Seres Mária és a “Civil Mozgalom” igazi arca

Reakció, Csepel.info

Az elején leszögezem/előrebocsátom/a lábak elé helyezem: a képviselőknek igenis el kell számolniuk a költségtérítéssel és ugyanúgy kell adózniuk, mint bárki másnak.

De.

Az országgyűlési képviselők költségtérítéseinek elszámolásáról szóló népszavazási ívet nem írtam alá. Most némi kajánsággal szemlélem a kezdeményező biblikus átkait, amelyeket a közjogi méltóságokra és a politikai elitre szór, mert elkaszálták az ideáját. Talán azért is, mert őszinte ódzkodás él bennem a Blikk embereket érdeklő problémafelvetéseivel szemben. Pláne, ha azok két, Bódy Sylvi kannáiról meg Terry Black életviteli gondjairól szóló híradás közé vannak becsempészve. Lehet siránkozni, hogy szarban vagyunk, és a politikusaink is szarok, de ha a köpülésben magunk is aktívan részt veszünk, olyan nagyon magas erkölcsi piedesztálon nem állhatunk. Márpedig a Blikk aktívan részt vett az aláírásgyűjtésben, vajon miért? Miközben más, anyagiakban is sokkal jelentősebb, társadalompolitikai ügyekben kussolt vagy elkent. Erről is szépen beszél Murányi Marcell főszerkesztő úr a fentebb belinkelt interjúban. Ez az egyik.

Kisebb probléma az Seres Máriával kapcsolatban, hogy nem az a habtisztán a politikában felbukkant MILF, mint aminek szeretné eladni magát. Már 1994-ben indult a jelentős futóbolond, Medveczki Zoltán pártjának képviselőjelöltjeként (emlékszünk: „rendezze le az asszonyt és menjen el szavazni”) és azóta gyakorlatilag minden választáson jelöltette magát, valamely, a zöld szó jelzős változatait használó párt színeiben (vidéki, nemzeti, szociális usw.) Nagyjából azt is leszarom, hogy milyen kibogozhatatlan kapcsolatban áll a nagykőrösi Daniel Cohn-Bendittel, Stekler Ottóval – utóbbi körülmény egészen nívós orgánumok fantáziáját is meglódította. Az is rendben van, hogy azt a rettenetes zsargont beszéli, amely Magyarországon a rendőrök, ügyvédek és politikusok sajátja, és lehetne menni közéjük nyelvjárást gyűjteni, és biztos van angolvécé, nem úgy mint a csángóknál. „Nem mondom, hogy nincs kapcsolatom vele, de nincs munkakapcsolatom.” „Mint párttal nem vagyok velük kapcsolatban” és társai. Az már kicsit jobban zavar, hogy valaki Civilmozgalom néven indít pártot: kevéssé demokratikus meglátásom szerint minden olyasmit be kéne tiltani, ami a ‘civil’ szót használja öndefinícióként. Mert vagy a szoci mutyi melegágya (Nemzeti Civil Alapprogram), politikusi hívószó („civil szféra”), a macherek ismertetőjegye („mi civilek”). Egy kivételt hajlandó vagyok tenni, a vajdasági magyar civil mozgalommal (és az erre érzékenyeknek, a Civil Rádióval). A korrupt pártok ellen küzdő négygyermekes boldog családanya aztán maga is pártot alapított, amelynek listáján az EU-választásokon ott volt az elmúlt évek kormányzati személyügyi kavarásaiban szerepet vállaló Telkes József, a kiöregedett operaénekes, a hivatásos katona: semmi baj nincs velük, nyilván politizálhatnak, de az új politikai elit oly kivánatos kialakítását nem velük képzelem el. De még ez is csak az én bajom.

Ami azonban a hipotetikus Civil Mozgalom programjáról eddig kiderült a kegyes közhelyeken túl, az javarészt hóttbalos egyenlősdi vagy naív szcientizmus. Az nyilván csak külső jegy, hogy a programot Társadalmi szerződésnek hívják, ami nekem Zsan-Zsák és János evangéliuma óta büdös. (Maga a Seres-féle szerződés még nem készült el, várjunk türelemmel.) Az elméleti jellegű alapvetések irtózatos méretű, a társadalom életébe való belenyúlással számolnak és a racionális tudás (akármi is legyen az) olyan korlátlan dicsőítését tartalmazzák, hogy arra maga Richard Dawkins is csak csettintene. Ha nem leszel rendes civil, akkor bizony jön majd a bazmeg.

Seres Mária ugyanakkor hirdetheti ezeket a nézeteket, nincs az megtiltva és jól is teszi, ha van rá kereslet. (Van.) Csak szeretni nem kell. Ugyanakkor azt is hiszem, hogy az elmúlt négy évben mindössze 10%-kal emelt képviselői alapdíj, a Közép-Európában is kiemelkedően alacsonynak számító képviselői díjak éppenséggel nem a legjobb eszközei a korrupció elleni harcnak. S a magyar nép képviselői és általában politikai osztálya iránti (részben megérdemelt) utálata tolta ebbe a, khm, szürkegazdasági irányba a honatyák fizetését. A képviselők tényleg lehetnének feleennyien, de az egész Seres-féle kezdeményezés nem más, mint egy, a közéletbe eddig sikertelenül betörni kívánó, tehetséges aktivista tematizációs kísérlete arra, hogy maga is része lehessen a gyűlölt rendszernek. És nyilván belülről bomlasszon.

Mint egy mensevik.

reakcio.blog.hu

20 hozzászólás “Seres Mária és a “Civil Mozgalom” igazi arca” bejegyzésre

  1. Jani szerint:

    Minden elismerésem Seres Máriának. Csak több ilyen agilis civil kellene.

  2. Lexon szerint:

    Én is tisztelem ôt az elszántságáért. Kevesen vállalkozának ilyesmire.

    (Egyébként ez az egyoldalú vélemény mit keres egy csepeli hírblogon – mondom: hírblogon?)

  3. Attila szerint:

    Én magam sem írtam alá, mert azokat a bizonyos számlákat ki ellenőrizné?
    Ismerjük ezen a téren a függetlenséget.
    Egy megoldás létezik, a visszahívhatóság. Ha valaki ilyen sok pénzért nem azt teszi, ami a nemzeti érdek megkövetel, annak meg kell válnia a mandátumától és (legjobb esetben) börtön a jussa.

  4. Gordon szerint:

    Nem tartom sokra a sokfelé megfordult Seres Máriát . Jó lenne ha a nagyonerkölcsös vízszerelő is számlát adna mikor pl. nálam dolgzik, de valahogy ez nem szokott menni. Meg annak is örülnék, ha pl. a nagyonerkölcsös autószerelő nem próbálna meg becsapni, ha épp szervízben van a járgány.

    Valami nagyon bűzlik a Seres körül. Egyetértek a fenti írásban szereplő alábbi sorokkal:

    “Kisebb probléma az Seres Máriával kapcsolatban, hogy nem az a habtisztán a politikában felbukkant MILF, mint aminek szeretné eladni magát. Már 1994-ben indult a jelentős futóbolond, Medveczki Zoltán pártjának képviselőjelöltjeként (emlékszünk: „rendezze le az asszonyt és menjen el szavazni”) és azóta gyakorlatilag minden választáson jelöltette magát, valamely, a zöld szó jelzős változatait használó párt színeiben (vidéki, nemzeti, szociális usw.)”

    Persze vannak akik mindent bekajálnak.,

  5. Gordon szerint:

    Attila! Már megint butaságokat beszélsz. Azt írod: “Ha valaki ilyen sok pénzért nem azt teszi, ami a nemzeti érdek megkövetel, annak meg kell válnia a mandátumától és (legjobb esetben) börtön a jussa.”

    Tisztázzuk először hogy mit értesz “nemzeti érdek” alatt. Csak nem az a nemzeti érdek, amit Vona Gábor mond? Un. “közjó”-ról már hallottam, de az érdekek tengerében sokszor nehéz körülírni mit is takar pontosan. Felesleges felemelni a napi politikai véleményalkotás szintjére túl sokszor ezt az un. “nemzeti érdek” kifejezést. Pont azért, mert a nemzet sem homogén. Például csoportokra (és a hozzájuk kapcsolodó csoportérdekekre) oszlik. Persze az igába fogott ló csak előre tud nézni, hiába is magyaráznám neki, hogy mi van oldalra, vagy mögötte.

    És még az un. visszahívhatóságtól nem is beszéltünk, mely egybként alkotmányjogi kérdéseket is felvet. A képviselői mandátum ugyanis szabad, nem mondhatod meg a területileg hozzád tartozó egyéniben nyertes képviselődnek, hogy hogyan szavazzon. És mi lesz a listás képviselők visszahívhatóságával? Mi alapján, kinek a döntésére hívod vissza őket? Nem ártana picit gondolkodni mielőtt ilyeneket írogatsz.

  6. miska72 szerint:

    HAJRÁ Seres Mária!

  7. Márta szerint:

    Igyvan miska!

  8. én szerint:

    Hajrá! És le a képviselőkkel!!!!

  9. Attila szerint:

    Gordon! Sajnálom, hogy liberális körökben a “nemzeti” illetve “nemzeti érdek” nem ismert, illetve tabu. Tudom rád nézve, mint liberális ez lesújtó, de ettől még létezik.
    Tudom azt is, hogy nekem nem hiszel, ezért olyantól idézek, akinek akkor is csaholsz, ha hármat beléd rúg:
    “A jobboldal ideológiája a magyarizmus – jelentette ki egy hétvégi rendezvényen Orbán Viktor Fidesz-elnök. Szerinte a nemzeti érdek mindennél fontosabb, és nem az a lényeg, hogy ki nyugatbarát vagy éppen oroszbarát.”
    Nyilván az a nemzeti érdek, ami megmaradásunk, gyarapodásunk és jövőnk szempontjából elengedhetetlen. Ha Vona Gábor, olyan dolgot fogalmaz meg, ami ezt kimeríti, akkor annak csak örülni tudok.
    Eljutottunk oda, hogy te, mint liberális, az országot csoportokra osztod, hogy számodra ismerős fogalmat is használjak, embercsoportokat megkülönbözteted egymástól.
    A nemzeti érdek ezzel szemben általános és mindenkinek ugyanolyan súllyal fontos. Például, ha románia olyan mértékben szennyezi a levegőt, hogy attól megfulladunk, akkor annak megszüntetése, nem csak az én érdekem, hanem a te érdeked is, stb.

    “Alkotmányjogi kérdés.”
    Többször leírtam már, de megteszem még egyszer, hogy ez az alkotmány úgy ahogy van szemétre való.
    Alkalmatlansága 2006 óta világos. Számomra semmilyen kérdést sem vett fel.
    Visszahívhatóság pedig megoldható, csak akarat kérdése.
    “A képviselői mandátum ugyanis szabad, nem mondhatod meg a területileg hozzád tartozó egyéniben nyertes képviselődnek, hogy hogyan szavazzon.”
    Gordon…hmm, nem pirulsz el, ha még egyszer átolvasod?Talán viccelsz? Én írok butaságokat? Akkor mi a fenéért vannak ott ahol?
    Pont úgy kellene szavaznia egy általam megválasztott képviselőnek, ahogyan én szeretném. Mivel azokat képviseli, akik megválasztották. Mondom Gordon, nagyon egyszerű a világképed.

  10. Nagyapó szerint:

    Mit kap egy képviselő?
    Képviselői tiszteletdíj 220 800 Ft, bizottsági tagság 154 560 Ft, ez a képviselők 60-70%-át érinti. Vidékieknek jár még szállásköltség 110e Ft, és távolságtól függően költségtérítés (ezeket a Bp.-i képviselők nem kapják). Mi a sok?
    Most ezt bruttósítják, adóztatják, a végeredmény ugyanaz, csak több bürokráciával. Megy a porhintés.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. miska72 szerint:

    Mi a aok Nagyapo? Az amit még pluszban hozzálopnak!
    Na az a sok!
    Sőt! Tőbb mint sok!

  12. miska72 szerint:

    Mi a sok Nagyapó?

    Az elejét elszúrtam.

  13. Nagyapó szerint:

    miska72! Adatot kérek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. miska72 szerint:

    Az adatok 1000 évre TITKOSÍTVA vannak!
    De van ami kiszivárog!

    A 100 millás végkielégítés? Ez is előre levolt jácva. Pedig azt mondta a QRMÁNY hogy ilyen bicskanyitogató ponzosztás nem lesz!

    Úgy ahogy mondod: “Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.”

    Nem kicsit! NAGYON!

  15. miska72 szerint:

    A TV székház eladása?
    Hú Pécsen a buszokat adták el bagóért, 2 milliárdért, utánna meg visszabérlik 2,1 milliárdért! A vevő mindjárt keresett 100 milliót! Mi volt az értelme az eladásnak?
    Margit! NOOOOOOOOOOOOORMÁLIS?

  16. miska72 szerint:

    Nagyapo ez nem botrányos?
    Hisz olvasod a csepe.infot?

    Mintegy negyvenmillió forintos végkielégítést kapott a BKV tavaly áprilisban leváltott stratégiai igazgatója, Bosnyák Gyula – értesült a Magyar Nemzet. Eközben az ugyancsak a lap által feltárt, másik botrányos BKV-s végkielégítési ügyben a Fidesz a legfőbb ügyészhez fordult.

    Én ezért az összegért 20 évig DOLGOZOM!
    Ő meg a gazember munkájáért kap ennyit!
    Hiszemn azért hajtják le mint a magzatvizet, mert sz@rul “dolgozott”!

    A 100 millióért meg 50 évet kellene DOLGOZNOM!

    MARGIT! NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORMÁLIS!

  17. miska72 szerint:

    Ezeknek 50 botütés jár, a Kossuth Téren, nem pénz!

  18. miska72 szerint:

    Itt úgy cserélnek 50- 100 milliók gazdát, mintha egy marék rízst osztanának!
    A minimálbér változtatásánál meg 500 FT-on VITATKOZNAK!
    A Qrva anyját az összes gazembernek!

  19. Robi szerint:

    Azért érdekelne ez a csepel.info milyen MSZP -s seggagy tulajdona. Messziről látszik a cikkről, hogy néphülyítő és provokatív.

  20. Szürke Testvér szerint:

    10+ év után nézve minden tiszteletem a cikkért, hihetetlenül tisztán látta a szerző már akkor ezt a szélhámost.

Itt lehet hozzászólni !