IKEA vs Jahn Ferenc Kórház: saját kardjába dőlt a balliberális pártsajtó

Pesti Srácok

Egyre-másra készülnek a magyar egészségügy drámai helyzetéről szóló „tényfeltáró riportok”, „leleplezések” – ám ezek jó részéről gyorsan bebizonyosodik, hogy minden alapot nélkülöző rémhírterjesztések. Az elmúlt napokban két ilyen fals hír is végigszáguldott az ellenzéki médián: az egyik a dél-pesti Jahn Ferenc-kórházról szólt, amelynek ápolói állítólag tömegével mondanak föl, hogy átmehessenek az IKEÁ-ba dolgozni. A másik történet a jászberényi Szent Erzsébet Kórházról szólt: ott is osztálybezárásokról cikkeztek. Persze, mindkét „hírről” kiderült, hogy teljes marhaság.

Tömegével mondtak fel ápolók és nővérek a dél-pesti Jahn Ferenc-kórházban, így a hármas számú belgyógyászati osztályt lezárták – számolt be múlt hét kedden a Hír Televízió. A bútoráruházat választották a Jahn Ferenc-kórház helyett című tudósításban az is szerepelt, hogy

a felmondott  nővérek és ápolók többsége a közelben, újonnan megnyílt svéd bútoráruházban vállalt munkát, ott ugyanis korábbi fizetésük többszörösét keresik meg.

Az ominózus svéd bútoráruház a soroksári IKEA, amely a közelmúltban nyitotta meg kapuit. Bár teljesen abszurdnak tűnt, a hír mégis gyorsan körbe száguldott a teljes ellenzéki médián. Végül szombaton (június 24-én) a Népszavában Bihari Tamás publicista is megírta róla a magáét:

Több forgatócsoport is ellátogatott a kórházba, de nemcsak betegnek, orvosnak, nővéreknek nem találták a nyomát, hanem az állítólagos felújításnak sem. A feltett kérdésekre a kórház vezetője természetesen (?) nem válaszolt. Az eset nem egyedi, az ország több kórházában zárnak be osztályokat vagy csökkentik a kapacitást. 

Ugyanebben a Népszava-lapszámban Bihari kolléganője, Danó Anna egészségügyi tudósító riportot írt a témáról, amiből viszont az derült ki, hogy úgy marhaság az egész történet ahogy van. Többek között azt írta:

A helyi nővérek nem hallottak arról, hogy valamelyik kollégájuk átszerződött volna a Jahn belosztályáról az IKEA bútorosztályára. Egyikük szerint ez nem több, mint „jó kis médiahecc”. (…) Az első emeleten teljes az üzem, vannak betegek, ápolók. A nővérpultok mögött mindenütt 3-4 nővér, a folyóson is fölbukkan egy-egy, infúziós állvánnyal, gyógyszerrel. Egyikük meg is mondja: elege van az újságírókból. Volt olyan stáb, amelynek a riportere azzal a trükkel állította meg, hogy vidékről idehozná az édesanyját, de előtte szívesen körülnézne a kórtermekben, a kiszolgáló helyiségekben. Természetesen körbevezettük – mondja – de nem a felújítás alatt lévő részben. Valószínűleg rejtett kamerája volt. Így az ő riportjából később az derült ki, hogy itt nincs is festés. A felújítás két emelettel feljebb, a negyedik emeleten tart. Onnan, éppen emiatt, akit lehetett hazaküldtek, akit meg benn kellett tartani, az első emeletre költöztették. Ha fönn végeznek a festők, akkor meg onnan költözik fel mindenki. A munka egész nyáron tarthat, a tisztasági festés mellett cserélik a villanyvezetékeket is.

A nagy „szenzáció” tehát annyi, hogy festik a negyedik emeleti kórtermeket. Ennyiből az ellenzéki sajtó képes volt levezetni, hogy romokban az egészségügy, és már az IKEÁ-ba mennek az ápolók, vége a világnak…

JÁSZBERÉNYBEN IS DRÁMA VAN… VAGY MÉGSEM?

Szombaton újabb katasztrófára utaló hír érkezett az egészségügyből: a Szóljon.hu arról tájékoztatta az ország nyilvánosságát, hogy

júliusban és augusztusban részlegesen szüneteltetik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését. Csak csökkentett ágyszám mellett tudják ugyanis biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását.

A hír komolyan vehetőségét erősítette, hogy a lap az információ forrásaként az intézmény megbízott főigazgatóját, Sinkó-Káli Róbertet tüntette föl. Így tehát nemcsak az egészségügy soha nem látott romlására kondicionált ellenzéki olvasók hihették el a sztorit, hanem a pártsemleges vagy kormánypárti olvasók is. Igen ám, csakhogy Sinkó-Káli Róbert rövidesen a 888.hu-nak nyilatkozott, amelyből kiderült, hogy a Szóljon.hu meghamisította a szavait – ő ugyanis teljesen másról beszélt. A 888.hu cikkében az olvasható:

A megbízott főigazgató szerint a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház adományozó ünnepségén elmondott szavait „kiforgatták”, és „rémhírt generáltak”. Megjegyezte, hogy az egészségügyi ellátás rémhírekkel, valótlan állításokkal történő megzavarása elítélendő, nem a jobbítás irányába mutató, a betegek bizalmának megingatása egyben félelemkeltő. Sinkó-Káli Róbert jelezte, hogy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban 2015 végén több mint egymilliárd forintos beruházás valósult meg, és azóta is több mint 200 millió forint értékben elnyert, gép-műszerbeszerzést érintő pályázati támogatások közbeszerzési eljárásai vannak folyamatban.

Természetesen, hiába mondta el a megbízott főigazgató, hogy a jászberényi kórház folyamatosan eleget tesz feladatának, minden osztálya és szakrendelője működik, a betegeket fogadja és ellátja – az ellenzéki média nem ezt a hírt vette át és röpítette világgá, hanem a Szóljon.hu-féle manipulált verziót…

Ezek után kár azon csodálkozni, hogy az ellenzéki pártok, holdudvaruk, médiájuk folyton az egészségügy végromlásáról vizionál, és tudomást sem vesz például az ilyen hírekről, vagy az ilyenekről. Ezek ugyanis nem illenek bele elképzelt álomvilágképükbe – így nem is léteznek. Álmukban pedig a nővérek az IKEÁ-ba mennek dolgozni…

Forrás: Pesti Srácok

4 hozzászólás “IKEA vs Jahn Ferenc Kórház: saját kardjába dőlt a balliberális pártsajtó” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    Az udvari sajtónak egy hétre volt szüksége err4e a vérszegény cikkre?

    Kérdéseim:
    1/ a Pesti Srácok véletlenül nem közpénzből “dolgozik?”
    2./a szerkesztőségben nincs olyan”szakember”, aki a kórház kifestésének nevezett munkálatok fotóit értelmezni tudná: aki látott már festést?
    A közzétett fotón ugyanis a bútorokat nem takarták le, a falon maradtak a képek, a festékes vödör tetején nem volt lehúzó rács stb.

    Remélem, azóta fehér ruhában dolgozó (nem kötött ruhás) valódi festőket is látnak már az intézményben.
    Mert a felújítás szükségességén nincs vita.

  2. bagoly szerint:

    Kedves “robi” !

    Túl nagy az elvárásod az “udvari sajtó felé ” ! Ehhez nekik még évek kellenek, talán ?!

  3. valaki szerint:

    Annyira bunkók tudnak lenni az emberek! Miért kell mindig a dél-pestin csámcsogni?! Semmivel sem rosszabb mint más kórház!!

  4. Right szerint:

    Valaki! de rosszabb(a sürgősségi meg pláne).Ne akarj akár kísérőnek sem oda kerülni.Bár mi csepeliek úgy is ott végezzük.

Itt lehet hozzászólni !