Így tanulhatsz külföldön: egy magyar lány dániai élményei

Csepel.info

dania01

Radányi Lili elsőéves egyetemista Dániában. Ő írta meg nekünk, hogyan sikerült kikerülnie, és milyen élményeket szerzett a külföldi tanulás során.

Az alábbiakban az ő levelét olvashatják.

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik egyetem előadását végig hallgattam, de a legvégén döntenem kellett, hogy melyik ország egyetemei tetszenek a legjobban, és azon belül mi milyen előnyökkel jár.

Mindenféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni , de tudtam, hogy nem szeretném diákhitellel kezdeni az egyetemi életem. Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Menedzsmentet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben. Az egyik ismerősöm tanult ezen az egyetemen, ő mesélt erről az országról, az oktatási rendszerről és a rengeteg lehetőségről – hiszen azon kívül, hogy ingyenesen tanulhatsz számos érv szól még Dánia mellett.

Rengeteg szak van angolul, nagyon magas az egyetemeken a színvonal és az állandó írásbeli vizsgák helyett, inkább gyakorlati feladataink vannak. Egyedül a VIA University College-en találtam ezt a szakot, így ragaszkodtam ehhez az egyetemhez. Itt teljesen máshogy épül fel az oktatási rendszer az otthonihoz képest. Az én szakomon másfél év elmélet után következik egy három hónapos kötelező gyakorlat, amiből az első szakdolgozatot kell írnia a diákoknak.

Szerintem egy ilyen gyakorlat hatalmas lehetőség, hiszen így nem a diploma védés után kell keresni egy céget a diákoknak, ahol tapasztalatot szerezhetnek. Márciusban leadtam a jelentkezésem, ami teljesen máshogy zajlott, mint a magyar egyetemekre való jelentkezés. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet, önéletrajzot kellett írni és ezen kívül külföldi nyelvvizsgát kellett tenni.

Májusban, mikor megtudtam, hogy felvettek az egyetemre szinte rögtön elkezdtem intézni a költözést, hogy minél kedvezőbb áron találjak repülőjegyet és szállást magamnak. Lehetetlen volt Magyarországról lakásokat keresni, így maradtam az iskola “kollégiumánál”, ami egy két emberre tökéletes méretű lakás, külön-külön hálószobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával.

dania02

Augusztus elején utaztam ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Horsens nagyon kicsi város, teljesen más hangulata van, mint ahol felnőttem. Általában a társasházak két emeletesek és nincs kertjük, a családi házak pedig sokkal kisebbek, mint egy közepes méretű családi ház otthon. Az egyetemtől negyed óra biciklivel a város, ahol rengeteg különleges hely van, a gyerekeknek pedig kialakítottak egy kis utcai játszóteret hintával és ugrálóval.

Nem mondom, hogy az első heteim egyszerűek voltak, mire megszoktam az új otthonom, az új környezetet és kialakult a baráti társaságom, de nagyon sokat segített, hogy minden nap elfoglaltam magam valamivel. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni és ennek az ügyintézési ideje körülbelül 2 hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett el tudok csinálni. Az egyetemen találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez, részmunkaidőre. Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre találtam olyan munkát, ami teljes mértékben kapcsolódik, ahhoz amit tanulok.

Október elejétől dolgozok a Trendhimnél. Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is. Így mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok segíteni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, mennyi előnye van annak az embernek, aki beszél több idegen nyelvet is.

A legtöbb diák jár külön dán nyelvtanfolyamra az egyetem után, amit az Európai Unió tagjai 180 óráig ingyenesen igénybe vehetnek. A nyelviskolában legtöbbször beszédkészség fejlesztő gyakorlatokat csinálunk, sokszor párban vagy csoportosan kell dolgozni. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv, én ezelőtt semmilyen skandináv nyelvet nem tanultam, így semmihez sem tudtam hasonlítani.

A Magyarországi árakhoz képest tényleg nem olcsó az élet Dániában , de Európai diákoknak van egy SU nevezetű ösztöndíj lehetőség. Az a diák, aki tanul (nem Erasmus programon) és dolgozik heti 10-12 órát, igénybe veheti ezt a támogatást. Ezt a lehetőséget nagyon sok diák kihasználja, hiszen nagyon nagy pénzbeli segítség.

A tanárok teljes mértékben partnerként kezelik a diákokat , bármiben segítenek és motiválnak minket, legyen az tanulás, munka vagy bármilyen más téma. Az órákon négy fős tanulócsoportokban dolgozunk, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy lehetőleg két azonos nemzetiségű diák ne legyen egy csoportban. Ezzel a módszerrel sokkal jobban megismerjük egymás képességeit, szokásait. Az elején ez mindenkinek szokatlan volt, de mostanra mindenki belejött a közös munkába és élvezzük egymás társaságát.

Egy percig sem bántam meg, hogy Dániát választottam, mindenkinek ajánlom aki ingyenesen szeretne tanulni, sokszínű és barátságos környezetben.

Radányi Lili

Itt lehet hozzászólni !