Közel egymillióan készülnek Trump elnöki beiktatására

888, Csepel.info

kozel-egymillioan-keszulnek-trump-elnoki-beiktatasara

A közel egymilliós tömegben ott lesznek a legalább 70 szervezet által már bejelentett demonstrációk résztvevői is. Az elnök személyes biztonságáért felelős titkosszolgálat emberei mellett 3000 rendőr és 5000 nemzeti gárdista gondoskodik a rend fenntartásáról. Az elnöki beiktatás háromnapos ünnepségsorozatának fénypontjaként, január 20-án pénteken délben teszi le hivatali esküjét Amerika 46. elnökeként Donald Trump.

Obama elnökségének külpolitikájára a polgárháborúk, fegyveres konfliktusok gerjesztése és a muszlim szélsőségesek támogatása, azok megerősödése volt jellemző. Obama ellenségként kezelte az oroszokat, az ukrajnai polgárháború kirobbantása is az amerikai titkosszolgálat egyik “érdeme” volt. Trumptól sokan várják ennek a politikának a megfordítását – többek között Németh Szilárd országgyűlési képviselő is.

Végleges az új amerikai elnöki hivatalba iktatását kísérő ünnepségsorozat programja, amely hivatalosan január 19-én, csütörtökön délelőtt Donald Trump hősök emléke előtt tisztelgő koszorúzásával kezdődik az arlingtoni temetőben.

Az elnöki eskütétel január 20-án, az elnöki avató ünnepség nyitóbeszéde után, dél körül lesz, amit követően az új elnököt ünnepi menet kíséri majd át a Fehér Házhoz. Az elnöki hivatalba avatás ünnepi eseménysorozata pedig január 21-én, szombaton a Nemzeti Imával ér véget a washingtoni National Cathedralban.

Az amerikai elnökök ünnepélyes hivatalba iktatási hagyományainak megfelelően Donald Trump január 20-án, az alelnöke után, pontban délben helyezi majd a Capitolium előtt a kezét a Bibliára, hogy az Amerikai Egyesült Államok új elnökeként letegye hivatali esküjét elmondva, hogy:

Én, ( Donald Trump) ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát.”

Hozzátehető még az a szófordulat is az eskü szövegéhez, hogy:

Isten engem úgy segéljen!”

Donald Trump valószínűleg él majd ezzel a lehetőséggel, annak ellenére, hogy az alkotmány nem követeli meg ezt tőle.

Bár az új elnök hivatalba lépését követő ünnepi felvonulás a világ egyik legjobban védett épületénél, a Fehér Háznál ér véget, azonban ennek ellenére, az eskütétel helyszínétől, a Capitoliumtól, az elnök új otthonáig tartó utat csak a két mérföldes rémálomnak hívják az elnök biztonsági szakemberei, mivel rendkívül nehéz a biztosíthatósága.

A becslések szerint, idén várhatóan 700-900 ezer ember fogja helyszínen nézni azt, ahogyan Donald Trump hivatalosan is Amerika elnöke lesz. A Washington Post beszámolója szerint sokan ünnepelni akarnak az új elnökkel és a hírek szerint sokan pedig arra készülnek, hogy tiltakozzanak az elnöki székbe iktatása ellen. Sőt, olyan csoportokról is lehet tudni, amelyek kifejezetten úgy szeretnék megzavarni az ünnepséget, hogy attól ellehetetlenüljön Trump, megválasztott elnök tényleges hivatalba lépése.

Hogy nyugodt maradjon az esemény, azaz, hogy ne érhesse terrorista támadás, valamint hogy egyes tiltakozó csoportok se zavarhassák meg az ünnepséget azt az elnök biztonságát szavatoló titkosszolgálat, továbbá 3000 rendőr és a Nemzeti Gárda 5000 tagja biztosítja a washingtoni helyszíneken.

Folyamatosan alkalmazkodunk a megfelelő védelmi módszerek kidolgozásával, hogy minden lehetséges veszélyt elháríthassunk”

– mondta Brian Ebert, a titkosszolgálat washingtoni területi irodájának különleges ügynöke a fővárosi lapnak.

Scott J. White, a George Washington Egyetem kiberbiztonsági professzora és igazgatója a mostani elnöki avatás egyik újszerű és kiemelt kockázataként említette, hogy Trump a közösségi médiaeszközök közül előszeretettel használja a Twitter alkalmazást, ez pedig nagyon sokak indulatait képes volt lángra lobbantani személyével szemben.

A biztonsági szakértők közlése szerint egyébként Trump amerikai elnöki hivatalba iktatása kapcsán a rendőrség az ilyenkor szokásos eljárásrendet követi majd. Mesterlövészek lesznek a háztetőkön, korlátozott lesz a vízi forgalom a Potomac és az Anacostia folyón egyaránt, az utcai csatornák aknafedelei le lesznek zárva hegesztéssel, elszállítják az utcai szemeteseket és postaládákat, valamint fémdetektoros ellenőrzés lesz majd az elnöki ünnepi menet felvonulási útvonala mellett és az ünnepi nézőtereknél is mindenhol.

A tömeg most várhatóan kisebb lesz, mint Obama első beiktatásakor 2009-ben, amikor rekordot jelentő, több mint 2 millió ember vett részt a beiktatási ceremónián.

Közel 70 politikai szervezet és csoport már bejelentette, hogy demonstrációt szervez az ünnepséggel egy időben.

Az egyik ilyen csoport a DisruptJ20, terve a Trump elnöksége elleni tömeges ellenszenv kifejezése az ünnepi avatás alkalmával. A csoport azt is szeretné elérni, hogy a beavatási ceremónia biztonsági ellenőrző pontjaihoz szervezett tiltakozóakcióval annyira sikerüljön megzavarnia az elnökbeiktatás ünnepségének a részét képező felvonulás útvonalát, hogy azáltal gyakorlatilag ellehetetlenül a beiktatást követő, hagyományos ünnepi bál. A Soros György által finanszírozott, demokrata párti politikát támogató csoportok is a tiltakozó szervezetek között vannak.

A helyi és a szövetségi ügynökségek közölték, hogy felkészültek az ünnepi ceremónia esetleges megzavarását tervező szándékok elhárítására. Mind Washington polgármestere Muriel E. Bowser (D), mind pedig a rendőrfőnöke úgy nyilatkozott, hogy lehetővé teszik, hogy az emberek kifejezhessék a véleményüket, de ugyanakkor közölték azt is, hogy nem fogják engedni semmiféle erőszak elkövetését, sem a Trump-pártiak, sem a Trump-kritikusok részéről.

A belbiztonsági miniszter Jeh Johnson pedig előzetesen azt közölte, hogy tudatában vannak a hatóságok annak, hogy a tüntetők el akarják érni a felvonulás útvonalát és épp ezért a biztonsági szervezetek különleges óvintézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a hivatalos eseményt ez ne zavarhassa meg. A felkészülés jegyében például a titkosszolgálat már régóta és folyamatosan figyeli a tüntetni szándékozók terveit a közösségi médiákban.

A demonstrációk és az erőszakos tiltakozások egyébként nem példa nélküliek az amerikai elnökök múltbeli hivatalba iktatásait tekintve.

A legutolsó alkalom, amikor erőszakos események történtek amerikai elnöki hivatalba avatási szertartáson, 2005-ben volt, amikor George W. Bush elnök a második ciklusát kezdte. Akkor közelharc alakult ki a rendőri erők és egy tiltakozó csoport között egy ellenőrzőpontnál, a 14. utca és a Pennsylvania Avenue NW találkozásánál.

Bush első eskütételekor, 2001-ben pedig annyira sok tiltakozó került összeütközésbe a rendőrséggel, ami a Washington Post akkori leírása szerint a vietnami háború utáni időszak legnagyobb méretű ilyen tiltakozó akciója volt.

A tüntetések 1969-ben és 1973-ban, Richard M. Nixon mindkét elnökké avatásán is csúnya fordulatot vettek, miután köveket dobtak a demonstrálók az elnöki limuzin felé.

A biztonsági kihívással kapcsolatban washingtoni sajtónak nyilatkozva W. Ralph Basham, a titkosszolgálat egyik volt igazgatója azt mondta:

Ez egy hatalmas kihívás a titkosszolgálat számára. Meg kell bizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő biztonsági intézkedések vannak érvényben. Arról kell meggyőződnünk, hogy nem csak az elnök és családja van biztonságban, hanem, hogy azok az emberek is, akik azért vannak ott, hogy tanúi legyenek ennek a hihetetlenül fontos demokratikus eseménynek”

A hatóságok közlése szerint, eddig semmilyen konkrét fenyegetés nem érkezett az elnöki hivatalba iktatási ünnepséggel összefüggésben, de felkészültek minden lehetséges terrorcselekmény elhárítására. Így például újdonságként az elnöki avatás biztosítása során, most a biztonságért felelős szervek homokkal teli teherautók és barikádok alkalmazásával is védekeznek, mégpedig a terroristáknak az ellen az új és Európában már alkalmazott taktikája ellen, amely járműveket használ fegyverként tömegrendezvényeken.

Az 58. amerikai elnöki hivatalba avatási ünnepséget kísérő két legnagyobb, január 19-ei esti nyilvános rendezvénye  “A nép hangja”, és az “Amerikát ismét naggyá tesszük! címmel kerül megszervezésre.

A két óriási zenei rendezvény fellépői: the DC Fire Department Emerald Society Pipes and Drums, King’s Academy Honor Choir, the Republican Hindu Coalition, Montgomery Area High School Marching Band, Marlana Van Hoose, Maury NJROTC Color Guard, Pride of Madawaska, Webelos Troop 177, Northern Middle School Honors Choir, American Tap Company, South Park and District Pipe Band, Everett High School Viking Marching Band, TwirlTasTix Baton Twirling, and Celtic United Pipes and Drums. Toby Keith, Jon Voight, Jennifer Holliday, The Piano Guys, Lee Greenwood, RaviDrums, 3 Doors Down, and The Frontmen of Country (featuring Tim Rushlow, former lead singer of “Little Texas”, Larry Stewart of “Restless Heart” and Richie McDonald of “Lonestar”).”

 

4 hozzászólás “Közel egymillióan készülnek Trump elnöki beiktatására” bejegyzésre

  1. Csepelsziget überalles szerint:

    le fog zuhanni a repülőgépe “véletlenül”

  2. ZsiványZoli szerint:

    3000 rendőr és 5000 gárdista? Egy sima zavargást sem tudnak megfékezni,legfeljebb ha éleslőszerrel lőnek.Talán ez a cél?A rendőri vezetés és a jelenlegi belügy nincs elragadtatva az új elnök személyétől. Most nagyon sok sumák embernek szálka a szemében Trump,ezek mindent elkövetnek majd hogy minél nagyobb “rodézia” legyen a rendezvényen.

  3. királyerdei szerint:

    Felvásárolt Egyesült Államok

    Fricz Tamás

    Hatalmas médiagépezet dolgozott azon, hogy sem az amerikaiak, sem mi, európaiak ne ismerjük fel az Egyesült Államokban zajló elnökválasztás valódi tétjét. Ez sok tekintetben sikerült is nekik; éppen ezért kell hangsúlyosan kimondani: Donald Trump elnökké választása történelmi esemény, óriási esély arra, hogy a globális elit uralma megtépázódjon, és az amerikai társadalom újra talpra álljon – mind gazdaságilag, mind szuverenitásában. Ez a valódi tét, amely a következő négy évet meghatározza Amerikában.

    A globális erők, amelyek az Egyesült Államokat is a markukban tartják, pontosan érezték és tudták a veszélyt, amely Trump esetleges megválasztásában rejlett. Éppen ezért tettek meg mindent, hogy Trump úgy tűnjön fel az emberek előtt elsősorban a hazájában, de a nemzetközi közvéleményben is,mint egy totális kőbunkó, aki agresszív, modortalan, erőszakoskodik a nőkkel, buta, mint a tök, és nem ért semmihez. Ezzel szemben áll Hillary Clinton, a megfontolt, tapasztalt asszony, az igazi szakértő, akinek a kisujjában van a bel- és a külpolitika. Vagyis Clinton a bennfentes, a „klub” tagja, akiben bíznak a piacok és a befektetők (vagyis a globális pénzügyi elit szereplői), míg Trump egy igazi kívülálló, egy alulról jött senki, akit az elit soha nem fogad be maga közé, és ezért el kell kergetni jómesszire a hatalomtól.

    Valljuk be: olyan hatalmas erők „tolták” felénk ezeket a fekete-fehér képeket a jelöltekről, hogy alig tudtuk kivonni magunkat a hatásuk alól, ha egyáltalán sikerült. Bár sokan annak szurkoltunk, hogy törjön meg végre a globális elitokrácia által dróton rángatott amerikai elnökök sorozata (sajnos Obamának sem sikerült kitörnie ebből az ördögi körből), mégis az elsöprő fölényben lévő neo­liberális közvélemény-formálóknak sikerült olyan képet sugallni Trumpról, hogy végül elbizonytalanodott az ember, vajon tényleg ez a 70 éves fickó-e az, aki kellő intelligenciával, átlátóképességgel, koncepcióval rendelkezik az előtte álló heroikus feladatok megoldására.

    Éppen ezért emeljük ki azt, ami valóban fontos és meghatározó a programjában: ha Trump az amerikanizmusra helyezi hangsúlyt a globalizmussal szemben, vagyis vissza kívánja szerezni az Egyesült Államok önállóságát és szuverenitását a globális elitokrácia markából. Trump helyesen ismerte fel a jelenlegi világhelyzetet: a rendkívül szűk kört alkotó (főleg bankárdinasztiákra épülő)szupergazdag pénzügyi és vállalati világelit az elmúlt évtizedek során felvásárolta, megvette az Egyesült Államok politikai elitjét, kormányait, politikusait és képviselőit. A médiumokat szintúgy:jelenleg hat tulajdonos tartja kézben a teljes amerikai médiapiacot. Majd a felvásárolt USA-t használja fel arra, hogy a világ piacai feletti uralmat is megszerezze – ez nem kis részben már teljesült –, ezen keresztül pedig a globális politikai hatalmat is magához ragadja. Ebben a játékban Hillary Clintonnak nagyon fontos szerepet szántak, mint ahogyan egyébként Angela Merkel vagy Jean-Claude Juncker szerepe sem teljesen elhanyagolható, ha mindennek az európai viszonylatait nézzük.

    Trump kristálytisztán látta ezt, és tudatosan vállalta a brutálisan nagy erőkkel szembeni küzdelmet annak érdekében, hogy a világ jelenlegi, alapvetően eltorzult, igazságtalan, globális uralomra épülő szerkezete megváltozzon. Trump nem véletlenül nem egy pártról beszél – hiszen ő teljesen más minőség ahhoz képest, mint amit a Konzervatív Párt eddig jelentett –, hanemmozgalomról, amely az emberekre, a társadalomra, ha tetszik, a civil társadalomra épít. A teljes politikai elitet összességében tartja korruptnak – nincs kimondva, de aligha hiányoznak ebből a konzervatívok –, akiket már régen megvásároltak; csak a polgárok és azok mozgalma lehet az, amely képes szembeszállni a globális hatalmat gyakorló elitokráciával. Trump tehát valójában nem egy párt, hanem egy társadalmi mozgalom vezetőjeként lépett fel, amely mozgalom a Wall Street-i bankár- és multinacionális elit (tehát a nem amerikai, hanem globális erők) ellen lép fel, azaz nem politikai, hanem társadalmi küzdelmet vív.

    Talán kicsit túlzás J. F. Kennedyt és Donald Trumpot összehasonlítani, ám minden különbözőségük ellenére az alapvető felismerésükben kísértetiesen hasonlítanak egymásra – és mindketten jó helyen kapizsgálnak. Idézzük csak fel, mit is mondott Kennedy 1963-as, elhíresült rádióbeszédében, amit azóta is megpróbálnak – még mindig – jelentékteleníteni. A következőket: „Hölgyeim és Uraim! A »titkos« szó ellenszenves egy szabad és nyitott társadalomban. Népünk örökletesen és történelmileg ellenzi a titkos eszközökkel létrejött titkos társaságokat és titkos eljárásokat. Ellenszegülünk a világ egy monolitikus és szégyenteljes összeesküvésének, mely kizárólag titkolt eszközökön alapul, hogy befolyását megnövelje. Beszivárgással, felforgatással a választások helyett, megfélemlítéssel a szabad választások helyett. Ez a rendszer, amit megterveztek – óriási emberi és anyagi forrásokkal, egy igen hatékony gépezetben –, katonai, diplomáciai, felderítési, gazdasági, tudományos és politikai műveletekből áll. Munkálkodásai rejtettek, nem publikusak, hibáit eltemetik, nem reklámozzák, ellenzőit elhallgattatják, nem dicsőítik, nem kérdőjelezik meg kiadásaikat, titkaikat. Szolón, az athéni törvényalkotó megtiltotta, hogy megtörjünk az összeesküvések nyomására. Kérem, informálják az amerikai közvéleményt: az embernek annak kell lennie, aminek született – szabadnak és függetlennek.”

    Nos, Donald Trump úgy döntött, hogy informálja az amerikai és a nemzetközi közvéleményt arról,hogy az összeesküvés létezik, és egyre láthatóbb. Egy, természetesen a magyar első nyilvánossághoz soha el nem jutott kampánybeszédében így fogalmazott (a szöveg fontossága miatt engedtessék meg a kicsit hosszabb idézet): „Ez egy globális hatalmi rendszer, mely felelősséggel tartozik a gazdasági döntésekért, melyek meglopták a dolgozókat, az ország vagyonát szétlopták, és egy kis csoport hatalmas vállalatainak és politikusoknak a zsebébe tették azt. Ez a harc a nemzetünk túléléséért folyik, és ez az utolsó esélyünk megmenteni azt. Ezek a választások határozzák meg, hogy szabad nemzet vagyunk-e még, vagy csak illúzió a demokrácia, és mi gyakorlatilag egy kis embercsoport kezében vagyunk, akiknek a globális érdekeik a rendszer korrupciójában rejlenek. A mi rendszerünk pedig korrupt, ez a realitás. […] Clinton gépezete egy ilyen táprendszer közepében van; mi ezt a a WikiLeaks-dokumentumokból tudtuk meg, amelyek feltárták, hogy Hillary Clinton titokban találkozik a nemzetközi bankokkal, hogy megtervezzék az USA szuverenitásának a megsemmisítését, hogy meggazdagítsák a globális pénzügyi erőket, megvédjék a szponzorok és barátok különleges érdekeit. […] A leghatalmasabb fegyver, amit elővettek Clintonék, a vállalati média, a sajtó; valljuk meg, a vállalati média többé nem foglalkozik újságírással; ők a politikusok különleges érdekeit védik, amelyek nem különböznek más lobbisták és bankárok érdekeitől, személyes célok által hajtottak. Nem az önök érdekeit, hanem a sajátjukat követik. Mindenkit, aki kihívást jelent számukra, elátkoznak és megvádolják szexizmussal, rasszizmussal, idegengyűlölettel. […] A politikai elit, mely védi őket, be van vonva egy hatalmas, titkos és szélesen szétterjedt bűncselekménybe.” (Mindkét beszéd forrása: http://www.alternativhirek. blogspot.hu)

  4. Fogarasi László szerint:

    Bástya elvtárs figyelmét elkerülte, hogy az amerikai nép többsége Hillary Clintonra szavazott. Egyébként szép tószt volt. Nem hiába ő a Párt ökle ( vagy ökre?). Mindenesetre van valami báj abban, hogy a saját állítása szerint 9 négyzetméteren felnőtt proligyerek mennyire tud rajongani Amerika leggazdagabb ingatlanmágnásáért.

Itt lehet hozzászólni !