Veszélyessé válhat a roma önvédelem

Index

Egy pozitív példa: roma-magyar összefogás a ceglédi polgárőrség keretében

Semmi közük nem volt a hivatalos polgárőrséghez azoknak, akik Nyírlugoson baltákkal és gereblyével tartóztattak fel egy sötét színű terepjárót. A polgárőrök szolgálatba lépés előtt mindig bejelentkeznek a rendőrségen, autót nem állíthatnak meg és nem is igazoltathatnak.

Egy héten belül ez már a második eset, hogy önkéntesek lépnek akcióba. A szabolcsi polgárőrség vezetője szerint hatósági kontroll nélkül egy félreértés könnyen verekedésbe, sőt gyilkosságba is torkollhat.

Nem polgárőrök voltak azok, akik vasárnap hajnalban Nyírlugoson baltákkal és gereblyével felfegyverkezve feltartóztattak egy sötét színű terepjárót, mondta az Indexnek Rákos Ferenc a nyírlugosi polgárőrség vezetője. Rákos Ferenc csak az Indextől szerzett tudomást az esetről. Mint elmondta, Nyírlugoson 24 taggal működik polgárőrség, de romák nincsenek köztük, és a polgárőrök amúgy sem állíthatnak meg autókat.

Vasárnap hajnalban egy sötétzöld terepjáró sofőrje éppen egy lakodalomból szállította volna haza rokonait, amikor az egyik kereszteződésében három autóval elállták az útját. A rendőrség közlése szerint az autóban utazók először nem mertek kiszállni, de a baltával, gereblyével és más eszközökkel felfegyverzett tucatnyi férfi fenyegetésének végül engedelmeskedtek és a terepjáró csomagtartóját is felnyitották. A rémült utasokat végül elengedték, miután az egyik helybéli megismerte a sofőrt.

Útonállás

Az ügyben a rendőrség kényszerítés bűntette miatt indított eljárást; két gyanúsítottat már kihallgattak, társaik azonosítása még tart. Az előállítások után harminc-negyven ember jelent meg a nyírlugosi rendőrőrs épülete előtt, sérelmezve az intézkedést, de végül rendbontás nélkül hazamentek.

Az egyik gyanúsított a rendőröknek azt mondta, ők nem tagjai a polgárőrségnek, hanem “önkéntes szolgálatot” láttak el. Mint Rákos Ferenc a nyírlugosi polgárőrség vezetője az Indexnek elmondta: korábban felmerült, hogy romákat is felvesznek a polgárőrségbe, nem találtak azonban a szolgálatra alkalmas vagy megfelelő büntetlen előéletű embert a feladatra.

Ettől függetlenül a helyi polgárőrség számára egyértelmű, hangsúlyozta Rákos Ferenc, hogy a romák által lakott környéken is járőröznek, és az ott élők biztonságára is vigyáznak. A romák és a magyarok között egyébként Nyírlugoson nem voltak konfliktusok, és a bűncselekmények is ritkák, mondta a polgárőrség vezetője.

Nem állíthatnak meg autót

A polgárőrök nem állíthatnak meg autókat, nem igazoltathatnak senkit, mondta az Indexnek Somogyi János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. A polgárőrök a rendőrséggel szoros kapcsolatban állva végezhetik csak munkájukat. Amikor szolgálatba lépnek, minden alkalommal bejelentkeznek a rendőrségen, megadják telefonszámukat, mondta Somogyi János. A járőrök “Polgárőrség” feliratú autóval közlekednek és „Polgárőrség” feliratú sárga mellényt viselnek. Ha gyanús autót látnak, legfeljebb azt tehetik, hogy megjegyzik a rendszámát és a benne ülők arcát, majd értesítik a rendőrséget.

A roma önvédelem megszervezése persze érthető. A Nemzeti Nyomozó Iroda ma már nyolc, romák ellen elkövetett támadás ügyében nyomoz. A támadásoknak eddig 55 sértettje van, közülük hatan meghaltak. A Kislétán, Tatárszentgyörgyön, Nagycsécsen, Tiszalökön, valamint a Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Alsózsolcán, Nyíradonyban elkövetett támadások után egyre több településen alakulnak hivatalos és alkalmi, önkéntes roma őrségek is, hogy a hiányzó rendőri jelenlétet pótolják.

Kék villogót is szereztek

Pozitív példa, hogy Ózdon telepgondnokok járőröznek, ahol a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének kezdeményezésére húsz roma is csatlakozott hozzájuk. A telepgondnokok egy kitűzőt és egy szolgálati mobilt kapnak, ezen értesíthetik a rendőrséget, vagy a közterület-felügyelet vezetőjét, mert intézkedésre csak ők jogosultak. Kényszerítő eszközökkel nem szerelték fel őket.

Kiszámíthatatlan ugyanakkor a nem hivatalos őrségek tagjainak viselkedése. Az egyik korábbi, cigányok elleni támadás helyszínén, „Piricsén is előfordult, hogy olyan emberek, akiknek semmi közük nem volt a polgárőrséghez, egy boltban vásárolt kék villogóval az autójukon megállítottak valakit és átvizsgálták a kocsiját” – mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. Somogyi János szerint nagyon veszélyesek az ilyen esetek – ha nincs hatósági kontroll, „egy félreértés könnyen verekedésbe, sőt gyilkosságba is torkollhat”.

A rendőrség fellép az önkéntes járőrök ellen

A múlt héten Gávavencsellőn állítottak meg helyi lakosok egy vadászokat szállító terepjárót, és a kocsiban ülők személyazonosságát és úti célját firtatták. Az autóban ülő egyik férfi és az egyik járőr felismerték egymást, így a vadászokat továbbengedték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság már akkor felhívta “a romagyilkosságok miatt a településeken járőröző önkéntesek figyelmét, hogy semmiképpen se kezdjenek önálló intézkedésbe, ha általuk gyanúsnak ítélt gépkocsit látnak”. A rendőrség határozottan fellép azok ellen, akik törvénytelenül, mások jogainak korlátozásával végeznek “önkéntes járőrözést”, akadályozzák mások szabad mozgását, állt a közleményben.

index.hu

17 hozzászólás “Veszélyessé válhat a roma önvédelem” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Kis Hazánk köz- utjait ellepték az útonállók a gazdasági életet, pedig a korrupt szocik. Meddig tűrjük ezt?

  2. Prendick szerint:

    Össze kell őket költöztetni. Az oroszoknál vannak bérbörtönök, ha itthon kevés lenne a hely.

  3. Prendick szerint:

    Hehe, úgy néz ki, hogy a kislétai gyilkos nem egy sötét terepjárós rasszaista volt, hanem egy sötét terepjáró cigány rokon.
    Kiváncsi leszek, hogy mikor helyesbítenek és térnek vissza gyorsan a rasszista fantomra.

  4. Prendick szerint:

    Mire beírtam, már az NNI gyorsan kiadott egy terelő közleményt.
    Vajon itt is kamu tettes lesz a végén, mint Lacházán?

  5. Tuktujaktuk szerint:

    Balta, gereblye? Utoljára a “Gyűrűk Ura” című filmben láttam ilyen emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, már nem is tudom kiknél.

  6. bolemann lajos szerint:

    Így van! A bátrak fegyvere a sörétes puska. Biztonságosan lehet vele nőket és gyerekeket gyilkolni.

  7. Attila szerint:

    “Négy ember követte el a cigányok elleni gyilkosságokat – áll a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) legfrissebb közleményében. Az iroda több mint 100 munkatársa dolgozik az ügyeken, és már segítségül hívták az FBI szakembereit is. Az NNI feltételezi a csoport esetleges felbomlását, sőt azt is, hogy a kilépők itallal vagy drogokkal tompíthatják a lelkiismeretüket.”

    Ez az NNI és FBI összefogás nagyon gyümölcsöző. Ha hiszünk a fekete terepjáró legendájában, akkor tényleg nehéz kikövetkeztetni, hogy abba 5 embernél több nagyon nem fér. Hacsak nem etióp rasszista csoportról van szó, akkor ennél sokkal több is befér.
    Viszont arról már nem írnak, hogy egy ilyen csoport, hogyan tud észrevétlenül bemenni egy cigánytelepre. Ugye cigányaink arról híresek, hogy éjszaka csöndben alszanak, hogy reggel 4-5 óra tájt fel tudjanak kelni a munka miatt.

  8. Prendick szerint:

    Amatőrök, mi, Lajos? Azért az a régi jó munkásőr AK jobb volt, azzal még vadászni is tudtatok vaddisznóra. Rossz lehetett leadni, most hogy kéne ezekben a náci időkben. 🙂

  9. Attila szerint:

    Lajos!
    Kérdezd meg draskovicsot, hogy kinek adták a söréteseket, és a megbízó levelet. :S

  10. Prendick szerint:

    Mondjuk az is egy verzió, hogy azért tudták a efbiájosok egy nap alatt összeállítani a profilt, mert megkapták a szolgálati lapokat a kiküldetésről.

  11. bolemann lajos szerint:

    Egész pontosan AK 47, de előtte PPS 41. Asszem.
    Ezekkel mészárolta a rettegett MŐ halomra a dúvadakat és a dobozos söröket.

    A kakastollasok mivel hajtották a deportáltakat a halálba?

  12. Prendick szerint:

    “A kakastollasok mivel hajtották a deportáltakat a halálba?”

    Mivel azt mondták nekik.
    Nektek mit mondtak, amikor tarkónlőttétek a deportáltakat, vagy kitereltétek málenykij robotra?

  13. én szerint:

    Valaki szólhatna már az illetáékeseknek, hogy a nyilatkozataikkal már mindenkire ráuszították a cigányokat. Minde hülye és félhülye profilalkotó (vagy mi az ég), rendőr és nem rendőr gondolkodik hangosan.

  14. Tuktujaktuk szerint:

    Ugye mennyivel egyszerűbb 100 milla végkielégítést megkeresni, mint vérdíjként megszolgálni?

    Előbb-utóbb a Drazsé majd megemeli 150-re, a Petőfit meg a végén kirúgják mert össze-vissza anekdótázott. A sörétest meg becsukják mert össze-vissza lődözött.

  15. Prendick szerint:

    Most már a nagy számok törvénye alapján talán lesz két hasonló “szakértői vélemény” is. Eddig valahogy nem csillog a szakértelem, viszont helyette egész szépen megy a fekamasszázs.

    Az lesz a vége, hogy vagy meglincselnek valakit a cigányok, vagy valamelyik vadász közé lő a cigány járőrnek. De hadd menjen rendőrségi uszítás. Addig is van miről beszélni.

  16. kovács Ernő szerint:

    ha magyart bántanak a cigányok, az önvédelem Tananyag mindenkinek
    kommentalok.hu

  17. balszélső szerint:

    Addig megy a megállítósdi, amig egy “nagyvad” nem kerül a hálójukba. Azután majd lesz törvénymódosítás, meg ilyesmi.

Itt lehet hozzászólni !