A celebek helyett Arany Jánost ajánlják példaképnek

Origo

20170224arany-janos1

Formabontó Arany János-album jelent meg a költőről elnevezett 2017-es emlékév kapcsán. A 6 ezer példányszámban kiadott kötet nem csak a Kárpát-medencében, hanem a nyugati magyar diaszpóra köreiben is elérhető lesz. A megvalósulást több milliós támogatással segítette a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány.

A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük és felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán frissen megjelent formabontó albumról. Török László szerint Arany János kétszáz éve kijelölte az erkölcsi kapaszkodókat, a mostani kötet pedig képes erősíteni az emberekben a magyarsága iránti elkötelezettséget.

Az “Arany Szalontája, Szalonta Aranya” címet viselő album a FIDEM Egyesület kiadásában és a Méri Ratio kiadó gondozásában jelenhetett meg hat ezer példányban, mindehhez

az anyagi támogatást pedig a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) adta, összesen több mint 12 millió forintot.

A kiadvány arra a kérdésre keresi a választ, hogy a nagy költő számára mit is jelentett Nagyszalonta és a települést hogyan gazdagította az ő költészete. A PADOC segítsége megnyitotta a lehetőség arra is, hogy az album ne csupán a Kárpát-medencében találjon gazdára, hanem a nyugat-európai, illetve az észak-amerikai magyar diaszpóra köreiben is elérhetővé váljon.

A március eleji könyvbemutatón Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész mellett jelen voltak a kötet szerző is: Faggyas Sándor újságíró és Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke. Számos dolog köztudott Arannyal kapcsolatban – például barátsága Petőfi Sándorral -, a szerzők ugyanakkor meghaladják az unásig ismert toposzokat: rendszerezik a költőről és Nagyszalontáról való ismereket, az olvasó képet kaphat a városról, és Arany teljes életújta is megismerhetővá válik.

Török László polgármester az eseményen úgy fogalmazott, hogy Nagyszalonta mindig is a jó sztorik szülővárosa volt, Arany János öröksége pedig megtisztelő felelősség.

A költő városában élni egyszerre kiváltság és olyan próbatétel is, aminek meg kell felelni.

Az új Arany-album mellett a nagyszalontai döntéshozók arra is figyeltek, hogy a kommunista időszak alatt szociális lakássá degradált szülőházát Aranyhoz méltó állapotba hozzák.

 

Itt lehet hozzászólni !