A Momentum és Botka lesz a mesterterv?

Vélemény – Ábel Attila

a-momentum-es-botka-lesz-a-mesterterv

A magyar baloldal most olyan, mint egy maffiaregény. Először megjelenik egy fiatal csapat, és bandaháborút kezd a régiek ellen. Nagyban megy a leszámolás, fröcsköl a vér. Aztán hirtelen az új banda és az egyik régi harapófogóba fogják a többieket. Mire azok rájönnek, hogy a mindenki ellen fellépő újak csak szerepet játszottak, már ott állnak az elsötétített kocsmában, hátuk mögött a fojtózsinórt szorongató, röhögő régi haverokkal.

Egy ismerősöm azt állítja, hogy Lendvai Ildikó az egyik tanácsadója a Momentum Mozgalomnak. Elmondása szerint Lendvai oktatta őket arra, hogyan használják ki az olimpiát politikai céljaikra. De a mozgalom látszólag a teljes “régi” politikai elit ellenpólusaként jött létre. Kihasználták a csodavárást és a tehetetlen dühöt, ami a balliberális szavazókban felgyűlt. Most azt állítják, hogy országos hálózatot építenek. Holnap szerintem azt fogják, hogy mindenki fél, és ezért nem sikerül. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a többi ellenzéki párt két perc alatt kinyírja őket vidéken, ahol senkit sem ismernek. Ha a Momentum valóban hatalomba akar kerülni, muszáj lesz nekik egy már létező, nagy párttal szövetkezniük.

És itt jön egy újabb érdekes “momentum”. Botka László szárnybontása. Aki úgy lépett a politikai színpadra, mintha korábban soha semmiben nem vett volna részt. Azt próbálja elhitetni, hogy Gyurcsány és Bajnai táskahordozójaként, az összes megszorító intézkedésük megszavazójaként nem volt köze semmihez. De Botka nem akkora arc és nem akkora tehetség, hogy magától figyelmet keltsen. Bejelentkezése után Gyurcsány, az öreg róka, el is kezdte fúrni. Gyurcsánynak aztán beetették, hogy Lengyel László összeesküvést szervez ellene. Persze, pont Gyurcsány csicskását avatták be az összeesküvésbe. Na, erre Gyurcsány belerohant az MSZP-be, ami után érthetővé, sőt hitelessé vált Botka szakítása vele. Milyen érdekes: Botka most ugyanazt mondja, amit a momentumos fiatalok.

A mozgalom radikalizmusa megrengette a DK-t és a balliberális pártokat, miközben az MSZP szép lassan melléjük állt. Láttátok, ahogyan Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes – sőt még Szanyi Tibor is – a mozgalom farvizébe eveznek? Sikerülni fog? Ha nem, akkor egy momentum maradhat a Momentum. Ha igen, kész a harapófogó. A törpepártok megtörnek, az MSZP pedig kap egy dinamikus kisugárzású ifjúsági mozgalmat. Ezzel lehetne a párt berohadt szervezeteit és kényelmetlen jelöltjeit lecserélni. És mire rájönnek a régi ballib pártok, hogy harapófogóban vannak, az új banda pedig nem is új, már ott lesz a fojtózsinór a nyakukon. Vagy már ott van. Gyurcsány ugyanis vesztésre áll. Még a Klubrádióban is az a téma, hogy vissza kellene vonulnia.

Ábel Attila

19 hozzászólás “A Momentum és Botka lesz a mesterterv?” bejegyzésre

  1. kerdezo szerint:

    A magyar baloldal most olyan, mint egy maffiaregény.

    A Fidesz pedig egy maffia.

    1:1

  2. kerdezo szerint:

    “Kihasználták a csodavárást és a tehetetlen dühöt, ami a balliberális szavazókban felgyűlt.”

    A Fideszben 2010-ben kihasználták a csodavárást és a tehetetlen dühöt, ami a jobbliberális szavazókban felgyűlt.

  3. kerdezo szerint:

    “A törpepártok megtörnek, az MSZP pedig kap egy dinamikus kisugárzású ifjúsági mozgalmat.”

    A törpepártok megtörnek, a FIDESZ pedig kapOTT egy dinamikus kisugárzású ifjúsági mozgalmat, a Fidelitas-t.

    Érdekes párhuzamok, nem?

  4. kerdezo szerint:

    Aki Gyurcsányra szavaz, az nem normális, ez nem kérdés.
    A kérdés, hogy Orbánnak lesz-e alternatívája, vagy lesz-e olyan, aki szembeszáll vele.
    Magyarul nem Jancsi bohóc kell, hanem egy valódi kihívó.
    Na, az nincs, és aki ezt nem látja, az vak.

  5. ZsiványZoli szerint:

    A “baloldal” majdnem a jelenlegi arányban fog bejutni az országgyűlésbe 2018-ban is.A megrögzött Mszp-szavazók ugyanis mindenképpen megmaradnak. A Fidesz-Kdnp valamivel gyengébben,de újra kormányt tud alakítani.A Jobbik kb. a szavazók felének elvesztésével számolhat,ezek valószínüleg otthon maradnak.Az Lmp némileg erősödik,néhányan átpártolnak a “baloldali” szavazók közül. A Munkáspárt ha összekapja magát,éppencsak a küszöb átlépésével bejuthat,így lesz baloldali ellenzék is.A jobboldal ismét nem tudja reprezentálni magát,mert a jobboldali mozgalmak megsemmisítése jelenleg is zajlik.Sok választópolgár pedig otthon marad mert megundorodott az egésztől.Végülis marad az egypártrendszer,sok-sok komédiással,az ország pedig tovább pusztul.

  6. Tóth kati szerint:

    Ezt,az ország tovább pusztul,ezt nem értem.Én máshogy tapasztalom.Megy a harc a baloldalon,az ország pedig fejlődik,épül,szépül.A gazdaság emelkedő pályán.A szoclibek alatt a kilátástalanság,a pusztulat,a nyomor volt az úr.Aki azt mondja,hogy rosszabbul él,mint2010 előtt,az egész egyszerűen hazudik.Úgyhogy én hátradőlök és egy pohár borral a kezemben jót szórakozok a ballib választási komédiáján.

  7. TenkA szerint:

    “Az Lmp némileg erősödik,néhányan átpártolnak a “baloldali” szavazók közül. ”

    Bejutunk! 😉

  8. TenkA szerint:

    És ezt most hogy? Ez is a nagyívű növekedés része?

    “A kormány jól befűtött a napelemes vállalkozásoknak és a háztartásoknak is”

    “A napenergiával működő, úgynevezett szolárrendszerekre 2015 januárjától kivetett példátlanul magas, kilogrammonként 114 forintos környezetvédelmi termékdíj miatt menekülnek Magyarországról a napenergia-szektorban tevékenykedő vállalkozók. Egyre többen teszik át székhelyüket valamelyik szomszédos országba, hogy ne kelljen kifizetniük a termékdíjat – számolt be a Magyar Nemzet.

    A lapnak a Magyar Napelem-, Napkollektor-szövetség (MANAP) elnöke, Kiss Ernő elmondta: a márciustól bevezetni tervezett elosztói teljesítménydíjjal pedig a napelemeket használó háztartásokat hozza bizonytalan helyzetbe a kormány.

    A termékdíj az Európában ugyancsak magasnak számító belga termékdí hatszorosa.

    Egy szlovákiából megrendelt rendszer például nem csak a termékdíj miatt olcsóbb, alacsonyabb az áfával együtt 100-150 ezer forintot spórolhat a megrendelő.

    Aggódhatnak a háztartások

    A MANAP Iparági Egyesület tájékoztatása szerint azoknak, akik március 31. után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete szerint 4 kilowatt teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük.

    A MANAP álláspontja, hogy ugyan a díj mértéke egyelőre nulla forint, ám nincs biztosíték arra, hogy ez nem változik meg a jövőben. Kiss Ernő úgy véli: valószínű, hogy ez a tarifa nem lesz mindig nulla forint, mert akkor nem volna szükség a bevezetésére – írja a Magyar Nemzet.

    http://24.hu/fn/gazdasag/2017/02/23/a-kormany-jol-befutott-a-napelemes-vallakozasoknak-es-a-haztartasoknak-is/

  9. ZsiványZoli szerint:

    Tóth Kati 27 éve volt a “rendszerváltás” és még mindig nem értük el az az előtti életszínvonalat.Nem vagyok komcsi,nagyon vén sem,de akkoriban már elég felnőtt voltam ahhoz hogy lássam a különbséget.Akkor verje a mellét a Fidesz vagy bármelyik mostani párt,majd ha a fizetések vásárlóértéke túllépi pl az 1970-es évek szintjét.Egyelőre még meg sem közelíti.Nem ezt vártam a Kádár rendszer után hanem attól jobbat,nyugati színvonalat,hát itt van helyette a Balkán.

  10. kerdezo szerint:

    Érdemes összehasonlítani az autópálya matricák éves árait az EU-s tagállamokéval.

  11. Balos szerint:

    Ha a Momentum jobboldali meg nemzeti formációként definiálja magát, akkor nem teljesen értem az eddigi ténykedésüket. Ha nem az MSZP-hez kötődnek, nem teljesen értem, mit keresnek náluk az MSZP-s tanácsadók. Olvastam velük pár interjút, tele voltak önellentmondással. Ez csak arra utalhat, hogy porhintés az egész. Ezek nem valami életre kelt mozgalom, hanem egy életre keltett mozgalom, és valaki irányítja őket.

  12. kerdezo szerint:

    Balos,
    Amilyen hirtelenséggel betörtek a köztudatba a Momentum-osok, olyan gyorsan fognak eltűnni a süllyesztőben.
    Abban azonban igazat adok nekik, hogy hatalmas mutyi van VALAMENNYI jelenlegi párt között, hogy nem fedtek fel nagyon sok olyan titkot, amit más államokban a “rendszerváltást” követően nyilvánosságra hoztak.

  13. Balos szerint:

    A nevük is arra utal, hogy nem lesznek hosszú életűek, de erős nyomást és hatást fejtenek ki egy bizonyos pillanatban. Teljesen logikus az az összeesküvés elmélet, hogy valamelyik régi párthoz fognak csatlakozni, és azt fogják felrázni, felfrissíteni.

    Korábban arról cikkeztek, hogy ugyanaz a szellemi műhely áll mögöttük, amelyik legutóbb Bajnai Gordont hozta. Na az is ernyőszervezetet akart. Szerintem most Gyurcsányt fogják kiejteni. Az, hogy az MSZP lesz a fúziós párt, egyelőre fantazmagória. Lehet az Együtt-Párbeszéd vagy az LMP is. De akkor nem lesz most kormányváltás, az csak az MSZP-s fúzió esetén jöhet szóba.

  14. kerdezo szerint:

    MSZP nem lesz már kormányváltó erő, ebben biztos vagyok. Megmaradnak azon, vagy lejjebb ahol most vannak.

  15. Hajrá Csepel szerint:

    Ha a Gyurcsányt kiejti a Momentum, már nem jött létre hiába!

  16. TenkA szerint:

    Balos

    “Lehet az Együtt-Párbeszéd vagy az LMP is.”

    Miután kölcsönösen elzavarászták egymást, furcsa lenne újra összeállni. Egyébként meg az LMP deklarálta, hogy külön indul. Jelenleg ez a helyzet.

  17. Tóth kati szerint:

    Zsiványi úr!A kádár rendszer egy nagy szar volt.Abban a rendszerben lett az ország felnőtt lakosának 70%-a alkoholista,nem a jólét miatt.Milyen életszínvonalról beszél?Dobja ki a mobilját,várjon öt évet egy autóra,menjen a sarki közértbe vásárolni,de igyekezzen,mert 5-kor bezár és hétvégén nem nyit ki.Aki visszasírja a kádár rendszert az biztos ,mint jó elvtárs maximális haszonélvezője volt.Én utáltam,kilátástalan,lepusztultság volt minden.Én így emlékezem rá.Borzasztó volt.De egyébként az elvtársai számos alkalommal voltak hatalmon azóta,miért nem hozták magának vissza a kádár rendszert?Egyébként az a rendszer kölcsönökből volt fenntartva,amiket még most is nyögünk.Komcsinál aljasabb népség nincs a földön.

  18. robi szerint:

    Tóth kati nevű helyi burisértelmiségi figyelmébe ajánlom a cikket:

    http://www.atv.hu/belfold/20170226-csucsra-torunk-az-alkoholfogyasztasban/hirkereso

    A többi mocsok hazugsága szót sem érdemel.

Itt lehet hozzászólni !