Így lopott a baloldal – Nyilvános az OLAF-jelentés

Pesti Srácok

Hagyó és Demszky

A magyar kormány nyilvánosságra hozta az uniós korrupcióellenes szervezet, az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról. A jelentés itt érhető el bárki számára.

Csepreghy Nándor államtitkár azzal indokolta az időzítést, hogy az OLAF nemrég közölte velük: ha a közzététel megfelel a magyar adatvédelmi szabályoknak, akkor nyilvánosságra hozhatják a dokumentumot. Csepreghy azt mondta, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja most érkezett meg a kormányhoz. Ebben az áll, hogy ha szerepelnek is benne személynevek, ők akkor közfeladatot láttak el a beruházásban, ezért nyilvános lehet a nevük.

Mint azt csütörtökön a Figyelőre hivatkozva megírtuk, kirajzolódni látszik a négyes metró ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt mintegy 167 milliárd forintos korrupciós hálózat. A legnagyobb összegek a Siemens és az Alstom szerződéseihez kötődnek, de közel hatvan esetében emelt kifogást az OLAF. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb korrupciós botrányában felvetődik a volt szocialista miniszterelnök, Medgyessy

A négyes metró a szerződések alapján összesen több mint 452 milliárd forintba került. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése szerint a szabálytalan szerződések a teljes összeg mintegy 60 százalékát, azaz közel 280 milliárd forintot érintenek. A Figyelő csütörtöki számában azt írta, hogy tizenegy olyan szerződés lehet, amelyekben annyira kirívóak voltak a szabálytalanságok, hogy a magyar fél inkább kivette őket az uniós finanszírozásúak köréből.

MEGKEZDŐDHETNEK A FELELŐSSÉGREVONÁSOK

A Figyelő összeállításában megemlíti, hogy az OLAF-jelentés nem a személyi felelősök megnevezéséről szól. Mint arra emlékeztetnek, ez mindig az illetékes nyomozóhatóság feladata. Ez azonban nem zárja ki, hogy az uniós csalás elleni hivatal vizsgálatának eredménye ne vethetné fel egyes személyek felelősségét, esetleges korrupciós érintettségét. A jelentés által feltárt visszaélések többsége 2004 és 2010 között történtek, és az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció és budapesti városvezetés politikusaihoz vezetnek – írja a hetilap. Az összeállításban megszólaló jogi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a gigaberuházással összefüggésben nem lesz egyszerű a jogi felelősség bizonyítása, hiszen a fővállalkozó hiánya és az átláthatatlan szerződésrengeteg valószínűleg a felelősség elkenését szolgálták.

Az Alstom-ügyben még mindig folyik a nyomozás, és köszönhetően az OLAF-jelentésnek, újabb és újabb információk segítik az ügyészség munkáját. Az új információk birtokában pedig akár jogi értelemben is felelősségre vonhatják Demszky Gábor volt főpolgármester bizalmasát és politikai főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest, valamint a BKV egykori vezérigazgatóit, Antal Attilát és Kocsis Istvánt. A négyes metró elektromos áramellátásáról szóló, szintén problémás szerződésével összefüggésben Puch László, egykori szocialista pártpénztárnok neve is felvetődhet. Szintén érintett lehet a jogi felelősség kérdésében a 2004-es finanszírozási szerződést aláíró László Csaba pénzügyminiszter, a főváros nevében eljáró Demszky Gábor, valamint a Magyar Államkincstár részéről ellenjegyző Katona Tamás is – hangsúlyozta a szerző.

Forrás: Pesti Srácok

9 hozzászólás “Így lopott a baloldal – Nyilvános az OLAF-jelentés” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Lássuk, az ügyészség számára átadott dokumentációkkal mit tud kezdeni – mert amit saját szervek által képtelen volt feltárni, most nem tud félre nézni -, lemaradásban van az “elmúlt nyolc év” elszámoltatása.
    Lássuk.
    Lehetne a – jóval utólagos – első lépés..

  2. csapajev szerint:

    Hogy és ki és mit lopott? Börtönbe velük! Lássuk az OLAF jelentést!

  3. Nagyapó szerint:

    A magyar nyelvben lassan helyettesíthető a panamázás kifejezés a metrózással!
    167 milliárd azért nem semmi!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Letiltatni szerint:

    Lesz itt “olimpiázás” is ha már a TEK-en belül korrupció van..

  5. Tóth kati szerint:

    Na most akkor ebből az ellopott pénzből hány lélegeztetőgépet lehetne venni t.elvtársak?

  6. Nagyapó szerint:

    “Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése szerint a szabálytalan szerződések a teljes összeg mintegy 60 százalékát, azaz közel 280 milliárd forintot érintenek.” Azaz adófizetőnként 63 600 Ft-ot. Ehhez jön még 59 MFt bírság, adófizetőnként 13 400 Ft.
    Összesen a szoclib bagázs által ellopott pénz adófizetőnként 77 000 Ft!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Billog szerint:

    Nem pofázni kell Nagyapó hanem feljelentést tenni!!! Gyerünk bazmeg, még mindig otthon ülsz a seggeden??? Te mondtad mindig ha valaki tud valamit és van bizonyítéka akkor tegyen feljelentést. Akkor tessék rohanj a Polt Petihez még mindig itt vagy? Csak a pofád jár vén komcsi.

  8. barvagarbalarka szerint:

    Senki nem állította, hogy a baloldal nem volt korrupt. A mérték a nem mindegy. A fidesz ezt sokkal mesteribben űzi, itt a korrupció köré épül minden. Minden.

  9. barvagarbalarka szerint:

    Tőlünk nyugatra is van ám korrupció. De azért mégsem csinálnak akkora böszmeségeket, mint mi, akik az oktatást és ezzel a jövőnket építjük le. Az egészségügyet hanyagoljuk, miközben fogy a magyar. Még csak csökkenteni sem nagyon akaródzik ezt a csökkenő tendenciát.

Itt lehet hozzászólni !