Éhhalál, 13 hónapos korban

Népszabadság

Éhen halt egy 13 hónapos gyermek Szabolcsban. Hetek alatt kilókat fogyott az amúgy is alulfejlett kisfiú. A családot a faluban mindenki ismerte, tudták, hogyan élnek. Mégsem történt semmi.

“Minden kis bordáját külön meg lehetett számolni. A hasa egy nagy, tátongó üreg volt. Az egyéves kisfiú az e korban átlagos 10 kiló helyett alig volt több 3 kilónál. A mostanra elkészült rendőrségi jelentés szerint éhen halt.” Az idézet egy 13 hónapos piricsei kisfiú halálának körülményeit leíró első hivatalos jelentések egyikéből származik.

A település lakói azt mondják, ismerik jól a családot és a körülményeket, amelyek között élnek: nyolcan laktak egy szobában, a hat gyerek és a két szülő. Egy gyerek már maga kérte, hogy vegyék állami gondozásba. Meg is történt. A gyerekeknek odahaza csak cukros víz jutott. A szülők rendre elitták a segélyeket és a családi pótlékot.

Ha ezt tudták a faluban, miért tűrték?

A területileg illetékes csecsemőgyógyászati szakfelügyelőt megdöbbentette a gyerek halálának híre. Utánajárt a történteknek. Megtudta, hogy az eleve koraszülött, kis súlyú baba a kötelező, egyéves vizsgálaton a normális tíz kiló helyett mindössze 5 kilót nyomott. Ezzel együtt, ha lassan is, de fejlődött. Újhelyi János szerint még ennek a babának az életében is valami megdöbbentő fordulatnak kellett bekövetkeznie, hogy egy-két hét alatt két kilót fogyjon. Márpedig ez történt. Egy fertőzés például, hiszen ebben a korban ilyen nagy mértékű fogyás csak akkor történhet, ha a gyerek semmit sem eszik.

– Ebben a korban naponta legalább ezer kalóriára van szüksége egy gyereknek, amit egy liter tejből, némi főzelékből, rizsből vagy tésztából megkap. Normális esetben erre meg kell lennie a pénzüknek, s meg is lehet – mondja a szakorvos. A térségben egyébként védőnő, illetve felnőtt háziorvos figyelt a gyerekekre, illetve havonta, hathetente “mozgó” gyerekorvos jött.

A főorvos szerint tisztázni kell, hogy egy ilyen “bizonytalan fizikai állapotban” lévő csecsemő miért nem kerül számára biztonságos helyre.

Kovácsné Horváth Mária, a Somogy megyei Nagybajom csecsemő- és gyermekotthon igazgatója szerint lyukas a gyermekvédelmi háló.

– Pénz és szakemberhiány van. Későn jeleznek, ha egyáltalán jeleznek bármit. A területi szakemberek sokszor nem ítélnek veszélyesnek olyan helyzeteket, amelyek pedig nyilvánvalóan fenyegetőek. Az alapszándék, hogy a családban kell tartani a gyerekeket, de gyakran átestünk a ló túloldalára: nem lehet olyan körülmények között is otthagyni őket, ahol egyértelműen alkalmatlanok a gyerek nevelésére – mondja Kovácsné, aki szerint az állam szerepe, hogy “tartsa tenyerét minden kipottyanó baba alá”.

– Mit lehet megmagyarázni egy olyan embernek, aki csecsemőjét a születésétől fogva az ágyneműtartóban tartja? Volt a praxisomban olyan kicsi is, aki a kertben, tűz mellett melegedett, s a kutyák melletti kis kuckóban húzta meg magát – mondja az otthon vezetője.

Jelenleg 223 ezer veszélyeztetett gyermekeket tartanak nyilván Magyarországon, közülük 126 ezer nagyon rossz anyagi körülmények közt él. Majdnem minden ötödik gyereknek elfogadhatatlanok a lakáskörülményei, gyakori, hogy a szülők alkoholisták. 2005-ben több mint 18 ezer egy év alatti gyermeket helyeztek védelem alá, átmenetileg 15 540 gyerek került nevelőszülőkhöz. Évente átlagosan ezer büntetőeljárást folytat le a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt, száz szexuális bűncselekmény közül negyvenet kiskorú ellen követnek el, s a jogvédők szerint minden második héten meghal egy gyermek a saját családjában elszenvedett bánásmód következtében.

Forrás: Népszabadság

Egy hozzászólás “Éhhalál, 13 hónapos korban” bejegyzésre

  1. galvániszap szerint:

    Ide menjen el kampányoni Gyúrcsány Ferenc! Elviselhetetlen számomra a gyermekhalál, főleg ha értelmetlen. Mintha etiópiában élnénk! Egyszerűen felháborító! Akik így szétcseszték a szociális hálót és évről évre csökkentik a szociális kiadásokat kényszermunkára kellene küldeni Kamcsatkára.

    Megbocsáthatatlan, hogy ilyen megtörténhet!

Itt lehet hozzászólni !