Boldog születésnapot – Németh Ferenc

Csepel Öttusa

 A napokban ünnepelte 81. születésnapját az első egyéni olimpiai bajnok, egyben első kétszeres olimpiai aranyérmes öttusázó, a Csepel SC egykori kiváló sportolója Németh Ferenc. 1960-ban, Rómában egyéniben és csapatversenyben, Balczó Andrással valamint Nagy Imrével együtt is a dobogó tetejére állhatott.
A mindig vidám, mosolygós sportember 1936. április 4-én született . A ma már 90 éves Benedek Ferenc mesteredző volt az, aki az akkor még a futballpályán szaladó, jó mozgású fiatal Németh Ferencet felfedezte és csábította az öttusa felé. Innentől kezdve (1954) egyre több sikert ért el, olyan eredményeket is, amivel beírta magát a történelembe.  Egy betegség miatt 1963-ban be kellett fejeznie pályafutását, de a sporttól sohasem szakadt el.

Aktív pályafutása után, 1964-től négy évig az öttusaszövetség főtitkáraként dolgozott. Később visszatért Csepelre, és egykori edzőjével, Benedek Ferenccel nyitottak sportiskolát. Az 1972-es olimpián – melyen két csepeli versenyző, Balczó András és Villányi Zsigmond is az ezüstérmes öttusacsapat tagja volt – a válogatott vívóedzőjeként tevékenykedett, majd 1974-ben Csepelen megalapította a vívószakosztályt. Később edzősködött Kuvaitban, majd 1996-ban vonult nyugdíjba.

Egy hozzászólás “Boldog születésnapot – Németh Ferenc” bejegyzésre

  1. munkás szerint:

    Kedves Ferenc !
    Szívből gratulálok és Boldog éveket kívánok szeretettel.

Itt lehet hozzászólni !