Csepel történelme – Csepeli Evangélikus Templom

V39Endre, Csepel.info, Mr.Gabee

Az alábbiakban ismét Vezér Endre összeállítását olvashatják olvasóink:

Mivel a Csepeli evangélikus egyház történetérő nem tudok külön könyvet ajánlani, a Csepeli Monográfiából ide kivonatlom az egyházra vonatkozó írásos anyag egy részét. E monográfiát 1934-ben adták ki, tehát időben eddig terjed leírásom.

Kezdetben a gyér számú csepeli evangélikus lakosság lelki gondozását a püspökség a 20. század elején a Kispesti evangélikus egyházközség felügyeletére bízta. Amikor Csepelen tovább népesedett az egyház, saját felügyelőt választottak 1912-ben Mike Lajos személyében. Ő intenzív munkával megindította az egyházi életet. Munkatársai voltak : Hausild Emil mérnök, Schmidt Mihály pékmester és Knodel Márton vendéglős. 1922-ben a püspökség kinevezte lelkésszé Mosznyik Gyula nyugalmazott erdélyi főesperest. 1923-ban a Korona Uradalom az egyház kérésére 1kh. és 200 négyszögöl telket bocsátott rendelkezésre a Csepeli Kertvárosban kizárólag templom, paplak és iskola építésére. E telket 1927-ben elcserélték a Gyár utca tengelyében a templom jelenlegi telkére, amely 929 négyszögöl méretű. Mosznyik főesperes 1925-ben öreg korára tekintettel lemondott. Helyére a püspök Olák Károly lelkészt nevezte ki. Ettől az időtől kezdődik a csepeli egyház gyorsabb fejlődése.

A templom alapkőletétele 1926-ban volt. Az alapkőben szokás szerint egy okmányt helyeztek el a Kormány névsorával, továbbá az egyház vezetősége névsorával és egy Bibliával.

egyh-08a

  1. november 14.-én lett kész a templom. A hívek adakozásából, a minisztériumok segítségével, országos gyűjtésből és a Weiss Manfréd család erős anyagi támogatásával 53000 Pengő költséggel épült fel Csepel Sziget első evangélikus temploma.

egyh-09a

         A harangot Kemény Lajos Pestmegyei esperes 1933-ban szentelte fel. 1930-ban indult a Csepeli Egyház önállósítási eljárása.

         A Csepeli Hírlapban (1934-1937) és a Csepeli Újságban (1938-1944) böngészve számos cikk található a Csepeli Evangélikus Egyház eseményeiről. Sajnos ezidein nem tudtam kapcsolatot teremteni az egyházközség vezetőivel, ezért csak külső esti képeket tudok közölni.

Itt lehet hozzászólni !