Leporolták az 5-ös metró terveit – a Csepeli Hév is a terv része

Blikk, Mr.Gabee, Csepel.info

4esmetro01

Leporolnák az 5-ös metró terveit, pályázatot írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) a beruházásra. Egyelőre megvalósíthatósági tanulmányt várnak a legelső, néhány megállónyi szakaszra.

Valójában a csepeli HÉV-et hoznák be a föld alatt a Kálvin térig. A metró, vagy ahogy más tervekben nevezik, gyorsvasút, érintené a csepeli szigetcsúcsot, a Nemzeti Színház környékét és a Kálvin térnél át lehetne szállni róla a 3-as és a 4-es metróra.

Ábránkon láthatja, hogy a Kálvin térnél csak a már meglévő 4-es és 3-as metró alagútja alatt férne el az új földalatti /Grafika: Séra Tamás
A későbbiekben a vonalat tovább lehetne vezetni az Astoria felé: onnan a korábbi tervek szerint átszelné az egész várost. Megállna többek között a Liszt Ferenc térnél, a Nyugatinál vagy a Lehel térnél a Szent István park érintésével a Margitszigeten, majd utána csatlakozna be a Békásmegyeri HÉV-be. Az első, most meghirdetett szakasz akár 100 milliár­d forintból is kihozható a 3-as metró vonalán alkalmazott „fapados”, egyszerű állomásokkal.

“Hatvanéves elmaradást lehet behozni a csepeli HÉV föld alá vitelével. A teljes 5-ös metróról egyelőre korai beszélni, annyira drága és hosszas beruházás, de ha épül valami Dél-Pesten, Csepelen, akkor azt érdemes úgy csinálni, hogy később, ha lesz rá fedezet és szándék, része lehessen egy sokkal nagyobb közlekedési hálózatnak” – kommentálta a pályázat hírét Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke.

A vonalon már most is annyian utaznak, mint egy metrón.

A Csepeli Gyorsvasutat eleve a Kálvin térig tervezték, csak pénzhiány miatt állt meg a felszínen a Boráros téren. A Kálvin téren a 3-as metróban el is készült a csatlakozási hely, de oda végül a 4-es metrót kötötték be. Ott már csak alatta fér el az új alagút, így a föld alá bukó HÉV-et, az 5-ös metró első szakaszát mélyen a felszín alatt kell majd vezetni.

“A megvalósíthatósági tanulmány többféle lehetséges üzemmódi és nyomvonal­változatot vizsgál” – kezdte Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) kommunikációs igazgatója. “Arról szól majd, hogy miként lehet a budapesti hálózatba integrálni a cse­pe­li és a ráckevei HÉV-et. Hogy mindez mennyibe kerülhet, az is a tanulmányból derül majd ki. Az építkezés az engedélyek megszerzése után legkorábban 2019-ben kezdőd­het el.”

Blikk.hu

16 hozzászólás “Leporolták az 5-ös metró terveit – a Csepeli Hév is a terv része” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Püfölhetné a városvezetés az asztalt, hogy megfelelő járműparkkal már most lássák el a vonalat.

  2. Viniczai Kornél szerint:

    Nagyon jó ötlet. Remélem megvalósul. A csepeli polgármesteri hivatal ne felejtse el a dolgot és folyamatosan lobbizzon az ügy érdekében ha teheti.

  3. Viniczai Kornél szerint:

    Ha megvalósul a mertóhosszabítás kicsit tartok attól, hogy megfizethetetlen szintre fognak emelkedni a csepeli lakások árai.

  4. neutrall1 szerint:

    Pár hete még a villamossá vállást preferáltátok, hogy a #@%%%$-tok.

  5. Betke szerint:

    Végre! Borbély úr a legjobb helyen van, hogy Csepelnek valami igazán jó dologért lobbizzon! Remélhetőleg segítene a kerület megítélésén, hogy ne a főváros Borsod megyéjeként emlegesség! Ez már egy nagyon régi tervben is benne volt! Hajrá!

  6. Válaszoló szerint:

    Leporolnák vagy leporolták? Eldönthetné a kedves és színvonalas újság, mielőtt elkezd írogatni, és felpiszkálni az embereket. Sajtónyelv, mai érdemjegy: elégtelen.

  7. kispajtás szerint:

    A majd’ 40 éves ötletet időnként előveszik, leporolják, a közvéleményt mámoros állapotba hozzák… igen jó ötlet volt még anno a Szépvölgyi Zoltán vezette főváros terve, a csepeli hév Kálvin térig való meghosszabbítása.
    Azóta az egyetlen nagyberuházás, ami megvalósult, az a Szargyár. És itt el is buktunk…

  8. robi szerint:

    Óriási pozitív fordulat a pálya nélküli gyors – villamos után.
    Azon utazzanak a nagyapó félék.

    Végre valami értelmes gondolat.

  9. Nagyapó szerint:

    Követelem, hogy Csepel és a “0” km között mágnesvasút közlekedjen, mert a Vörös Csepelnek ez jár!!
    Apropó a H6 HÉV-vel mi legyen? Igaz, Szabó úr majd kiáll értünk és megoldja Csepel meg Soroksár gondjait.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. mind_the_gap szerint:

    Drukkolok, hogy sikerüljön!

  11. jocosaurus szerint:

    kispajtás: Ez nem majd 40 éves terv, már 1951-ben is a Kálvin térre kellett volna befutnia.

    Aztán idővel beolvadt az 5-ös metróba ez a projekt, de valójában egy ősrégi elmaradást pótolnának most. Talán ez a legrégebbi “örök ígéret” az összes budapesti közlekedési álom közül.

  12. jocosaurus szerint:

    Nagyapó: Mi a bajod, normális vagy? A HÉV metrókapcsolatot fog kapni, amennyiben megvalósul mindez. Erre igény lenne. Vagy a villamosod miatt vergődsz ennyire? El lehet költözni Csepelről oda, ahol van sok villamos. Ha neked az a fixa ideád. Találj már olyan független szakembert, aki ide Csepelre, egy szigetre szűk kijárattal a belváros felé a villamos preferálja a gyorsvasúttal/metróval/HÉV-vel szemben. Nem csak a mostani forgalmat kell nézni, nem csak az a döntő tényező. Ha nem tudnád, tőlünk Nyugatra sok helyen a metrókat kivezetik az agglomerációba, a “pusztába”. Megelőzve a lakosság, vállalkozások odatelepülését, vagy mondhatnánk úgy, megágyazva annak. Ez lefordítva annyit jelent, hogy Csepel számára településfejlődési szempontból roppant előnyös lenne. Ha szerinted a “vörös” Csepel nem érdemli meg, akkor talán nem kellene itt sem lakni, pláne képviselni nem kellene ilyen mentalitással.

  13. Letiltatni szerint:

    Kurva anyád az a vörös, Csepel 1956-ban az egyik legtovább fegyveres harcot felvállaló kerület volt!
    A vérüktől vöröslik legfeljebb ez a nemes település!

    A rohadt kiszes viktorkád az a kommunista, soros ösztöndíjas.

  14. robi szerint:

    https://profitline.hu/hircentrum/hir/364040/Meghosszabbithatnak-ket-HEV-vonalat

    Lehet pukkadozni, villamos után sóhajtozó hitvány szolganépség.

  15. ezlesz szerint:

    “valamint a csepeli HÉV meghosszabbítását egy megállóval déli irányban. Ennek az a célja – fejtette ki Loppert Dániel -, hogy jobban bekösse a Csepel déli részén található lakótelepek közlekedését a kötöttpályás közlekedési hálózatba”

    szóval sz olimpiai villamosos idiótaság után leporolták a tarlós által 2 éve bemutatott Budapest 2030 tervet.

    POFÁTLANSÁG!! 1 megállóval hosszabbítanák meg déli irányba??? Az olyan 300méter a jelenlegi pályavégtől, és erre azt mondani, hogy jobban bekötni a déli részen található lakótelepeket? 300m??? Ne vicceljünk már. A zrínyi, erdősor, nap utca részen lakók eddig is simán lesétálhattak a HÉV-ig, de a csillagtelep szélén lévőknek 25-30perc mire eljutnak és felszállnak a HÉV-ig. 5-7 perc gyaloglás a buszokig, 12-15 perc a sétáló vagy a szentimre + átlag 5 perc várakozási idő.

    Ráadásul ezzel jó 50 évre vége is lenne a déli hosszabbításnak és örökre lekerülne a napirendről a csepeli szakasz kéreg alá vitele és az esetleges 5-ös metróvá alakítás.
    Mert a cikk hazugsága ellenére nem 5ös metróról van szó, hanem arról, hogy beviszik a kálvinig – ahol eleve ki lett hagyva hely a HÉV megállónak – de marad HÉV.

    A HÉV-et déli irányba az m0-ig kell meghosszabbítani, ott van hely új végállomásnak, innen indulhatnának a volánbuszok, a 138-as, és a HÉV fejlesztés után talán rendeződne a dűlök sorsa is. Ennek az első szakaszát is minimum a temetőig el kell készíteni a Rákóczi út alatt vezetve. Ehhez a gerincútnak végig meg kell épülnie, hogy az építkezések idejére a rákóczit le lehessen zárni.

    300m az nem hosszabbítás, az egy pofánköpés a csepelieknek.
    Képzeljétek el, ha mondjuk az 1-es villamost 300m-rel hosszabbították volna/hosszabbítanák meg….

    Arról nem is beszélve, hogy eleve nevetséges, hogy Csepel belvárosát egy nagyvasúti üzemben működő HÉV vágja ketté, és számos helyen felszíni kereszteződés van. A HÉV-nek csepelen az Ady/Budafoki úttól délre a kéreg alatt a helye. A temető után fel lehet hozni, a dűlüknél már felszínen is ki lehet vinni az M0/Auchan/Bauhaus-nál létesítendő végállomásig/intermodális csomópontig.

  16. jocosaurus szerint:

    ezlesz: Sajnos nem valószínű, hogy föld alá viszik a HÉV-et Csepelen a Rákóczi úton, pedig rengeteg előnye lenne. Többek között ugye, ha egyszer megépítenék az albertfalvai hidat, nem kellene felüljáró, illetve a z átvezetett 17-es, 3-as villamos is kényelmesen elférne, ezen kívül nem akadályoznák a keresztirányú forgalmat, a HÉV-et sem akadályozná többé semmi.

    De mindez pénz. HA csinálnak is bármit, az kizárólag azért lesz, hogy a HÉV az olimpiai helyszínekről eltűnjön a felszínről, tehát ott élvez privilégiumot a föld alá vitel:

    “Üzemmód változatok vizsgálata figyelembe véve az egyes üzemmódokhoz tartozó műszaki paramétereket. Ennek keretében vizsgálni kell különösen:
    (…)
    az útvonal környezetében az olimpiai és további városrészfejlesztésekkel való összhangot, a fejlesztések generálta igények közlekedési kiszolgálását és a környezettel a lehetséges építészeti, épített környezeti összhangot.”

Itt lehet hozzászólni !