Ma nemzeti gyásznap a buszbaleset áldozatainak emlékére

Origo

ma-nemzeti-gyasznap-a-buszbaleset-aldozatainak-emlekere

Félárbócon a nemzeti lobogó

Ma nemzeti gyásznap van Magyarországon, a veronai buszbaleset halálos áldozatainak emlékére: reggel az államfő, a miniszterelnök és a házelnök jelenlétében a Kossuth téren felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót, és gyászlobogót helyeznek ki a középületekre.

Az egészségügyi államtitikár szerint folyamatosan érkeznek hírek Veronából, a sérültek állapotáról. Kiderült, hogy az áldozatok közt van a BVSC egyik fiatal labdarúgója is. Ma megérkezik a negyedik súlyos sérült is Budapestre, a Honvédkórházba. A tragédia feldolgozása hosszú, nehéz folyamat lesz: a túlélők még nem fogják fel, hogy a barátaik meghaltak – derül ki az Origo helyszíni riportjából.

Az olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány. Az Országház előtt ma reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással félárbócra eresztették.

Fálárbócon a nemzeti zászló, gyászlobogók

A nemzeti gyásznapon egyes középületeken gyászlobogót helyeznek el, illetve félárbócra eresztik a nemzeti és az EU-s zászlót. Magyarország lobogóját reggel nyolc órakor vonták fel, majd eresztették félárbócra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, a lépést kezdeményező Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében.

A nemzeti gyásznapona nemzeti lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult.

Fekete szalaggal közlekednek hétfőn a budapesti közösségi közlekedés járművei az olaszországi autóbusz-tragédia áldozataira emlékezve – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Folyamatosan érkeznek a hírek Veronából

Az egészségügyért felelős államtitkára szerintegy-két óránként érkezik tájékoztatás a hétvégi buszbaleset még Olaszországban ápolt sérültjeinek állapotáról.Ónodi-Szűcs Zoltán az M1-en reggel elmondta: a Honvédkórházba érkezett sérültek állapota stabil, fel fognak épülni, ha műtétekre lesz is szükségük, és “nagyon jó kezekben vannak”.

Az államtitkár hangsúlyozta: nagyon jó az együttműködés a magyar és az olasz hatóságok között, így a helyszínre érkező magyar szakembereknek mintegy másfél óra alatt sikerült szinte minden érdemi információ birtokába jutniuk.

Egy fiatal labdarúgó is az áldozatok közt

Noha az áldozatok azonosítása csak vasárnap kezdődött, és hosszadalmas folyamat, már a tragikus baleset több áldozatának kiléte is ismertté vált az elmúlt napokban. Vasárnap este kiderült, hogy a BVSC-Zugló Labdarúgó Utánpótlás Szakosztályának egyik fiatal játékosa, M. Márk is a buszon utazott, és nem élte túl a szerencsétlenséget.

„Izgatottan néztük a baleset fejleményeit. Katona Benjámin szerencsésen kimászott a buszból. Reménykedtünk, hogy nekünk nem kell siratnunk gyerekünket. Most jött a hír, mégis! Fájó szívvel búcsúzunk tőled” – írta Facebook-bejegyzésében a sportklub.

Mint arról az Origo is beszámolt, a franciaországi sítáborból hazafelé tartó autóbuszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákjai és tanárai utaztak. Verona közelében egyelőre ismeretlen okból nagy sebességgel betonoszlopnak csapódott és kigyulladt a buszuk.

A hírek szerint a lángoló buszból diákjai menekülését segítő történelemtanár, K. Béla nem élte túl a tragédiát. A feleségével együtt utazó Vígh György, a gimnázium testnevelő tanára túlélte a balesetet, és hősiesen több utasnak segített kijutni a lángoló buszból, de két saját gyerekét sajnos nem tudta megmenteni: lánya, a 18 éves Laura bent égett a buszban, és fiuk, a 30 éves Balázs, a Ferencváros egykori jégkorongozója is meghalt. Korábban a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub közölte, hogy a csapat egyik fiatal játékosa, S. Botond is életét vesztette a buszbalesetben.

Ma érkezik a negyedik sérült Budapestre

Két, rendkívül súlyos állapotban lévő, eddig még nem azonosított sérültet várhatóan még hetekig egy veronai kórházban kell ápolni, dehárom, szállítható állapotban lévő súlyos sérült már vasárnap megérkezett Budapestre, ma pedig egy negyedik sérültet is fogad majd a Honvédkórház.

Mint arról az Origo beszámolt, stabil az állapota a kórházban kezelt három sérültnek. Tamás Róbert, a Honvédkórház orvos igazgatója elmondta, hogy először két, 50-60 év körüli sérült, egy férfi és egy nő érkezett hozzájuk – őket repülővel hozták haza, a repülőtérről pedig mentőhelikopter vitte őket a kórházba. Tudnak velük kommunikálni, az égési sérüléseik ellátása mellett pszichológus foglalkozik velük.

Késő este közúton, mentővel érkezett a kórházba az olaszországi baleset harmadik súlyos sérültje, egy harminc év körüli férfi.

„Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy meghaltak”

A pszichológusok most azon dolgoznak, hogy ne alakuljon ki poszttraumás stressz szindróma, és mindenkinek sikerüljön feldolgozni a tragédiát – derült ki az Origo veronai, helyszíni riportjából.Mindössze emlékfoszlányokat tudott tudósítónknak felidézni a tragikus éjszakáról az egyik diák, aki könnyebben sérült meg,és vasárnap már elindulhatott haza Veronából.

A sofőr magyarul beszélt, ő maga pedig kimászott az ablakon, miután a hatalmas csattanás felébresztette – nagyjából ennyire emlékszik a diák. „Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy meghaltak” – tette hozzá. Most az a feladatunk, hogy összetartsunk, összefogjunk a többiekkel, akik túlélték”– mondta megrendülten, és nem szólt többet, csak lehajtotta a fejét.

Elmaradt a Reggeli Show, a Nemzeti Színház is gyászol

A Rádió 1 és a Reggeli Show készítőinek közös döntése alapján a hétvégi veronai tragédiára és a hétfői nemzeti gyásznapra való tekintettel elmaradt a Reggeli Show a Rádió 1-en. „Mélységesen megrendültünk az olaszországi buszbalesetről szóló hírek hallatán. Borzasztó, ami történt” – mondta a Reggeli Show műsorvezetője, Sebestyén Balázs.

Elmarad hétfőn az összes előadás a Nemzeti Színházban is.Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója úgy döntött, hogy a nemzeti gyásznapon nem lesznek előadások, noha három is lett volna.A jegyek egy későbbi előadásra érvényesek. A nemzeti gyásznapon mécseseket gyújtanak a színházban a buszbalesetben meghaltak emlékére.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !