Káros lehet a szabad levegőn tartózkodni

Fn.hu

Légszennyezettség ma reggel

Napok óta súlyos a helyzet

A jelenlegi meteorológiai helyzet miatt romlik Budapest és a vidéki nagyvárosok levegőminősége. Európa légszennyezettségi és egészségi adatainak elemzése alapján kimutatták, hogy akár 10 százalékkal nőhet az idült légzőszervi betegségek és asztma miatti kórházi betegfelvételek száma is. Szakértők azt javasolják, hogy kerüljük a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, és a gyermekeket is óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.

A legjelentősebb légszennyezők a szálló por 10 mikron átmérőnél kisebb összetevői. Nincsen olyan alacsony porkoncentráció, ami hatástalan lenne egészségünk szempontjából. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, “finom” porszemcsék belélegzéskor lejutnak a léghólyagocskákba, gyulladásos folyamatot indítanak el a tüdő szövetben, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, ami vérrög képződéshez vezet – áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.

Európa huszonhárom fővárosának légszennyezettségi és egészségi adatainak elemzése alapján megállapították, hogy a szálló por koncentráció rövid távú emelkedése 0,6 százalékkal növeli a napi összhalálozás, és közel 1 százalékkal a napi szív-érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A vizsgálat kimutatta, hogy 10 százalékkal nő az idült légzőszervi betegségek és asztma miatti kórházi betegfelvételek száma is.

Jelenleg Budapest hét mérőállomásán volt a napi átlagos szálló porszennyezés a napi határérték kétszerese felett, a legnagyobb eltérést Csepelen mérték, itt mintegy két és félszer volt magasabb a légszennyezettség, mint a napi határérték.

A fennálló, egészségre veszélyes légszennyezettségi helyzet elsősorban a keringési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek számára jelent megnövekedett egészségi kockázatot.

Az idősek és a keringési- és légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhatnak. Az általános lakosság körében légzőszervi panaszok alakulhatnak ki. Egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy az ilyen megbetegedésekben szenvedők lehetőleg minimálisra csökkentsék a szabadban történő tartózkodás időtartamát, az aktív testmozgást. Az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, a gyermekeket is óvni kell a megerőltető szabadtéri tevékenységtől – mondták.

Forrás: Fn.hu

Egy hozzászólás “Káros lehet a szabad levegőn tartózkodni” bejegyzésre

  1. galvániszap szerint:

    Mára a helyzet még rosszabb lett! Emberek, mindenki vegyen fel oxigénmaszkot.
    Kiváncsi lennék, az ÁNTSZ mikor merné azt mondani, hogy akkor most szmogriadó, amikor a Csepel Plázában is eltűrik a dohányzást!

Itt lehet hozzászólni !