth kati szerint:

    Tudja valaki pontosan hol húzódik a második szakasz nyomvonala?Melyik utcák házai kerülnek lebontásra?

Itt lehet hozzászólni !