Csökkent a baromfihús és a tojás ára

Origo

Csökkent a baromfihús és a tojás ára

Januártól 27-ről 5 százalékra csökkent a baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója. Az áfa csökkentésével a Baromfi Terméktanács elnöke szerint 55 milliárd forint marad a fogyasztóknál.

A baromfihús és a tojás általános forgalmi adója 27 százalék helyett 5 százalék lett januártól, a 22 százalékos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. arról tájékoztatott, hogy ennél többel, 22 százalékkal csökkenti minden érintett termék bruttó árát. Az árcsökkentés nem egy akciós periódusra vonatkozik, az Aldi hosszabb távon biztosítja az érintett 31, kizárólag magyar beszállítóktól származó termék alacsonyabb árát.

Felidézték azt is, hogy a 2016.-os év elejétől a vállalat az áruházaiban kapható sertés tőkehús bruttó árát csökkentette 22 százalékkal, amire a vásárlók pozitívan reagáltak, már az első néhány hétben megnőtt a kereslet a sertéshústermékek iránt.

A Lidl Magyarország Bt. szintén módosítja árait, az áfacsökkentést meghaladóan is – közölte a diszkontlánc. Az adóváltozás által érintett minden baromfihús és tojás fogyasztói árcsökkenésének mértéke legalább 22 százalék, de lesz olyan baromfitermék, amelynek ára 25 százalékkal lesz alacsonyabb január 1-jétől. A friss egész csirke kilónkénti ára például 24, az 500 grammos friss csirkemellfilé 23,8, a szintén 500 grammos csirkecombfilé 25 százalékkal lesz olcsóbb. Az áfacsökkentés és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására akár öt százalékkal is nőhet a baromfihús-fogyasztás – vélik a Lidlnél.

A CBA-, illetve a Príma-hálózat a korábbiakhoz hasonlóan most is teljes egészében továbbadja a vásárlóknak az áfa mérsékléséből adódó árkedvezményt. Az érintett termékek, a baromfihúsok, a tojás és a tej esetén is csökkennek a fogyasztói árak.

Az Auchan Magyarország Kft. közlése szerint a baromfihús, a tojás és friss tej áfacsökkentése által keletkező árcsökkenés 100 százalékát adják át a vásárlóknak. A forgalmi adó csökkenése az Auchan termékválasztékából összesen 190 terméket érint.

A jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa a csirkehús, a pulykahús, a kacsahús, a libahús, a tyúkhús és a kakashús esetében (beleértve a vágási termékeket és belsőségeket is), ha frissen hűtve vagy fagyasztva árulják. Nem vonatkozik azonban az áfacsökkentés a fűszerezett, pácolt vagy panírozott baromfitermékekre.

A madártojás esetében a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, ha héjában és frissen értékesítik, főtt vagy tartósított formában nem. A friss tej esetében a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, valamint a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre.

Forrás: Origo

13 hozzászólás “Csökkent a baromfihús és a tojás ára” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Remélem, hogy a piaci hentesek is átadják nekünk a 22 %-ot és nem nyelik le!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  2. Tsepeli szerint:

    Persze, a hentesek olyanok. Hát még a zöldségesek.

  3. Betke szerint:

    Igen, földművelésügyi miniszterünk büszkén bejelentette, hogy ez felér egy plusz nyugdíjemeléssel! Az országban csak nyugdíjasok vannak? Másokat nem is érint? A “felső tízezer” 27% áfával kapja a csirkehúst? Holnapra kapunk tájékoztatást Varga Mihálytól, hogy mi az oka annak, hogy a sertéshús ára decemberre fokozatosan elérte a tavaly decemberi árat(annak ellenére, hogy volt ott is egy áfacsökkentés)
    Nagyapó, nem tudom olvasta-e, de válaszoltam, hogy veszítenek forintokat ebben az évben a munkavállalók a cafeteria rendszerben!

  4. Nagyapó szerint:

    Betke! A miniszter azért emelte ki a nyugdíjasokat, mert a “nyugdíjas kosárban” nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek. Varga miniszter azt megteheti, hogy leviszi egyes termékek ÁFÁ-ját, de a piaci árat nem ő határozza meg. Az ÁFA csökkentést a kormány nem elsősorban a vásárlók érdekében teszi, hanem a termelőkért. A nagy áruházak így nem a kisebb ÁFÁ-jú külföldi terméket veszi, hanem a magyart. Ha a kereskedő lenyeli a 22 %-ot, az áruházakhoz kell vásárolni, mert ők is magyar terméket árulnak és szinte mindegyik a fogyasztóknak adja a csökkentést.

    A második cafeteria beírását nem vettem észre, mert oldalváltás történt, de:
    “Jövőre több mint négymillió munkavállaló kaphat – a cafeteria részeként, kedvezményes adózás mellett – százezer forintot készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül százezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép kártyára a munkáltató. A dolgozók összességében akár 1,5 milliárd forintot is nyerhetnek jövőre azáltal, hogy a juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó – a jelenlegi 1,19-szeresről -1,18-szorosra mérséklődik. A gyakorlatban tehát csökken a vállalkozó által fizetendő közteher mértéke, így akár ennyivel magasabb összegű kafetéria-keretet biztosíthat a dolgozójának.”
    Szerintem a munkavállalónak ez jó. A munkaadó pedig számoljon, hogyan marad meg a nyeresége.

    A további viták reményében, szintén B.U.É.K!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  5. Betke szerint:

    Nagyapó, Varga min.úr azt is mondta a saját szájával, hogy a bankokat sújtó külön adókat nem hárítják át az ügyfelekre! Nem így történt!
    A cafeteria elemek nemcsak szépkártyából állnak, hanem lehet kérni BKV bérletet, önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári utalást, Erzsébet utalványt, lakáskölcsön törlesztést! Attól függ, a cég mit ad. Ezeknek a juttatásoknakj van adóvonzata. Amennyiben 100ezer Ft. készpénz, a maradék 350ezer-ből kb. a 2/3–át kapja meg a dolgozó, 1/3 adó. Például tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárra kért juttatás szorzata 1,36 volt ez 2017-ben 1,43, tehát csak ennél 7 %–ot buktak az emberek! Csak a szép kártya kedvezőbb adózású, , a többi juttatásnál megemelték! Ebben a témában arànylag tájékozott vagyok, ez a munkám 5 éve!

  6. Nagyapó szerint:

    Betke! Kicsit elvesztettem a fonalat, mert ahogy írja “A cafeteria elemek nemcsak szépkártyából állnak, hanem lehet kérni BKV bérletet, önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári utalást, Erzsébet utalványt, lakáskölcsön törlesztést! Attól függ, a cég mit ad.” Ez baj? Szerintem jó. “Ezeknek a juttatásoknak van adóvonzata.” Rendben, de mi a gond? Mondjuk 100 000 Ft-ot kapok, ami után fizetek 20 000 Ft adót. Mit nézek, azt, hogy kaptam 80 000-et, vagy hogy buktam 20 000 adót? Én az előbbit nézem.
    A nyugdíjpénztári befizetés nem érint, de ott sem értem, hogy egy juttatásnál, különösen – ha a cég adja – miért gond mennyit fizet adóként. Roppant egyszerű, a dolgozó kérjen magasabb fizetést juttatások nélkül, aztán gazdálkodjon. Valószínűleg nem jár jobban.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  7. Nagyapó szerint:

    Elfelejtettem a bankadó áthárítására reagálni, de egyszerűbb elolvasni a következőt: http://www.femina.hu/terasz/atharitjak_a_bankadot_az_ugyfelekre

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  8. Betke szerint:

    Nagyapó, a gond csak annyi, hogy a 100ezerből nem 80ezer lesz, hanem mondjuk 73ezer! Miért vesznek el 7ezret 2017-ben? Valahol be kell hozni a cégek adócsökkentését?! Ne legyünk álszentek, az, hogy bevezetnek valami kedvezményt, mellé mindig kerül máshol szigorítás! Csak ez az “apróbetűs” részben van. Ez a változás több millió munkavállalót érint!

  9. kispajtás szerint:

    Nagyapó:
    Meghallgatnám az idevonatkozó propagandaszöveget a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, ugyanis az a helyzet, hogy a távfűtés lakossági ára ugyan csökkent, ezzel egyenes arányban a lakások hőmérséklete is. Ami azt jelenti, hogy elektromos fűtéskiegészítést kell alkalmazni ahhoz, hogy a lakásokban ne 18-19 fok, hanem legalább 21,5-22 fok legyen. Namármost fűtési idényenként ez a villanyszámlát 25-30 ezer forinttal is megnyomja, ha a szegény nyugdíjas vagy a gyermekével otthonlévő kismama nem akar dideregni, miközben kifizette a szolgáltatónak a szerződésben biztosított 23 fokos hőmérsékletért az árat.
    Az a helyzet, hogy inkább kérnénk vissza a rezsicsökkentés előtti számláinkat és a hozzátartozó szolgáltatást. Olyasmiről is terjengenek urbánus legendák, hogy a FŐTÁV emberei konkrétan be vannak szarva, meg vannak félemlítve és emiatt állítják alacsonyabbra a betáplált hőmennyiséget és a rendszerben a nyomást, így manipulálják annak a házon belüli elosztását. Milyen az már, hogy a bejövő hőmennyiség cca. 80%-a szépen visszajut a kimenő ágon a szolgáltatóhoz?
    Kérem, most kivételesen tegye meg, hogy nem pökhendi módon, hanem emberként és képviselőhöz méltóan próbál segíteni a fentebb leírtak megértésében/megértetésében, hogy az érintettek megkaphassák a pénzükért járó szolgáltatást!
    Köszönettel:
    kispajtás

  10. Nagyapó szerint:

    kispajtás! Egyéb hülyeség? Tudom van lakás, ahol úgy lecsökkentették a távfűtést, hogy a villamos kiegészítő fűtés is kevés, ezért kályhát kellett beállítani, amit papírral kénytelenek fűteni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  11. kispajtás szerint:

    Nagyapó:
    Nem hazudtolta meg önmagát.
    Köszönöm az idióta és értelmetlen válaszát!
    Kiérdemelte ezzel a “Csepel Díszszégyene” címet, pénz nem jár érte, mert érdemtelenül így is túl sokat vág zsebre az adófizetők pénzéből.

  12. Nagyapó szerint:

    kispajtás!Mielőtt ír, tájékozódjon!! Az egyedi mérésnél a lakások felhasznált HŐMENNYISÉGÉT mérik, az után fizetnek. (“FŐTÁV emberei konkrétan be vannak szarva, meg vannak félemlítve és emiatt állítják alacsonyabbra a betáplált hőmennyiséget”.)
    Ha kisebbre állítják a radiátort kevesebbet fizetnek, de nem lesz olyan meleg. Kérdezze egy panelház közös képviselőjét, aki majd elmagyarázza az egyes lakások fűtési problémáit, azután talán nem fogja – szemét komcsi módon – összekeverni a fűtési problémákat a rezsicsökkentéssel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  13. kispajtás szerint:

    Nagyapó:
    Nem az egyedi mérésről van szó, hanem a 12 havi átalányt fizetőkről, ahol a 23 fok a szerződésben vállalt hőmérséklet a FŐTÁV részéről.
    Érdekes módon a rezsicsökkentés előtt a ház fűtési rendszere alkalmas volt a rendeltetésszerű használatra.
    Az, hogy a FŐTÁV embereit hogyan teszi “érdekeltté” a cégük, az egy mocskos történet, ez nem piacgazdaság, ez kiszolgáltatottság és egy nagy átverés, zsonglőrködés a számokkal.
    Ki is volt, aki kézenfogva Rogán Tónival reklámozta a TV-ben a rezsicsökkentés beindítását?
    Hiába szemét, komcsizik, hiszen ez a szavajárása, attól még a tisztesség köszönőviszonyban sincs a maga hozzáálásával, teljesítményével.

Itt lehet hozzászólni !