Ötszázan emlékeztek Kolonics Györgyre

Csepelen fáklyás felvonulással tisztelegtek az egy éve elhunyt klasszis előtt, Békésszentandráson emlékművet avattak

Sporthíradó, Kajak.hu, Beol.hu, Nemzeti Sport Blog, Csepel.info

Fotó: Mizsik Zsuzsa, Csepel Újság

Egy éve, 2008. július 15-én 36 éves korában hunyt el a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György. A legendás sportember nevét viselő alapítvány fáklyás megemlékezést szervezett az évforduló alkalmából, amelyen ötszázan vettek részt a csepeli sportklub kajak-kenu telepén, amely egybeforrt Kolonics György pályafutásával, életével és halálával, számolt be róla a kajak.hu sportági oldal.

Az egyik stégen Kolonics halála óta fényképtabló hirdeti nagyságát, a telepen belül kopjafa teszi ugyanezt. Előttük szinte mindig friss virág található, számuk ezúttal érthetően megsokszorozódott. A nagy-Dunáról végül egy C-7-es egység érkezett meg, a többiek a soroksári Duna-ág más vízitelepeiről érkeztek, de döntően a csepeliek képviseltették magukat a megemlékezésen. Közülük is legtöbben fiatalok, de az idősebb generációi is jelen volt, és Kolonics korosztályából is eljöttek jópáran.

A telepre érkezve elsőként Ludasi Róberttel találkozunk, az edző egy éves kihagyástól eltekintve végigkísérte Kolonics pályáját. Azon az ominózus, fájdalmas emlékekkel teli edzésen a karjai között hunyt el legeredményesebb és szívének legkedvesebb versenyzője.

Stílszerűen a vízen, bár egy egyeskenuban érkezett meg Horváth Csaba, akivel Kolonics párosban megannyi sikert ért el, közte az atlantai olimpián szerzett aranyéremmel.

„Délelőtt Békésszentandrásra voltam hivatalos, ahol személyesen tudtam ott lenni egy Kolonics emlékmű átadásán. Kivételesen szép darab, különleges, helyi fából, egy életnagyságú egyes kenut ábrázol, középen eltörve, a törésnél egy lapáttal” – mondta Horváth.

A telepre folyamatosan érkeztek a megemlékezni szándékozók, akik virágot és mécsest is elhelyeztek a stégen, illetve a kopjafánál. Mindeközben két kivetítőn Kolonics György pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait lehetett megtekinteni, majd a tervezett 19:00 óra után pár perces késéssel kifutott a vízre a 250-300 fős fáklyás különítmény. Csak a hajók vízre tétele és útnak indulása 20-25 percet vett igénybe. A csapat folyásiránnyal szemben felevezett a csőhídig, ami durván két kilométer megtételét jelentette, majd ott visszafordulva lecsorogtak a telepig. A telep előtt száz méterrel megálltak, és 21:18-kor, Koló emlékére a vízen elénekelték a Himnuszt, majd a klasszis nevét skandálták.

A megemlékezésen jelen volt a sportág elnöke, Baráth Etele, valamint a volt és a jelenlegi szövetségi kapitány. Angyal Zoltán kezében még mindig jól állt a kormányrúd: egy sárkányhajó alkalmi kormányosának csapott fel, Storcz Botond tulajdonképpen végszóra futott be.

A teljesség igénye nélkül: jelen volt a szövetséget kommunikációs igazgatóként és a volt válogatott csapattársakat egyszemélyben képviselő háromszoros olimpiai ezüstérmes Szabó Szilvia, valamint egykori páros- és négyestársa, Bóta Kinga.

A válogatott tagjai közül feltűnt a csepeli alapokkal rendelkező kajakos, a kiváló formában lévő Kökény Roland, akihez hasonlóan vízre szállt az a fiatal Kiss Tamás is, aki tavaly Kolonics helyére belépve Kozmann Györggyel párosban Pekingben olimpiai bronzérmet szerzett, az idei szezont viszont csalódásként kellett megélnie: nem került be a válogatottba.

A Foltán-családot apa és fia is képviselte, az idősebb László Moszkva olimpia párosbajnoka, a fiatalabb a válogatott tagja. A korábbi válogatott, majd versenyzői pályafutás után zenész-énekesi babérokra törő Géczi Erika külön Kolonics emlékére írt dallal is fellépett.

Az estet a társak, barátok, ismerősök Kolonicsot megidéző történetei, valamint Géczi Erika meglepetésekkel tarkított zenei összeállítása zárta.

sporthirado.hu

Felavatták a Kolonics-emlékművet Békésszentandráson

A magyar kajak-kenu sportág olimpiai és világbajnokainak egész sora jött ma el Békésszentandrásra, hogy fejet hajtson az egy évvel ezelőtt elhunyt „kenus Isten”, Kolonics György emléke előtt. A körös-parti nagyközségben felavatták a kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok emlékművét.

Szelekovszky László, békéscsabai fafaragó művész kocsányos tölgyből faragott alkotása egy talpára állított kenut ábrázol, benne kettétört lapáttal, jelképezve a kettétört életet, s felidézve azt a pillanatot, amikor Wichmann Tamás Kolonics György temetésén eltörte a bajnok evezőlapátját.

Az emlékmű-állításra eljöttek Kolonics György szülei is, s magukkal hozták fiuk több mint ötszáz éremből álló kollekciójának egy részét. Ezekből a mai napra kiállítást rendeztek be a szentandrási sporttelep épületében. A megemlékezésre elhozták a csepeli sporttelepről azt a kenut is, melyben Koló 2000-ben, a Sidney-i olimpián 500 méteren egyéniben aranyérmet nyert.

A megemlékezésre sok százan jöttek el nem csak a nagyközség lakói közül, hanem távolabbról is mindazok, akik szerették és tisztelték a hazai kenusport eddigi történetének legeredményesebb egyéniségét. Hamza Zoltán, Békésszentandrás polgármestere hangsúlyozta: magasztos és megtisztelető feladat volt otthont adni az emlékhelynek. Szalay Ferenc, az országgyűlés sportbizottságának tagja mindenekelőtt azt emelte ki, hogy Kolonics György komoly példakép volt, akire fel lehetett nézni, aki sportolóként és emberként is tiszteletet vívott ki magának.

A sportolótársak nevében először Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke (olimpiai bajnok vízilabdázó), majd Horváth Csaba, olimpiai bajnuk kenus lépett a mikrofonhoz. Horváth Csaba a ’90-es években párosban együtt evezett Kolonics Györggyel, számos érmet szereztek együtt. Visszaemlékezésében elmondta: Koló a tettek embere volt, aki alázatosan állt hozzá a sporthoz.

Az emlékbeszédek után leleplezték Szelekovszky László alkotását. Ezután az ünnepélyes faültetés következett. Először Kolonics György szülei ültettek el egy mezei juhart a bajnok emlékműve mögött (jelképezve, hogy sporteredményei elérésében mindig is mögötte álltak). Az emlékmű egyik oldalán Horváth Csaba, a másikon pedig a másik kenustárs, Kozmann György fája kapott helyet.

Kozmann György azonban ma nem tudott eljönni, így ő egy későbbi időpontban ülteti el majd a fát az emlékparkban. Az emlékmű körül tizenöt tiszafát is elültettek, azért éppen ennyit, mert Kolonics György tizenöt világbajnoki aranyérmet szerzett. A faültetésben további olimpiai- és világbajnokok illetve magyar bajnok sportolók is részt vettek: Dömötör Zoltán, dr. Bohács Zsolt, Foltán László, Mészáros Erika, Pankotai Gábor. Angyal Zoltán szövetségi kapitány, valamint Kolonics György menyasszonya, Lakatos Andrea is elültetett egy-egy fát az emlékparkban.

beol.hu

A Nemzeti Sport publicisztikában emlékezett a csepeli sportolóra. Thury Gábor írását itt olvashatják el.

2 hozzászólás “Ötszázan emlékeztek Kolonics Györgyre” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Megemlékezés Kolonics Györgyre 2009.07.15.
    Képek, videók a kommentalok.hun

Itt lehet hozzászólni !