Így néz ki a londoni olimpia helyszíne – ezeket köszönheti Budapest az 1886-os kiállításnak

888.hu

A 2012-es londoni ötkarikás játékok helyszínei elképesztőek. A Heti Válasz jóvoltából bepillantást nyerhetünk az 2012-es londoni játékok helyszíneire. 

A londoni játékok szervezése azzal kezdődött, hogy 2012-ben az olimpiai park utóhasznosításának felügyeletére létrehozták a Londoni Örökségfejlesztési Társaságot, mely hosszú távú, tíz évre szóló tervet készített. A szervezet vezető testületében sport-, turisztikai, városfejlesztési, üzleti, pénzügyi és marketingszakemberek foglalnak helyet, hogy együtt felügyeljék az East End megújulását.

A beszámolóból az is kiderül, hogy

az olimpiai park felépítése kéz a kézben járt London addig mostohán kezelt negyedének fellendítésével.

Az 560 hektáros park az első két évben négymillió látogatót vonzót, különféle sportlétesítményeket pedig újrafelhasználták, megtartva az eredeti funkciójukat.

Így lett belőlük:

  • Fedett sportközpont
  • Kerékpáros központ
  • Nyilvános uszoda, strand és aquapark
  • London leghosszabb csúszdája
  • Kilátó
  • Egyetemi kampusz
  • Irodaház
  • Lakóapartman
Nézzük a képeket:

A NOlimpia nem játék!

Vélemény – Máthé Zsuzsa

És milyen lenne Budapest és az ország ma, ha nolimpikonjaink már 1896-ban ügyködtek volna és sikerül megtorpedózniuk az Ezredéves Kiállítást és az egész Millenniumi ünnepségsorozatot, annak minden hozadékával?

„Itt csak halkan kérdezem, hogy utánajártak-e vajon a szervezők annak, hogy a »világ legnagyobb faluja«, Helsinki és kedves finn rokonaink hol tartanának most, ha 1952-ben hasonlóan gondolkodtak volna? És milyen lenne Budapest és az ország ma, ha nolimpikonjaink már 1896-ban ügyködtek volna és sikerül megtorpedózniuk az Ezredéves Kiállítást és az egész Millenniumi ünnepségsorozatot, annak minden hozadékával?

Ha nincsenek nagy célok, nincsenek nagy fejlesztések sem, mert nincs kényszer, határidő és lelkesültség, ha pedig nincsenek ilyenek, a fejlődés is stagnál. Nem túl bonyolult belátni, hogy az erőforrások akkor szabadulnak fel egy párkapcsolatban is, ha van közös cél, mondjuk, érkezik a baba; egy családban is, ha például építeni kezdik az új otthont vagy egy kisebb közösségben is, ha készülnek egy nagy ünnepre. És a nemzet szintjén ugyanígy érvényes ez.

De háziasszonyok is jól ismerik a jelenséget, mikor egy nagyobb vendégségre összekapják a házat: beszerzik azt, amit már rég kellett volna, de a hétköznapok elsodorták a to do lista elejéről, kitakarítják, amit már rég ki kellett volna, de mindig volt más, fontosabbnak tűnő teendő. Egy ilyen alkalom rendbe képes tenni egy otthont, egy családot, és feledhetetlen élménnyel gazdagítja a vendégség minden résztvevőjét. (Egy nagyobb parti során pedig akár olyan kapcsolatok is szövődhetnek, amelyek üzleti partnerséget eredményezhetnek a jövőben.)

Ugyanezt remélném a 2024-es Olimpiai Játékoktól is, hazánk tekintetében.”

Forrás: Mandiner

A milleniumi ünnepségekre elkészült nagyobb fővárosi épületek, és egyéb nagyobb műtárgyak

  • Millenniumi Földalatti Vasút
  • Műcsarnok
  • Iparművészeti Múzeum
  • Ferencz József híd (ma: Szabadság híd, a főváros harmadik közúti átkelőjeként átadott hídja)
  • Budai Várpalota alapjainak letétele
  • Az ünnepségek ideje alatt készült el a Parlament kupolája, melynek magassága 96 méter, feltehetően a honfoglalás évét (896) kívánta hangsúlyozni.
  • A Konstantinápoly nevű mulatóhely a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál

Forrás, vidéki építkezések és részletes információk: Wikipedia

21 hozzászólás “Így néz ki a londoni olimpia helyszíne – ezeket köszönheti Budapest az 1886-os kiállításnak” bejegyzésre

  1. Csizi szerint:

    Szembesülni kellene a Fideszes elitnek azzal, hogy már saját szavazóbázisuk jó része is szeretné a budapesti népszavazást, szeretne dönteni arról, hogy megterheljük-e a költségvetést egy ilyen tétellel. Egy ívnyi aláírást csak olyanoktól szedtem össze, akik melléjük tették a voksot az utóbbi két választáson. Nem úgy van, hogy a kormány a kútba ugrik, a szavazóik meg utánuk.

  2. királyerdei szerint:

    Szembesülni kellene a tényekkel:
    Nem a Fidesz pályázik az olimpiára,hanem Budapest.Az esélyük egy nagy “0”.De azért csak csináljátok a nagy műbalhét a semmire.Isaura kiszabadítására már öszejött a lóvé? 🙂

  3. jocosaurus szerint:

    királyerdei: Kik irányítják Budapestet? Kik irányítják az országot? Budapest önmagában képes lenne olimpiát rendezni? Arra nincs pénz Budapesten, hogy a közlekedési infrastruktúrát _fenntartsák_. Majd akkor egymaga eldönti, hogy olimpiát akar rendezni. Kicsit gondolkodni kellene, mielőtt ilyen kijelentéseket csont nélkül átengedünk az agyunkon. Megjegyzem, a kormány csomó törvényt hozott az olimpia miatt, utána lehet nézni.

  4. királyerdei szerint:

    Lasssan mondom,hogy megértsed:nem less olimpia Budapesten!

  5. királyerdei szerint:

    “Momentum elnöke, Fekete-Győr András szerint a gyűjtés „a budapesti demokrácia történetének legfelemelőbb időszaka volt”.

    Az FVI-nek 45 napja van újraszámolni az aláírásokat.

    Tarlós István főpolgármester mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik az elégséges aláírás, akkor szerinte lehet, vissz a kéne vonni a pályázatot. Erre reagálva Fekete-Győr, azt mondta: „Gyávaság és árulás lenne, ha ezt visszavonnák.”

    Megmagyarázná valaki?Most ez a csávó Akarja,vagy nem akarja az olimpiát?

  6. jocosaurus szerint:

    kiralyerdei birka! Az én felfogásommal nincs baj, te meg a hozzád hasonló hülyék nem értitek a lényeget:
    népszavazás legyen. A népszavazás azt jelenti, hogy a budapestiek dönthetnek. Nem azt, hogy automatikusan nem lesz olimpia. Eleve, miért kérdés az egy _demokráciában_, hogy a lakosság népszavazás útján gyakorolja a jogait? Vagy azt csak akkor lehet, mikor a kormány dob be valami témát, amiről népszavaztat, de előtte súlyos milliárdokat költ kampányra, hogy aztán egy érvénytelen szavazást sikerüljön összehozni.

    Tessék végre megérteni: az embereknek joguk van népszavazni. Nem csak az olimpia kérdésében, hanem bármilyen kérdésben, ami mögött megvan a kellő számú társadalmi támogatottság.

    Az olimpiát pedig Orbán és a fidesz nagyon is akarta. Ők erőltették inkább rá Budapestre, nem pedig fordítva. Hol élsz te, hallod?

  7. Hajrá Csepel szerint:

    Jók az írás hasonlatai. Szegő András pedig Isaszegi Róbertet szívbaj nélkül Muhammad Alihoz hasonlította!

  8. jocosaurus szerint:

    A kormány és a fidesz pedig az ő szemszögükből valóban elárulja az olimpia támogatóit, hiszen anélkül állnának most ki a pályázat mögül, hogy erről meg mernék kérdezni az embereket. Aki ezt nem látja, annak azt kell mondjam, komoly gond van az értelmi képességeivel.

  9. Csepel sziget überalles szerint:

    Büdös csótányok a zsidó olimpiát is töröljétek aztán befogjátok a pofátokat.

  10. Letiltatni szerint:

    igen elgondolkodtató, hogy arról még terveket sem tettek közzé, milyen költségekkel járna – amelyek úgyis “kiegészülnek” az idő folyamán. mindenesetre egy népszavazást megérne az is..

  11. robi szerint:

    Nem lesz népszavazás.
    Lehet, hogy Tarlós viszi el a balhét?

    Az agyatlan birkák meg sűrűn bégethetnek hozzá.
    A hatalom által kijelölt újburzsoázia meg kaszál szépen a semmin.

  12. Csepelsziget überalles szerint:

    a kurva anyádat azt olvasgasd. büdös proliknak nem is való olimpia, jó nekik a kocsonyafesztivál meg a Fásy mulató.
    ennek a fekete győr nevű kis buzinak majd beverik a pofáját hálából remélem.

  13. Csepelsziget überalles szerint:

    te kis tornából felmentett köcsög, az ilyenek ugatnak sportról, a papírdobozokat alig tudták felemelni és behordani…

  14. Letiltatni szerint:

    a csepeli sportélet helyreállítása mikor történik meg?

  15. okoska szerint:

    Ein moment: Senkiházi, apátlan, anyátlan, istentelen, hazátlan, aljas, irigy bitangok vagytok! Remélem, ragacsos lett a gatyátok örömötökben. A megvásárolni szándékozott lélegeztetőgépeket pedig használjátok rendeltetésszerűen!

  16. Lovas szerint:

    A sok hülye a tiltakozás közben elfelejtette, hogy az olimpiáért Franciaország és Párizs összes pártja összefogott, mert tudják, hogy rohadt sok pénzt kapnak rá. Aki meg itt azt kérdezte, mire költenénk a pénzt az olimpia helyett felejtse el: az olimpia pénzét csak olimpiára lehet költeni, és úgy tűnik, hogy ezek vagy a franciák, vagy az amcsik lesznek megint.

  17. Letiltatni szerint:

    “A fidesz továbbra sem kér az emberek véleményéből
    Az olimpiai pályázat visszavonásával ismét megmutatnák, hogy mit gondolnak a választóikról.

    A Fővárosi Választási Irodában még ki sem nyitották a 266 151 aláírást tartalmazó dobozokat, Tarlós István már arról beszél, hogy ha neki kell eldöntenie a kérdést, pár nap múlva benyújtja a közgyűlése elé a budapesti olimpia pályázatát visszavonó javaslatot.
    Teljes őrület a főpolgármester logikája: miért gondolja, hogy neki kellene döntenie, amikor épp most gyűlt össze vagy kétszázezer aláírás, amivel azt akarják elérni az emberek, hogy ne Tarlós és politikustársai döntsenek, hanem ők.
    Ha ennek ellenére mégis Tarlós és a háttérbe húzódó csendestársa, Orbán Viktor tényleg visszavonják a pályázatot, akkor tökéletesen semmibe veszik több százezer budapesti véleményét. Immár másodszor.
    Először akkor nem érdekelte őket az emberek véleménye, amikor (ellenzéki politikusok nem elhanyagolható támogatásával) benyújtották az olimpiai pályázatot, anélkül, hogy megkérdezték volna legalább a budapestiektől, hogy akarnak-e ekkora beruházást a városukba.
    Majd most ugyanilyen erővel fordíthatnak hátat több százezer embernek, akik népszavazással szeretnék kimondani, hogy ne legyen Budapesten olimpia. Bár látszólag az is a demokrácia ünnepe lenne, ha a vártnál sokkal több aláírás hatására elállnának a rendezési szándéktól, valójában ismét nem a többség konszenzusa döntene, hanem újra ugyanaz a néhány, sötét szobákban szivarozgató öltönyös férfi.
    És ott van a másik oldal is. Tarlós Istvánt és a Fideszt azoknak az embereknek a véleménye sem érdekli, akik szeretnének olimpiát. Ne feledkezzünk meg róluk, nagyon sokan vannak a fővárosban és országszerte, az ő véleményük semmivel sem rosszabb vagy ér kevesebbet, mint az olimpiát ellenzőké. De a pályázat visszavonásának esetén a hatalom nekik is azt üzeni:
    Nem érdekel, hogy mit gondoltok, vagy mit szeretnétek, mert majd mi, a ti pénzetekből élő öltönyös politikusok jobban tudjuk nálatok, hogy mi a jó nektek. Pardon, nekünk, a pillanatnyi hatalomtechnikai szempontok jól bevált képlete alapján élőknek.
    Ha Orbán Viktor belemegy abba, hogy a népszavazás kiírása előtt a Fővárosi Közgyűlés visszavonja az olimpiai pályázatot, akkor ismét azt bizonyítja, hogy nemzeti konzultációk ide vagy oda, ő csak abban az esetben szeret konzultálni az emberekkel, ha irányított kérdésekkel, és maximális fordulatszámon pörgő kormánypropagandával biztosítva van, hogy az emberek véleménye neki tetsző képet öltsön.
    De akármilyen kíméletlen profizmussal is nyomja a Fidesz a kampányüzeneteit, óriásit hibázik, ha alábecsüli az emberek véleményalkotásra irányuló szándékát.
    Persze, valójában nem becsüli alá: az internetadó, a vasárnapi boltzár és a pillanatokon belül könnyen hamvába halható olimpiai pályázat esete is arról szól, hogy a hatalom itt is (akár nemrég Romániában vagy Lengyelországban) fél attól, amikor az emberek kérdés nélkül kinyilvánítják a véleményüket.
    Mindez pontosan megmutatja, hogy a hatalom miként képzeli el a saját működését: az emberek csak akkor szólaljanak meg, amikor engedélyt kapnak rá. Viszont ahogy a modern demokráciák, szerencsére az emberek sem így működnek. Ez pedig rossz hír azoknak a politikusoknak, akik nem szívesen hallják meg a velük egyet nem értők hangját.”

  18. robi szerint:

    Sokan azt hiszik, az a demokrácia, ami nálunk van: egy ember dönt, a jól lefizetett slepp meg bólogat hozzá.

    Lovasnak ajánlom: nézze meg, hányszorosába kerül a Dagály fürdő felújítása.
    Utána ugasson és hülyézzen másokat.

  19. admin szerint:

    Potter: nem illik mások nevével visszaélni. Egy pár napra letiltunk.

Itt lehet hozzászólni !