A lakók előzetesen véleményezhetik Csepel településképének készülő tervezetét

Csepel.hu

forum

Csepel építési szabályzatáról, a településképi arculati kézikönyvről és a településképi rendeletről volt szó azon a partnerségi egyeztetés keretében megtartott lakossági fórumon, amelyet a polgármesteri hivatal épületében rendeztek meg március 20-án.

A csepeli önkormányzat főépítészi irodájának munkatársai a lakosok előzetes véleményére, igényeire voltak kíváncsiak, egyben tájékoztatták őket arról, hogy változtak a kerület városrendezési és építési előírásait is érintő országos jogszabályok. A lakosok március 28-ig írásban is elküldhetik észrevételeiket a polgármesteri hivatal főépítészi irodájának.

Majoros Ágnes, a csepeli önkormányzat főépítésze arról számolt be, hogy Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat Képviselő-testülete Csepel teljes közigazgatási területére kerületi építési szabályzatot, valamint településképi rendeletet, és annak megalapozására településképi arculati kézikönyvet készíttet. A partnerségi egyeztetés folyamata a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 7/2017. (III. 01.) önkormányzati rendelet szerint zajlik. A településképi arculati kézikönyv széleskörű társadalmi bevonással készül, célja pedig az, hogy formálja az adott városrész arculatát, segédletként szolgáljon a tervező építészeknek. A kézikönyv képet ad a helyi közösség fizikai életterének építészeti értékeiről. A lakossági fórumon bemutatták az elkészült Minta településképi arculati kézikönyvet, amely egy képzeletbeli magyar településhez készült a Kormány megbízásából. Az örökségeknél figyelembe veszik a jellegzetes, megóvni szánt épületeket. A „meghatározó településrészek” fejezet arra tér ki, hogy egy-egy területnek melyek a jellemző vonásai. A kézikönyv az épületek tervezésének segítéséhez tartalmazni fog jó példákat, ajánlásokat is. Az ajánlásoknál arra fektetnek hangsúlyt, hogy a kialakult állapotokat megőrizzék az építések során arra figyelemmel legyenek a fejlesztők. Az építészeti értékek bemutatásánál szó esik például a Szent Imre téren lévő katolikus templomról. Nem mindegy az sem, hogy a panelházak vagy más épületek homlokzatát milyen színűre festik, ezért a színezésre vonatkozóan is készülnek ajánlások, mintatervek. A karaktertérkép a különféle területek jellegzetességeit emeli ki. Ezen a térképen szerepel egyebek között az ófalu, a kerületközpont, az ipari övezet és a családi házas lakóterületek.

Berényi Mária, az Urbanitás Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy 2013. január 1-től megváltozott a területfejlesztési és településrendezési jogszabályi környezet. A korábbi jogszabályok alapján 2018. december 31-ig lehet alkalmazni a településrendezési terveket. A kerületi terveknek összhangban kell lenniük a 2015-ben elkészült, hatályos fővárosi szabályozással. Az új Kerületi Építési Szabályzatot az Urbanitás Kft. tervezőiroda készíti. A tervezés során felülvizsgálják a hatályos építési szabályzatot.

Az önkormányzat további lakossági fórumokat is fog tartani, amint elkészülnek az új dokumentumok egyeztetési anyagai, melyek a tervezés előrehaladtával megtekinthetőek lesznek az önkormányzat honlapján.

A lakók a településképpel kapcsolatos észrevételeiket a következő címre küldhetik el személyesen vagy levélben: Budapest Főváros XXI. Kerület Csepeli Polgármesteri Hivatal, Főépítészi Iroda, 1211 Budapest, Kossuth Lajos út 65. Email: partnerseg@budapest21.hu. A főépítészi iroda munkatársai szívesen fogadják a lakosok fényképeit általuk értékesnek, megőrizendőnek ítélt épületekről, utcákról.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !