Demszky szerint semmi köze nincs a 4-es metróhoz – videóval

Tarlós: Demszky nagyon furcsán viselkedik az OLAF-jelentés óta

TV2, Mandiner

Hagyó és Demszky

Demszky Gábornak csak protokolláris szerepe volt a 4-es metró projektjében, azt a BKV vitte, a felelősség is az övék – Magyar György, a volt főpolgármester ügyvédje szerint.

Néhány napja még maga is várta a 4-es metróról készített OLAF-jelentés publikálását, miután viszont ez megtörtént, azóta eltűnt a nyilvánosság elől Demszky Gábor. A volt főpolgármestert utoljérte a TV2, de nem nyilatkozott, hanem ügyvédjéhez irányította a csatornát. 

Magyar György ügyvéd a Tényeknek azt mondta: Demszky Gábor nem felelős a szerződésekért, mindössze hármat írt alá, abból is egyet az állammal kötött. Szerinte a BKV az egyedüli felelős, Demszkynek csak protokolláris szerepe volt az ügyben.

A Fidesz szerint kizárt, hogy a főpolgármester tudta nélkül mehettek volna végbe ezek a folyamatok.

Forrás: Mandiner, TV2

Tarlós: Demszky nagyon furcsán viselkedik az OLAF-jelentés óta

A főpolgármester szerint az OLAF 4-es metróról készített jelentéséből kitűnik, hogy Budapest jelenlegi vezetése érintetlen az ügyben. Tarlós István a Lánchídrádiónak nyilatkozva megjegyezte azt is: furcsa, hogy Demszky Gábor anélkül fogadott ügyvédet, hogy bármivel meggyanúsították volna, és azt is, hogy a jelentés nyilvánosságra kerülése óta elhatárolódik a 4-es metrótól, miközben korában épp ellenkező módon állt a projekthez.

Teljesen érintetlennek nevezete Budapest jelenlegi vezetését Tarlós István főpolgármester az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében észrevételezett szerződések ügyében. A főpolgármester kedden a Lánchíd Rádió reggeli műsorában kiemelte: egyetlen egy kivétellel valamennyi megállapítás a 2010. évi választást jelentősen megelőző időpontokat érinti. A legsúlyosabbak, így az Alstom-szerződések ügye is még a 2006. évi választások előtt születtek meg – mondta.

„Nem nagyon hiszem, hogy van miről beszélni” – fogalmazott a főpolgármester, rámutatva arra, hogy az egyetlen 2010 utáni észrevétel az OLAF részéről „pusztán” az ellenőrző mérnök cseréjére vonatkozik. Az ellenőrző mérnökkel a szerződést 2006 júniusától kötötték meg határozott időre 2012-ig. Azt írja erről az OLAF, hogy a mérnök szerepét egy olyan vállalat töltötte be, amely komoly összeférhetetlenségben állt több kivitelezési alvállalkozóval is, és szabálytalan kifizetéseket eszközölt – mondta el Tarlós István.

Mint kifejtette, a mérnököt le akarták cserélni, ezért 2010 után kétszer is kiírtak közbeszerzést, de ezeket megtámadták feltehetően időhúzás céljából. A mérnök „in-house” beszerzése 2012 decemberében történt meg, amikor is a BKK Közutat – kormányzati hozzájárulással – megbízták az ellenőrzői tevékenységgel. Közölte, ezzel kapcsolatban az OLAF a közbeszerzési eljárás elmaradását helytelenítette, de egyúttal megállapította, hogy a mérnökcserével megszüntettek egy súlyos szabálytalanságot.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi városvezetés rengeteg pénzt visszaszerzett a 4-es metró beruházáshoz kapcsolódó „borzalmas szerződések újratárgyalásával”. Emlékeztetett arra is, hogy 2011 januárban feljelentést tettek.

Tarlós István szólt arról is, hogy Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester idején a főváros vezetése egy metrószerződést sem vitt be a Fővárosi Közgyűlés elé. Nem tudni kik és hol döntöttek – jegyezte meg. Furcsának nevezte, hogy Demszky Gábor anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad és hirtelen kijelentik, hogy semmihez nincs köze. Az a furcsa, hogy pont az ellenkezője hangzik el, mint korábban, azaz, hogy Demszky Gábornak van a legtöbb köze a 4-es metróhoz, és most az OLAF-jelentéssel 180 fokot fordult a dolog – mondta a főpolgármester, megjegyezve: ezzel semmi olyat nem akar állítani, hogy Demszky Gábort „konkrétan és biztosan jogi felelősség terhelné, de ez a magatartás furcsának tartható”.

Annak kapcsán, hogy a kormány nyilvánosságra hozta az OLAF-jelentést, azt mondta: a lényeg az, hogy a jelentés megjelent és hogy abban mi áll. „Ideje lenne nem a különböző véleményekről, fantazmagóriákról beszélni, hanem megnézni a jelentést” – fogalmazott Tarlós István.

Forrás: Mandiner

4 hozzászólás “Demszky szerint semmi köze nincs a 4-es metróhoz – videóval” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Büntető eljárásról van hír? Vagy csak bohóckodnak politikai propaganda miatt ezzel a bizottságival…

  2. Tóth kati szerint:

    Minek ide bűntető eljárás?Tarkón lőni ezt a gazembert és kész!Húsz évig minden kampányban a szar 4-es metrójával kampányolt,most meg van pofája azt mondani,hogy nem volt köze hozzá?Egy gyáva féreg,azonnal hárít,másokra mutogat.Az egész buszparkot le lehetett volna cserélni az ellopott pénzből,vagy felujíttathatta volna a 3-as metrót,de nem,ez a féreg ragaszkodott a 4-es metróhoz.Mostmár tudjuk miért.Szemét tolvaj!Ja és a folyton rá szavazókat kérdezem,hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni ebböl a 4-es metro bizniszből, vagy hány éhező gyereken lehetett volna segíteni?Számoljatok nyaloncok!

  3. Letiltatni szerint:

    Minek ide?
    Ad 1) Az eljárás során megállapított – jogállamilag igazolt – felelősség esetén a megtérítési kötelezettség előírása elvárandó – ahelyett, hogy politikai kicsapongásokra használják fel a helyzetet, annak realizálása helyett – az ön által említett folyamat viszont mindezt meggátolná.
    Ad 2) Így gondolkozik egy igazi nyilas pártkatona (vagy netán 1918’s vörös őrségből maradt ránk kegyed, persze ilyen gerinctelenségek történtek 49tól kezdődően is), szégyellje magát.

    Az összes korrupciós ügyet tárják fel – az érintett állami kár megtérítéséről mihamarabb intézkedjenek!
    Körvonalazódik az orosz felet érintő migránskötvények/vízumok kiárusítási botránya is, a quetor pedig már el is felejtődött..

  4. ZsiványZoli szerint:

    Demszky és bandája még Orbánékkal és Hornékkal fúrta a Kádár-rendszert,mert nem fértek elég közel a húsosfazékhoz.A rendszer maradt,csak a munkásosztály van már leszarva,akiről eredetileg az egész szólt.1990 után megindult a soha nem látott méretű rablás.Nem is értem,miért nem likvidálta őket az öreg még idejében,nem lenne 3,5 millió szegény az országban.Ezt úgy mondom hogy nem is vagyok kommunista.

Itt lehet hozzászólni !