Pontonhíd – Lesz vagy nem lesz?

Öt éve elvetette a főváros az átkelő ötletét

Népszabadság, Csepel.info

Nem csak a horribilis költségek miatt kevés az esélye, hogy pontonhíddal pótolják az augusztustól lezárt Margit hidat; az ideiglenes átkelő engedélyeztetésére sincs elég idő a munkák megkezdéséig hátralévő bő egy hónapban.

Az engedélyezés két lépcsőben történik, a tervjóváhagyás és a létesítés engedélyeztetése hatvan, üzembe helyezése és használatbavétele pedig további harminc napot vesz igénybe – tudatta lapunkkal a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

A hajóhidak engedélyeztetését egy 2002-es közlekedési miniszteri rendelet szabályozza, e szerint pontonhidat nem lehet nehezen belátható folyószakaszra telepíteni, és megfelelő jelzésekkel “ki kell táblázni”, ez esetben már az Árpád híd előtt.

A rendelet szerint vízi úton csak a legnagyobb úszólétesítmények biztonságos, napi többszöri áthaladását biztosító, nyitható hajóhidat lehet csak építeni. A pontonhíd megnyitásánál (ami az összeszereléssel együtt egy-egy órát venne igénybe) figyelembe kell venni a szárnyas, a séta- és a külföldi kabinos hajók, valamint a fővárosban a Margit-sziget és a Nemzeti Színház között közlekedő sétahajók menetrendjét és a nemzetközi teherhajókat is.

Az NKH arra is felhívta a figyelmet, hogy a Margit hidat pótló esetleges pontonhíd tervezett helyszínén szélsőséges esetben akár kilenc métert is változhat a Duna vízállása. Az ideiglenes átkelő helyszíne még nem eldöntött, a honvédség szerint az egykori Kossuth híd helyén, a Batthyány tér és a Kossuth tér között volna a legideálisabb megépíteni.

E Duna-szakaszon (amely a folyó legforgalmasabb hazai része) gyorsabb a sodrás az átlagosnál, ezért ha egy hajó elszabadulna – mint arra nemrégiben is akadt példa -, egy esetleges ütközés nehezen volna elkerülhető (kevés hely maradna manőverezni, és túl gyors a folyó), és beláthatatlan károkat okozhatna. Rendelkezésre kellene állnia egy készenléti hajónak is, amely vészhelyzetben manőverezni tudja az ideiglenes hidat.

A Margit híd pontonnal kiváltását egyébként öt évvel ezelőtt vetette fel és dolgozta ki részleteiben egy szakcég. Az akkori elgondolások szerint az egy hét alatt összerakható szerkezettel két ütemben pótolták volna a Margit hidat: először a Margit-sziget és a budai rakpart, majd a sziget és a pesti oldal között terveztek kétsávos, egyirányú közlekedést rajta. A Margit-szigeti lehajtónál egy ugyanolyan kerengőt terveztek, mint amilyen van már a sziget Árpád hídi behajtójánál. A pontonhíd rakparti csatlakozása a Szépvölgyi útnál lett volna. Bár az előző pontonhídötlet nem korlátozta volna a Duna hajóforgalmát – hiszen csak a folyó egyik ágát érintette volna -, a főváros akkor hallani sem akart annak megvalósításáról.

nol.hu

Kapcsolódó cikkek:

Manci 2 épülhet a Kossuth híd helyén

15 hozzászólás “Pontonhíd – Lesz vagy nem lesz?” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Van itt pénz! A lánchíd rádióban ma mondták, az üzemeltetés napi 20.000.000 Ft! Ráadásul egyszerre csak 1 irányban mehetnek rajta a járművek! A Dunán, mivel, NEMZETKÖZ HAJÓÚT, biztosítani kell, a hajók forgalmát! A pontonhíd nyitása, és zárása 2 órát vesz igénybe! Tehát ha a felgyülemlett hajókat át kell engedni, 2 órára, megáll a forgalom! Nem tudják továbbá, hogy oldják meg, a hídra való fel, és lehajtást! A híd üzemeltetéséhez majdnem 500 fő kell! Ez 2 műszakban dolgozna a hídon!
    MARGIT! NÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓRMÁLIS!

  2. miska72 szerint:

    A hidat 1 évre zárnák le! Ha 1 nap 20.000.000 Ft, akkor 365 nap hány millió FT?
    MARGIT! NÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓRMÁLIS!

  3. médi szerint:

    Akinek esze van kompot vesz, és feketén szállítja a népet a festői Budáról Pestre. Akinek meg még több ,vesz egy MIGet is, mert divatba jön temetéskor a díszkör.

  4. Jeniszej szerint:

    Függő pontonhídhoz, mit szóltok?

  5. Papi szerint:

    miska72!
    Szerinted mitől lessz olyan drága a felújitás! Tudod egy kis suska nekik is kell. Nem baj Recsken lehet újra nyitni a réz bányát elég bűnöző lessz rá.

  6. miska72 szerint:

    Papi ez a kiadás a híd felújításán fellüli kültségek. 🙁

  7. miska72 szerint:

    Jeniszej, jó az ötlet. 😉 🙂 🙂 🙂 🙂

  8. lolka szerint:

    Jeniszej: És mitől függ?

  9. Zolika szerint:

    A víz szintjétől.

  10. miska72 szerint:

    Ez nem Pontonhíd!
    Ez potomhíd!
    Napi potom 20 millió az üzemeltetése. 🙂 🙂 🙂 🙂

    Már meginz az a fánya komunikáció?

  11. miska72 szerint:

    Mert ha magas, eléri az alját. 🙂

  12. lolka szerint:

    De abból még lelehet vágni

  13. Jeniszej szerint:

    Árától függ a pontonhíd. Így lehet, hogy lesz függő Margithíd is?

  14. Zolika szerint:

    10 millóért kommunikálják, 7 milliót ellopnak, 2 millióból elüzemel.

  15. miska72 szerint:

    Zolika! Hová tűnt 1 millió?
    Csak nem?
    Jó csak vicc volt! 😉

Itt lehet hozzászólni !