Átadták az új, modern csepeli konténer-terminált

Az európai áruforgalom új csomópontjává válhat hazánk

Metrans, Csepel.info

50 millió euró értékű beruházásból új vasúti konténer csomópont-elosztót valósított meg Csepelen Európa egyik vezető kikötő-logisztikai cége, a METRANS Konténer Kft. A beruházás eredményeként Magyarország az európai áruforgalom új csomópontjává válhat, a Terminál pedig már megnyitásakor közel 200 új munkahelyet teremtett.

A Metrans munkavállalóit első körben Csepelről vették, veszik fel. Az új terminál nem csak biztonságosabb a Szabadkikötőben 2009 óta működő réginél, de jelentős terhet is levesz a csepeli közutakról. Korábban a Szabadkikötő és az M0-s autópálya között ment ugyanis a kamionos forgalom. Ez az út most rövidebb lett, ami főképp a Budapestre való bejutást könnyíti a csepelieknek a csúcsidőszakokban. A Csepel.info úgy tudja, hogy a 24 órás nyitvatartásnak köszönhetően a kamionforgalom jobban eloszlik, így kevésbé terheli a közlekedést a csúcsidőszakban. A Metrans megjelenése serkentően hat a útfejlesztésekre is. Éppen szerdán született döntés arról a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a csepeli gerincutat a korábban tervezettel ellentétben nem kettő, hanem csak egy ütemben építik tovább.

Szerdán átadták az 50 millió eurós beruházásból megvalósult Budapest-Csepel Terminált. A Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) intermodális leányvállalata, a METRANS Konténer Kft. 165 000 négyzetméteres vasúti konténer elosztója évi 250 000 tengeri konténert és havi 250 tehervonat fogadására alkalmas.  A terminál ideális kapcsolatot biztosít az Észak-Európát a dél-keleti régióval – egész pontosan az Adriai-tenger kikötőivel – összekötő áruforgalom számára, így a beruházásnak köszönhetően Magyarország válhat az európai teherforgalom egyik új csomópontjává.

A terminál megnyitóünnepségén Angela Titzrath, a HHLA igazgatói testületének elnöke, Morovik Attila és Ábel Attila Csepel alpolgármesterei, valamint Kiss Péter, a METRANS Csoport vezérigazgatósági tagja közösen leplezett le egy, a METRANS arculati elemeit viselő 40 lábas tengeri konténert.

Angela Titzrath a fejlesztés kapcsán úgy fogalmazott: „Európa szívében bővült új stratégiai csomóponttal a HHLA hálózata.” Hozzátette, az intermodális üzlet kiemelt értéket képvisel a vállalat számára: 390 millió eurós bevételükkel a HHLA szállítmányozási cégei jelentős szerepet játszottak a vállalat múlt évi sikereiben. A HHLA igazgatói testületének elnöke megerősítette, mindent megtesznek, hogy megőrizzék vezető szerepüket a konténer szállítási piacon, ezért további létesítményfejlesztéseket terveznek, valamint tovább bővítik a cég mozdonyokból és vagonokból álló vasúti flottáját.

Az ünnepélyes megnyitón szeretett volna részt venni Németh Szilárd, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője is, ám végül parlamenti munkája ezt nem tette lehetővé, így levélben köszöntötte a beruházást, amely felolvasásra került a megnyitón. Ebben kiemelte: „A kormány célja a magyar gazdaság fejlesztése, földrajzi, kulturális, és minden egyéb adottságunk minél jobb kiaknázása. A METRANS csepeli beruházása pedig egybecseng ezen célokkal, hiszen a logisztikai fejlesztések nagyban javítják versenyképességünket, jobb befektetési környezetet teremtenek és további tőkét vonzanak hazánkba.”

A 200 új munkahelyet teremtő fejlesztést illetően Morovik Attila osztotta meg Borbély Lénárdnak, Csepel polgármesterének üdvözlő szavait. „A METRANS új konténertermináljának megnyitásával nemcsak új munkahelyek százai érkeznek a kerületbe, nemcsak a helyi gazdaság fejlődése kap új lendületet, hanem – mondjuk ki büszkén! – Csepel mostantól újra felkerül a magyar, sőt a világgazdaság térképére.” Csepel polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, az önkormányzat és a vállalat partneri együttműködése jó példája annak, hogy a gazdaság fejlesztése hatékonyan összeegyeztethető a helyi közösség érdekeivel. A vállalat ugyanis beszállítói lehetőségeket teremt a csepeli cégek számára, várhatóan további befektetőket vonz Csepelre, valamint jelentős összegű közérdekű támogatással segíti a kerület közlekedésfejlesztését, hozzájárulva így Csepel életminőségének javulásához is.

Kiss Péter kiemelte, a vállalat magyarországi jelenléte számos lehetőséget rejt magában. „Az új létesítménnyel még hatékonyabban, és rugalmasabban szolgálhatjuk ki ügyfeleinket, hiszen a déli tengerpartot és a csomópontot összekötő, gyakorta közlekedő szerelvények egy tökéletesen megbízható szállítmányozási láncot alkotnak” – tette hozzá a METRANS Csoport vezérigazgatósági tagja.

A budapesti terminál a vasúti pálya és a közúti hálózat összekapcsolása mellett képes a trimodális összeköttetésre is, azaz a jövőben a csomópont a dunai teherhajó-forgalom bekapcsolásával tovább bővíthető.

A terminál már most is teljeskörű szolgáltatást nyújt, így biztosított a helyszíni vámügyintézés, lehetséges a konténerek javíttatása, megoldott a hűtött konténerek tárolása, valamint igényelhető teherautós fuvarozás is.

Forrás: Metrans, Csepel.info

11 hozzászólás “Átadták az új, modern csepeli konténer-terminált” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    A Szabadkikötőben 1999 vége óta műkődik a terminál. Van valami konkrét dolog, ami megkérdőjelezi a kevésbé biztonságos működését? A Metransz mitől biztonságosabb?

  2. Padre szerint:

    Nem kellett volna előtte utat építeni? Így sem lehet közlekedni, most még több száz kamion is a Rákóczi utat fogja terhelni

  3. Balos szerint:

    Padre: volt út, most is van. Tök mindegy honnan akarsz bemenni Budapestre, mindenhol dugó van. De ugyanez a helyzet az összes fővárossal. Ez olyan mint a szuri: fáj, de muszáj.

  4. Padre szerint:

    Balos! Nevedhez méltóan fordítva ülsz a lovon. Nem volt muszáj ezt ide építeni. Jelen esetben a kijutást sokkal jobban zavarja.

  5. Balos szerint:

    Padre: ezek 2009 óta csinálják ezt. Most adtak 500 milliót útfejlesztésre, és nem foglalják le a Weiss Manfréd utat.

    Addig nem fájt, amíg rosszabb volt?

  6. névkötelez szerint:

    500 millióval szúrják ki a szemünket. Építsenek felüljárót a Corvin-csomópontra! Ez a minimum! Emberek halnak meg, mert a mentő nem tud átmenni a csomóponton az ő végeláthatatlanul hosszú, gyökkettővel vánszorgó vonataik miatt!

  7. Letiltatni szerint:

    Bűzforrás.
    Továbbá vélelmezhető, hogy az 500 milliós kenőpénzt azért adták, hogy a – túlárazott – vasúti híd felújításának projektje megelőzze a közúti hídrendszer modernizálását, a közútrendszer fejlesztésével.

  8. Letiltatni szerint:

    ..egyetemben

  9. Letiltatni szerint:

    “Ezek ilyen hülyék vagy bennünket néznek hülyének??? Idézem: ” jelentős terhet is levesz a csepeli közutakról. Korábban a Szabadkikötő és az M0-s autópálya között ment ugyanis a kamionos forgalom. ” A kamion forgalom most is ott megy a II. Rákóczi F. úton az M0 felé és az összes kamion arra jár. A 2x1sávos úton, lakott területen belül, a lakóházaktól 15-20méterre! Amit a 650 m hosszú vonattal behoznak árút azt mind kamionokkal szállítják el! A napokban az udvaromon álltam és EGY PERC alatt 26 kamion dübörgött el a házaink előtt. Egész nap ekkora a forgalom, éjjel egy kicsit kisebb! Repednek a falak, ablakot nyitni nem lehet mert akkor még a TV-t sem lehet hallani akkora a zajos kamionforgalom. Az ingatlanok eladhatatlanná és lakhatatlanná váltak!!! Megérte 200 munkahely teremtése miatt több ezer itt lakó ember életét és házát teljesen tönkretenni??? Először meg kellett volna építeni végig az M0-ig az elkerülő utat. Nem a lakosságra lelketlenül, érzéketlenül rázúdítani ekkora kamion cunamit. Borbély L. és Német Sz. is ha itt laknának akkor biztosan az ELKERÜLŐ ÚT azonnali továbbépítése lenne mindennél fontosabb nem pedig a Birkózó Akadémia. Az itt élő emberek csak addig fontosak ameddig ők megnyerik a választást de utána már le vannak szarva???”

    fb

  10. Letiltatni szerint:

    az utakat már szétverték, a nem veszélyes konténereket miért teljes vegyvédelmi ruhába mossák, ( teljes zöld öltözet tetőtől talpig beöltözve még az arcuk előtt is nagy teljes arcot takaró valami volt ,nagynyomású valamivel mosták a konténer belsejét) ?????

    Mi meg ott vagyunk a szomszédjukban …, velünk szembe meg a veszélyes hulladék telep, Gyönyörű, csak az az érdekes, h a suli előbb meg volt mint a hulladék telep. Valakinek nagyon nagy befolyása volt, ha odatelepítették egy iskola szomszédságába. Néha olyan büdös van majd megfulladunk. Szépen lassan kinyírnak bennünket. Ha nem a veszélyes hulladék, akkor valamelyik kamion.

    mi hiába tiltakoztunk szarba se vették, sőt még szóvá is tettem hogy ültek velünk szembe a meghallgatáson és röhögtek !! csak látszat dolog volt már akkor le volt zsírozva minden !! különben a mult héten látttuk, hogy teljesen beöltözve mosták a konténert, ha nem veszélyes anyag akkor miért kell talpig vegyvédelmi ruhába beöltöztetni a dolgozót ????

    Itt is csak a hazugság megy . A gerincutat ezek is csak ígérgetik, meg tervezgetik évek óta, akár csak a Corvin úti felüljárót. Jövőre választások, előtte egy hónappal majd belekezdenek, aztán döngetik a mellüket.

    fb

  11. Nagyapó szerint:

    A fent leírtak mellett követeljük, hogy aszfaltozzák le az összes földutat, rendezzék Hárost, építsék fel az albertfalvai hidat és különben is menjenek a fenébe!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !