A Városligetnek a legszélesebb réteget kell kiszolgálnia

Hirado.hu

Hamarosan véget ér a próbaüzem a Városliget új pavilonjaiban. Ez azt jelenti, hogy a próbaidő lejárta után a kávézó-cukrászda, a lángosos, az artshop és a szabadidős kellékeket árusító bolt a hét minden napján várja a Liget szerelmeseit.

A húsvéti hétvége óta tart a próbaüzem a Városliget három pavilonjában. Az egykor ott álló, silány árukat kínáló bódékat lebontották, és a csaknem 200 éves Városliget látképe az Állatkert felől végre rendezett látványt mutat – az új létesítmények Feszl Frigyes 1860-ban készült, orientalista stílusú tervei alapján épültek.

Nincs még vége 

A Liget Projektnek azonban még koránt sincs vége. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a hirado.hu megkeresésére elmondta, hogy 2019-2020-ra gyakorlatilag a teljes ligetmegújítás elkészül. Az intézmények 2018-tól kezdve folyamatosan újra-, illetve megnyitnak, és a parkmegújítás utolsó üteme is 2020 év végére, de legrosszabb esetben 2021 elejére véget ér.

Nem is csoda, hogy ennyi időre van szükség a Városliget megújításához, ha figyelembe vesszük, hogy a Szépművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója is a projekt keretében történik meg, illetve a Szabolcs utcai kórház területén épül fel az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is – a szakma nagy örömére.

Emellett 2017 őszén három jól elkülöníthető területen indul el a fejlesztés: az egyik a Vakok Kertje, amit teljesen megújítanak – új növényeket is telepítenek, és a középen levő faházat szintén rendezik.

A Hermina úti használaton kívüli épületeket már elbontották, ami azt jelenti, hogy közel ezer négyzetméternyi zöldfelülettel bővül a park területe – itt Hermina Kert néven szintén megújulás indul már most ősszel. A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy itt a klasszikus „zöld ligetet” hozzák létre, új utcabútorok kerülnek a Hermina Kertbe.

Már idén nyáron megkaphatják az engedélyt a Néprajzi Múzeum és a mélygarázs megépítésére, tehát a kivitelezési munka már az ősz végén megkezdődik az ’56-osok terén. Ezzel párhuzamosan az Olof Palme ház is megújul; szintén az ősz folyamán elindulnak a kivitelezési munkálatok.

Nem lesz kevesebb a zöld

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a zöld területekre továbbra sem építkeznek. „A Ligetnek a liget jellege megmarad, növekszik a teljes értékű zöldfelület, és mindenki számára használhatóbb, élhetőbb Liget lesz; szeretne akár a Széchenyiben úszni, vagy piknikezni, sétálni a gyerekekkel, azaz a tavaszi napsütésben jól érezni magát.  Több helyen is mélygarázsokat építünk és óriási területeket tudunk visszaadni a parkhasználóknak” – zárta szavait Gyorgyevics Benedek.

Fotó: welovebudapest

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !