Hoppá: élesztőgyárból jön a csepeli bűz?

Csepel.info

buz-szag-orr

Évek óta megy a találgatás, hogy honnan jön az émelyítő bűz, ami időről időre elárasztja Csepelt. Sőt, időnként a többi dél-pesti kerületet is. Most újabb tippet kaptunk, ami lehet ugyan az egyik forrás, de nem biztos, hogy az összes problémáért felelős.

Olvasónk a következőkkel hívott bennünket:

A nagy Duna csepeli oldalán sétáltunk, amikor ismét megcsapta az orrunkat az a szag, ami miatt legutóbb rengeteg hozzászólás volt a Csepelinfón. A szél egy meghatározott irányból fújt, a szélirányban pedig egy távoli ipari épületet láttunk. Megnéztük, ott a budafoki élesztőgyár épülete lehet

– emelte ki “orrtanúnk”.

A rettenetes bűz miatt legutóbb a katasztrófavédelmet is riasztották. A szakemberek mérései akkor azonban csak azt állapították meg, hogy emberre nem ártalmas a levegő, mérgező anyagokat ugyanis “a szag” nem tartalmazott. A bűz forrását már nem találták meg. Ugyanakkor a lapunknak többen is azt nyilatkozták, hogy a szagok ipari és mezőgazdasági forrásból egyaránt származhatnak, vagyis több különböző forrás is lehet. Például a tavasz közeledtével az üvegházas, fóliás zöldség- és gyümölcstermesztők felől jöhetnek trágyázásból vagy komposztálásból eredő szagok. A fémgyűjtők, drótozók emellett a kábelek szigetelését szokták úgy leégetni, hogy a füst sokszor fél Csepelt befedi. Ha figyelembe vesszük az élesztőgyártást is, ezeknek mind más szaguk van. Így már megmagyarázható, hogy az egyes napokon különbözőképpen írják le a bűz jellegét.

Az élesztő gyártásáról itt lehet olvasni.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !