Hét dolog, amelyet biztosan tudtunk – mégsem igaz

Inforadio.hu

A borotválkozás nem erősíti szőrt

Tudomány szőr mentén 

A borotválás nem erősíti a szőrt, és egyáltalán nem biztos, hogy napi nyolc pohár víztől egészségesek leszünk. Amerikai kutatók leszámoltak a hét legelterjedtebb orvosi hiedelemmel.

A tinédzser lányokat generációk óta óva intette az édesanyjuk attól, hogy borotválják a lábukat, mondván, hogy ettől csak erősebb lesz a szőr. Ez az általánosan elterjedt hiedelem azonban nem több mítosznál – állítják az indianai orvosi egyetem kutatói, akik hat másik általánosan elfogadott nézetről is megállapították, hogy minden tudományos alapot nélkülöz.

A szőr tehát nem nő gyorsabban, és sötétebb sem lesz akkor, ha valaki rendszeresen borotválja a lábát. Puszta optikai illúzió, hogy a szőr sűrűbb a rendszeres borotválás után – azért látjuk így, mert az újranőtt szőrszál nem hegyes, mint az eredeti, hanem tompa végű.

Az amerikai kutatók a British Medical Journalben leszámoltak azzal a tévhittel is, hogy napi nyolc pohár vizet kell meginni, ha valaki egészséges akar maradni. Bár ezt már 1945 óta tanácsolják az embereknek, nincs rá orvosi bizonyíték, sőt: azt egyre több kutatás igazolja, hogy veszélyes túl sok vizet inni.

A szükséges folyadékmennyiséget bőven biztosítja a gyümölcslé, tej, kávé, illetve tea, amelyet általában elfogyasztunk.

A köröm és a haj nem nő a halálunk után

Puszta optikai illúzióra alapul az a tévhit is, hogy a haj és a köröm tovább nő a halálunk után is. “A test kiszáradása miatt a bőr visszahúzódik a körmök és a haj környékén – ezért látszik úgy, mint ha utóbbiak a halálunk után is tovább nőnének” – adták meg a kutatók a tudományos magyarázatot.

Alaptalannak bizonyult az a tévhit is, hogy a látásunk elromlik, ha gyenge fény mellett olvasunk. Szemészek szerint ugyan ideiglenesen megerőlteti a szemet a gyenge fény, de az valószínűtlen, hogy hosszú távú hatásai legyenek.

Nincs az agynak teljesen inaktív része

1907 óta “köztudomású”, hogy az ember agyának mindössze a tíz százalékát használja. Agysérülteken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ez a hiedelem sem igaz.

Kiderült, hogy ugyan a sérülések az agy bármely részén tartósan befolyásolják a mentális, vegetatív és viselkedési képességeket, az agynak egyetlen olyan része sincs, amely teljesen inaktív lenne.

Fölösleges attól is rettegnünk, hogy veszélyt okozunk, ha a zsebünkben megszólal a mobil a kórházban. A mobil ugyanis csak minimális interferenciát okoz.

Az amerikai kutatók utánanéztek annak is, valóban álmosít-e a pulykahús fogyasztása. Kiderült, hogy bár a pulykahús valóban tartalmaz triptofánt, amely köztudomásúlag álmosít, ám jóval kisebb mennyiségben, mint a disznóhús vagy a sajt.

A hét legelterjedtebb orvosi hiedelem:

1. Naponta legalább nyolc pohár vizet kell inni

2. Az agyunknak mindössze tíz százalékát használjuk

3. A haj és a köröm a halálunk után is tovább nő

4. Elromlik a szem, ha rossz fényviszonyok mellett olvasunk

5. A rendszeres borotválástól erősebb lesz a szőr

6. Mobiltelefont veszélyes kórházban használni

7. A pulykahús elálmosít

Forrás: Inforadio.hu

7 hozzászólás “Hét dolog, amelyet biztosan tudtunk – mégsem igaz” bejegyzésre

  1. Csaba szerint:

    “…azt egyre több kutatás igazolja, hogy veszélyes túl sok vizet inni.” Na, mondom én már régóta a feleségemnek ezt, mostmár kutatások is alátámasztják!

    Nagyon fogok vigyázni, hogy az ünnepek alatt nehogy sok vizet igyak.

  2. Csaba szerint:

    Van egy barátom (aki kegyetlen), ő is fog örülni ennek a hírnek.

  3. Bubus szerint:

    Hú a fenébe! Tegnap nagyon sokat ittam. Most nagyon megijedtem volna, de szerencsére nem tiszta víz volt. Volt benne komló, árpa, maláta, kukoricadara és egy kis alkohol is, úgyhogy biztos nem volt egészségtelen. Azért egy kicsit leizzadtam, amikor a hírt olvastam, mert azt hittem, hogy nagyon egészségtelenül cselekedtem.

  4. Csaba szerint:

    Hehe, tegnap este én is áldoztam az egészséges élet oltárán. Bár az én italom is tartalmazott némi vizet, szerencsére nem halálos mennyiségben. Amit meg tartalmazott, azt meg kivontam a szervezetemből egy csodaszer segítségével, aimtől majdnem megvakultam.

  5. Bubus szerint:

    Az asszony sikítva kikapta a kezemből a pohár ásványvizet, amikor a hírt olvasta, és helyette egy korsó szépen csapolt sört hozott. Ilyen még szerelmünk hajnalán se igen volt, úgyhogy ez a hír bearanyozta a reggelemet. A levegőre úgyse szabad menni, mert az is veszélyes, úgyhogy úgy döntöttem, hogy egész nap védőitalt fogyasztok.

  6. Bombi szerint:

    A francba… Én éppen egy nagy pohár ásványvizet kortyolgatok… Most mit tegyek? Dobjam el a poharat?? Vagy csak ízesítsem én is komlóval meg malátával? Vagy inkább szőlővel? Mit tanácsoltok?

  7. Csaba szerint:

    Szerintem idd csak meg nyugodtan, ha már elkezdted, aztán küldj utána egy felest, az majd kivonja a szervezetedből a vizet, ha jól tudom. Csak aztán nehogy túladagold, mert még úgy jársz, mint az egyik tintás barátom.

Itt lehet hozzászólni !