NOlimpia: elindult minden idők legfeleslegesebb aláírásgyűjtése

A sportlétesítménynek olimpia nélkül is megépülnek. Gyakorlatilag a csepeli közlekedési fejlesztések ellen, valamint az otthonteremtésre is hasznosítható olimpiai falu ellen küzd a MoMo és a kezdeményezésüket támogató MSZP – a jövőben még egy sikeres magyar pályázat esetén is lemondhatják az olimpiát és ezzel a csepeli fejlesztéseket, mert azokat a jelenlegi kormány kezdeményezte

Válasz.hu, Magyar Idők, Futanet.hu, Csepel.info

tervek

Ennek a nagy része amúgy is elkészül, fotó: Facebook/Budapest 2024

Csütörtökön elkezdték az aláírásgyűjtést a Momentum Mozgalom aktivistái. Ha sikerül a harminc nap alatt összeszedniük 138 ezer aláírást, a fővárosiak népszavazáson dönthetik el, Budapest visszavonja-e pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére.

Noha a média következetesen „olimpiaellenes” aláírásgyűjtésnek nevezi az akciót, érdemes észben tartani, hogy a kellő számú aláírás összegyűjtésével még nem érik a céljukat. A referendum kimenetele ugyanis kétesélyes. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint többségben vannak az olimpiapártiak, ráadásul arányuk 51,2-ről 62,5 százalékra nőtt májushoz képest. A MoMo fő célcsoportja, a 18-29 évesek körében pedig 71 százalék.

Csakhogy a MoMo aktivistái nem országos, hanem helyi népszavazást kezdeményeztek, márpedig Budapesten csak 55 százalék pártolja a rendezést. Ez nem lenne ledolgozhatatlan fölény. Intő jel ugyanakkor, hogy a NOlimpia mozgalom Facebook-oldala két hét alatt csaknem 20 ezer kedvelőt gyűjtött, míg a Budapest 2024-et másfél év alatt is csak 45 ezren lájkolták a közösségi oldalon.

Van azonban egy másik körülmény, ami megkérdőjelezi a kezdeményezés értelmét. A kormány ugyanis decemberben eldöntötte, hogy a következő öt évben, vagyis 2022-ig a Kemény Ferenc Program keretében így is, úgy is megépíti azokat a sportlétesítményeket, amelyek még hiányoznának az olimpiarendezéshez.

Ezek a következők:

A Budapest Atlétikai Stadion a Kassay-hídnál. Ez egy tízezres szabadtéri atlétikai aréna lenne, amit egy egyetem használna, és az olimpia idejére 60 ezresre bővülne.

Egy atlétikai csarnok, az Új Budapesti Teniszközpont, valamint a Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX, vadvízi kajak-kenu) Észak-Csepelen.

A Dunai Evezős Központ a Ráckevei Duna-ágnál.

Az Új Budapesti Velodrom a III. kerületben, a Gázgyár területén.

A Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ a nagytétényi lőteren.

A Nemzeti Lovas Központ Üllőn.

Egy új, hatezres hokiaréna a Kisstadion helyén.

Egy új épületrész a Syma Csarnokban.

Egyelőre az előkészítés zajlik, így nem tudni pontosan, mennyibe kerülnek majd ezek a fejlesztések, de két dolog biztos.

Mindegyiknek több értelme van, mint a vidéki kisvárosokban sorra épülő modern futballstadionoknak, hiszen inkább legyen minden sportágnak egy korszerű központja, mind egy sportágnak minden faluban stadionja.

Ha felépülnek, olimpiarendezés esetén tényleg nem kellene sportarénákra költeni. Csak a szervezésre, amit nagyrészt a NOB áll, infrastrukturális fejlesztésekre, például a csepeli HÉV vagy Ferihegy közlekedésének modernizálására, amikre előbb-utóbb mindenképp szükség lesz, valamint az olimpiai falvakra, amelyek utóhasznosítása az ötkarikás játékok után közalkalmazotti és nagycsaládos lakóparkként, kollégiumként biztosított.

Hát ez ellen kampányol most a MoMo.

Korrekció: A cikk korábbi verziója tévesen állította, hogy a MoMo azért helyi, nem országos népszavazási kezdeményezést indított, mert a fővárosiak körében alacsonyabb a pályázat támogatottsága, mint országosan. A MoMo valójában azért döntött a helyi népszavazás mellett, mert hivatalosan a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta be a pályázatot a NOB-hoz, ezért vissza is csak ő vonhatja.

valasz.hu

Olimpiát buktatnának az álcivilekkel

Már többször megbukott balliberális politikusok állnak az olimpiai pályázat elleni népszavazásért aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom (MoMo) hátterében információink szerint. A MoMo már idén párttá alakulna. Az ellenzék máris beállt a szerveződés mögé, az MSZP az esetleg elnyert rendezési lehetőség lemondásával is fenyeget.

01_alairas_tek-768x615

Aláírásgyűjtésbe kezdett a MoMo, amely már az idén párttá alakulna, forrás: Teknős Miklós

Míg a Momentum Mozgalom magát a fiatalok mozgalmának titulálja, a szervezet mögött ott találjuk Szabó Pált, a Gyurcsány-kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterét, aki 2002-től 2008-ig a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója volt, majd 2009-ben a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója lett. A háttérben felsejlik Haris György egykori SZDSZ-es politikus-vállalkozó neve is. Az igazi kapcsolódási pont a régi balliberális közszereplők és a legújabb „mozgalom” között Haris Éva – Haris György felesége –, aki 2012 elején még az MSZP választmányának elnökhelyettese volt, továbbá alapítója a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök által fémjelzett Haza és Haladás Egyesületnek, valamint az Együtt alapítója is. Információk szerint ő találta ki és „építette fel” a jeges vödröt a nyakába borító Falus Ferencet, a már a kampányba belebukó főpolgármester-jelöltet.

Egy, a PestiSrácoknak nyilatkozó kiábrándult volt MoMo-tag szerint Haris Éva támogatja és trenírozza a Momentum vezetőit. Ő és az emberei elsőként lájkolják és osztják meg a Momentum eseményeit és Facebook-bejegyzéseit – állítja a volt aktivista.

A baloldali, liberális ellenzéki pártok és vezetőik egytől egyig beálltak a Magyarország olimpiai terveit buktatni akaró MoMo NOlimpia elnevezésű kezdeményezése mögé. Korábban lapunk megírta: az Együtt, a Párbeszéd és az LMP elsőként jelezte, hogy segítenek az aláírásgyűjtésben. Gyurcsány Ferencék szintén ellenzik a magyarországi játékokat. A milliárdos volt szocialista miniszterelnök által vezetett DK szerint az olimpia „államcsőddel fenyegetne”, ezért nem kis önellentmondást keltve azt javasolják: a világeseményre szánt pénzből a szegényeket, az egészségügyet és az oktatást kellene támogatni. A legnagyobb fordulatot korábbi véleményéhez képest az MSZP hajtotta végre.

02_alairas_mti-768x554

Az LMP is gyűjti az aláírásokat, forrás: MTI

Miközben a Fővárosi Közgyűlésben támogatták az ötkarikás pályázatot, most a népre hivatkozva állnak be a MoMo mögé. Molnár Gyula pártelnök a döntést úgy indokolta: az olimpia kapcsán jelenleg több a kérdés, mint a válasz, ezért támogatják a civil szervezet aláírásgyűjtését, és arra kérnek mindenkit: írják alá a kezdeményezést. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő az MSZP–SZDSZ-es Horn-kormány 1996-os világkiállítás-buktatását idézően reagált. Azt mondta: nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat, mert 2024-ig több választás is lesz még Magyarországon.

– Hiteltelenek az ellenzéki pártok azután, hogy amikor a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázatról szavazott, a most nyilatkozó ellenzéki pártok – az MSZP, a PM és a Jobbik – megszavazták, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megszervezésére – egyedül az LMP mondott rá nemet – reagált a Fidesz ez ellenzéki pártok nyilatkozataira. Emlékeztettek: Horváth Csaba akkor még úgy nyilatkozott, hogy bízik a sikeres pályázatban és „álmodjunk közösen”, Karácsony Gergely (PM) pedig azt mondta, nagy lehetőséget lát az olimpiában.

A MoMo kezdeményezése a Kormányinfón is téma volt. Lázár János kijelentette: nem zárható ki, hogy a kormány majd népszavazást kezdeményez az olimpiarendezésről, de ez most még nincs a napirenden. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint amíg nem derül ki, összegyűlnek-e a szükséges aláírások, a kormánynak nincs dolga a mozgalom kezdeményezésével.

A Momentum Mozgalom a budapesti Blaha Lujza téren kezdte meg a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer hiteles aláírás összegyűjtését, amire 30 napjuk van az aktivistáknak. A MoMo az alábbi kérdésről írna ki referendumot: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” Fekete-Győr András elnök szervezetük ambícióiról a Magyar Időknek elmondta, hogy még az idén párttá alakulnak. Az aláírásgyűjtés negatív üzenete kapcsán megjegyezte: vannak olyan dolgok, amiket be kell vállalni a jövő érdekében. Nincsenek ellene az ötkarikás játékoknak, csak az ne 2024-ben és ne Budapesten legyen.

magyaridok.hu

2010 előtt még mindenki kiállt az olimpia mellett

A Futanet.hu-n megjelent hír szerint a Fővárosi Közgyűlés “2008. december 18-án ötpárti támogatással elfogadta a BOM Egyesület által előkészített, a 2020. évi Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok rendezésére vonatkozó pályázat-előkészítésről szóló törvény tervezetét. A közgyűlés rögzítette, hogy egyetért a >2009.évi (). Törvény a 2020. évi nyári Olimpia és Paralimpiai Játékok rendezésére vonatkozó pályázatról< című törvénytervezet tartalmával és támogatja annak az Országgyűléshez történő benyújtását.

ikvai-szabo-imre-2010-elott

Egyetértésben az olimpiáért: Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), Budapest korábbi főpolgármester-helyettese a BOM Egyesület levelével egy 2010 előtti közgyűlési ülésen

A 2009. augusztus 27-i közgyűlésén a Fővárosi Közgyűlés újra kiállt amellett, hogy Budapest 2011-ben pályázzon a 2020-as Nyári Olimpiai Játékok és Nyári Paralimpiai Játékok megrendezésére. Az indoklás szerint a nemzetközi sporteseményre való felkészülés Budapest és az egész ország számára jelentős előnyökkel, gazdasági felemelkedéssel jár. A közgyűlésen felhívták a figyelmet arra, hogy az előkészületek sikere érdekében elengedhetetlen, hogy a parlament még az őszi ülésszak folyamán szavazza meg az Olimpia Törvényt.”

A cikk folytatásában tényként közlik, hogy a “szavazást követően Demszky Gábor főpolgármester, Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke, Ikvai-Szabó Imre, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek valamint az öt parlamenti párt fővárosi frakcióvezetőinek aláírásával levelet küldenek Sólyom László köztársasági elnöknek, Bajnai Gordon miniszterelnöknek és a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek, kezdeményezve ezzel az Olimpia Törvény megtárgyalásának napirendre tűzését az Országgyűlés őszi ülésszakában. A levelekben a város elöljárói beszámolnak törekvéseikről és találkozót kérnek tőlük, hogy részletes szakmai prezentáció keretében ismertessék a parlamenti szavazáshoz az olimpia megpályázásának részleteit, célját és jelentőségét az ország felemelkedésében, valamint az olimpiai főhelyszínnek kijelölt észak-csepeli területek fejlesztésének nemzetgazdasági projektté nyilvánításának fontosságát. Szintén levélben közösen felkérik Sólyom László államfőt, hogy egyeztetésre hívja össze az öt parlamenti párt vezetőjét a Budapest 2020 pályázat ügyében, valamint felkérik Schmitt Pált, a MOB elnökét, hogy vegyen részt a találkozókon.”

Demszky Gábor beszédében leszögezte, hogy “”Végtelenül örülök, hogy a mai megosztott helyzetben a Budapest 2020 ügye még mindig össze tudja kovácsolni a város érdekében munkálkodó fővárosi frakciókat. Megismétlődött a tavaly téli egyhangú támogató szavazás, ami nagyon felemelő pillanat volt. Fontos, hogy a mindennapi küzdelem mellett legyenek olyan célok és tervek, amelyek mellé állhatunk. Én a magam részéről ígérem, hogy az egyeztető találkozókon mindent el fogok követni azért, hogy sikeresen meggyőzzük az ország vezetőit, hogy segítsenek az összefogásban, és szavazzák meg még az ősszel az Olimpia Törvényt, hiszen Budapest mellett Balatonfüred, Debrecen, Győr, Szeged és Székesfehérvár is igen jelentős mértékben profitálna az olimpia rendezéshez kapcsolódó fejlesztésekből.”

Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő mostani kijelentése – “nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat, mert 2024-ig több választás is lesz még Magyarországon” – nem az összefogást és a felemelő pillanatokat idézheti fel.

csepel.info

 

26 hozzászólás “NOlimpia: elindult minden idők legfeleslegesebb aláírásgyűjtése” bejegyzésre

  1. lecsó szerint:

    Mi köze ennek a kérdésnek a pártokhoz? Milyen egyeztetések történtek az állampolgárokkal és a lakossággal az olimpia ügyében? Ha 40% ellenzi, akkor őket figyelmen kívül lehet hagyni, mert a kisebbség véleménye nem számít?

  2. Letiltatni szerint:

    ez most a zsidó olimpiáról szól?

  3. Csaba Királyfi szerint:

    Ez van ha a sportba belekeverik a politikát! Gusztustalan és visszataszító!
    Amúgy meg ha látványterv helyett panellakásokat idéző épületek lesznek , akkor az meg másik miatt van…

  4. Hajrá Csepel szerint:

    Az őrsön néztem 10 percig az aláírókat. Hasonló értelmes embereknek tűntek, mint akikkel követeltük jó 10 éve Gyurcsány távozását a Hősök terén! Schmitt Plagival még mindig eladható valami? Az alig több mint egyharmad = kétharmad? Rühellem már az összes politikust!

  5. Betke szerint:

    A fejlesztések az olimpiára való hivatkozással a Kvassay-hid 9. kerületi határával be is fejeződnek! Csepelt abszolút nem érinti, hacsak a hév villamossá alakítása, elterelése nem………

  6. Szabó Imre szerint:

    Még stadionokat, méééég! Követeli a nép!
    Kenyeret nem, de cirkuszt azt kaptok kedves vezetőnktől!

  7. Letiltatni szerint:

    a zsidó olimpiára azokat elkészítik, csak ürügy a 24-es.

  8. okoska szerint:

    Ennyi tökkelütött kretént!

  9. Csepelsziget überalles szerint:

    Nem értek az olimpiák pénzügyi részéhez, csak nézni szoktam a közvetítéseket 0-24-ig és szurkolok a magyaroknak. De megnéztem kik állnak az ún. “nolimpia” mozgalom mögött és láttam újlipótvárosi tornából felmentett nagyhangú kölyköket, gyanús családi hátterű belpesti jogászivadékokat, levitézlett balliberális megmondóembereket, azok leszármazottait, illetve ennek a “kétfarkú kutya párt”-nak a rosszarcú aktivistáit. Hát ha ezek nem örülnek neki akkor annyira mégsem lesz rossz nekünk ez az olimpia.

  10. lecsó szerint:

    Már egy hete csak a MoMora gondolok mindig, meg-megállva.

  11. genovéva szerint:

    “csepeli hév modernizálása”? Én még ott tartok, hogy az olimpia idején hévpótló buszokkal járhatnánk – átmenetileg ugye…

  12. Szabó Imre szerint:

    Fantasztikus lehetőség ez az olimpia arra, hogy a fidesz rezsim alatt meggörnyedt kis hazánkat még jobban meggörnyessze.
    Nagyszerű lehetőség, pénzéhes kormányunknak, családjaik, haverjaik zsebét tovább tölteni.

  13. Nagyapó szerint:

    Azért a szocik által ellopott 170 milliárdból az indulás már biztosítva lenne!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Szabó Imre szerint:

    Megjött a jóságos nagyapó, hogy meséljen lefekvés előtt.
    Természetesen a regnáló politikusok csak a lenyúlandó pénzmennyiséget látják,
    maga is gondolom.

  15. Nagyapó szerint:

    A MoMo igyekszik megteremteni saját adatbázisát! Csak hát akik aláírják, már szerepelnek a szoci listán.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Szabó Imre szerint:

    Bár ha az orbán rezsim által eltüntetett 3000 milliárd nyugdíj vagyon megvolna,
    egész pofás kis olimpiát lehetne rittyenteni.

    Agyapó esetleg rájuk szólhatna, hogy tegyék vissza!

  17. Nagyapó szerint:

    Az ATV Sas kabaréval emlékezett a veronai buszbaleset halálos áldozataira! Jót röhögtek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. Tóth kati szerint:

    Merjünk kicsik lenni.Látom Mécs Imre elvtárs fia is gyűjti az aláírásokat,ezeknek a gyerekei is ilyen kretének?

  19. Tóth kati szerint:

    Számolja már ki valamelyik agymosott szoclib szavazó,hogy hány lélegeztetőgépet nem kell megvenni,ha a gyerekeink sportolnak az új építésű sportlétesítményekben,stadionokban.Nézzék már meg milyen állapotban maradt ránk a Csepel sc Podolák elvtárs áldásos ténykedése után!Ők aztán törődtek az ifjúság egészségével!A Budai Gyerekkórházat is azért zárták be,mert annyira érdekelte őket a gyerekek egészsége.Szar alakok ezek a szoclibek,sose édekelte őket a haza,az emberek,csak a hatalom,a fúrkálás,mocskolódás és a kölykeik sem különbek.Lumpen Mónika fia is az a Gulyás nevű is állandóan sikoltozik a Soros pénzéből.Férgek!

  20. Betke szerint:

    Tóth Kati, reméljük, ha van gyereke, ő nem olyan gyűlölködő, szűk látókörű,, mint szülője!

  21. Letiltatni szerint:

    Lehet sportolni a felcsúti stadionban közembereknek?

  22. jocosaurus szerint:

    Én közlekedési fejlesztésekről nem tudok, legfeljebb leépítésről. Az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányban, a több mint 1000 oldalban egy árva szóval nem említik, mégis hogyan vezetnék a csepeli HÉV helyett létrejövő villamost rá a nagykörútra, pedig ez kulcskérdés a dolog sikerességét illetően.

    Csepelen egyetlen tömegközlekedési eszköz működik igazán jól: a HÉV. Igen, régi. Igen, sok embernek (nyugdíjasoknak, babakocsisoknak, fájós lábúaknak) kényelmetlen. Igen, elhanyagolták. Igen, tovább is mehetne, mint a Boráros tér.
    Ennek ellenére megbízható. Hacsak valami háborodott nem hajt rá a sínekre, mikor nem szabadna ott lenni, mert az esetek nagy részében, ha áll a HÉV, az emiatt van.
    Ezzel szemben, most még ha feltételezzük is, hogy működne a villamos. Ha ott valami zavar lenne a körúton, lehetne pótlóra szállni. Az jóval gyakoribb lenne, mint amennyit a HÉV áll manapság.
    Csepel jórészt egyetlen szűk keresztmetszeten közlekedik, és ha szétágazna a villamos, ez akkor is így lenne, mert van egy legoptimálisabb út.
    Ez most így jó, hogy elszigetelt. Ha valamivel közösködnie szabad a Csepelről kimenő kötöttpályás járműnek, az zavarmentes gyorsvasút/metró. Tehát a régi tervek teljesen illeszkednek ebbe. Az új terv fonódóról nagyon-nagyon nem. Arról nem eszélve, mi lenne a körút közlekedésével Dél-Budára.

    A másik dolog meg, hogy olimpia. Hagyjuk már, gyerekek, nálunk sokkal tehetősebb városok visszaléptek. Mert gondolkodtak. Mi nem tesszük, mert mi birka nép vagyunk. Minél több korrupciós ügy lengi körül a kormánypártot, az annál népszerűbb. A 90-es években feleennyi korrupciós ügy elég volt, hogy valaki taccsra kerüljön. Ma érzelmi alapon megy a politizálás, nem racionális alapon.

  23. strici szerint:

    elhalgassatok mocskos kommunista fasiszta nemzet arulok!
    beszeltek itt fejlesztesrol, gazdasagrol,kozlekedesrol.
    soha nem ertettem egyett toth katival de most igaza van.
    a sport a mozgas test edzes mindennel fontosabb.
    a fideszes fellegvar szekesfehervaron sem fagyott volna meg az agyaban a 11 eves kisfiu ha korbe fut, guggol, fekvotamaszozik,bekauget.
    de O.csak betegen fekudt a hideg lakasban.

  24. Nagyapó szerint:

    Szabó Imre féle szokásos ordas hazugságra:
    – a 3000 milliárd nem nyugdíjvagyon, hanem az Önkéntes Nyugdíjpénztári vagyon. A nyugdíjvagyon jóval nagyobb.
    – a horn-féle szoci rezsim hozott olyan törvényt, hogy a befizetendő nyugdíj 10 %-át külön lehet kezelni
    – ezzel lehetővé tették a 10 % eltulajdonítását
    – az Önkéntes Nyugdíjpénztárak zöme veszteséges volt (ellopták), a perek még folynak!
    – amennyiben elértük volna a kifizetés idejét, nem maradt volna pénz, a költségvetésre szorultak volna. Tipikus szoci mentalitás – költeni, a jövő nemzedék majd fizet!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. Nagyapó szerint:

    Letiltatni! A Leisztinger-féle diósgyőri stadionban, vagy az Indoteknek átjátszott csepeli stadionban hány közember sportol???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  26. Betke szerint:

    Nagyapó, nem önkéntes, hanem magánnyugdíjpénztári pénzt siboltak el! Szerencsére még az önkénteseket nem vették el, de nem vennénk rá mérget, hogy nem találnak ki valamit erre is! Egyébként az sem igaz, hogy a mnypénztàrak rosszul gazdálkodtak, például az én hozamom egész jó volt! Ez is egy jó nagy csúsztatàs volt a kormányközeliektől, amit jól bemagoltattak Selmeczi Gabriellával! Most akkor ki lop és hazudik?

Itt lehet hozzászólni !