Merénylet Berlinben: Teherautó hajtott a tömegbe

Hirado.hu

Merénylet Berlinben: Teherautó hajtott a tömegbe

A 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfi elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron.

Egy Naved B. nevű 23 éves pakisztáni menekült lehetett annak a teherautónak a sofőrje, amelyik a berlini karácsonyi vásár tömegébe hajtott hétfő este – írta az Independent. 

A támadásban legalább 12-en meghaltak, 49-en pedig megsérültek, többen közülük súlyosan.

A Bild szerint a feltételezett támadót sikerült egyértelműen azonosítani: egy 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfiról van szó. A német szabályok alapján vezetéknevét nem hozzák nyilvánosságra, mert nem közszereplő.

Megölte a sofőrt

A hatóságok feltételezése szerint a Németországba menedékkérőként érkezett Naved B. elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatz téren, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben.

A pakisztáni férfi a Tempelhof repülőtér területén kialakított befogadó állomáson élt, a támadás után nem sokkal elfogták – írta az Independent.   Sajtóhírek szerint a feltételezett támadót egy szemtanú segítségével fogták el.

A szemtanú látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget.

Az RBB-Inforadio rádióállomás információi szerint a férfit 2015. december 31-én regisztrálták Passauban. A dpa német hírügynökség azonban úgy tudja, hogy a gyanúsított valószínűleg februárban érkezett Németországba a balkáni útvonalon.

“Piti bűnöző”

A német média arról számolt be, hogy Naved B. “piti bűnözőként” volt ismert a hatóságok körében, és nem potenciális terroristaként tartották számon.

Az információt a rendőrség még nem erősítette meg.

Razziák, házkutatások

A német sajtóhírek szerint 23 éves férfi elmenekült a helyszínről és két kilométerrel távolabb, a berlini állatkert közelében fogták el, miután egy szemtanú követte. Arra egyelőre egyik német sajtójelentés sem tér ki, hogy járhatott-e Magyarországon.

A Tagesspiegel úgy tudja, a berlini rendőrég hajnalban nagyszabású razziát tartott a Tempelhof repülőtérnél található menekült befogadó táborban, ahol négy afgán menekültet kihallgattak. Ez alátámasztani látszik a dpa értesülését, miszerint a feltételezett támadó ebben a központban élt, bár ezt az információt hivatalos források még nem erősítették meg.

Egyelőre az sem világos, hogy a négy afgánnak van-e bármi köze a merénylethez.

Biztonsági források megerősítették, hogy a gyanúsítottat hajnali két óra körül az Ernst-Reuter-Platzon található rendőrőrsről helikopterrel a Tegel repülőtér katonai területére vitték, majd onnan Karlsruhéba szállították, ahol a német főügyész vette át a vizsgálatot.

Megerősítették a karácsonyi vásár védelmét

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét – közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint.

Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett, 12 halálos áldozattal járó merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak.

Mivel több helyen fizikai akadályok rögzítésére nincs lehetőség a mentőautók, tűzoltók és a vásárosok járműveinek ki és behajtása miatt, további rendőrautót rendeltek egy sebezhetőnek vélt helyszínre.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal.

Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas “súlyos” szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye “lehetséges, és valószínű”.

Angela Merkel kancellár kedd délelőtt sajtónyilatkozatot tesz a támadásról, a hatóságok a nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.

Egy belga támadást megakadályoztak

Az amerikai hírszerzés november végén egy belgiumi terrortámadás lehetőségére is figyelmeztetett. Noha leszögezték, hogy készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk, a belga napilap szerint a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár a lehetséges célpontok között szerepel.

Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta több ízben nem engedélyezték a korábban szokásos szilveszteri tűzijátékot, amely idén is elmarad.

Eric Van Der Syptnek, a belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása alapján a La Libre Belgique szombaton azt közölte, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek intézetbe, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás alapján és oktatóvideókon keresztül terrortámadások elkövetésére készítették fel őket.

A beszámoló szerint a kiskorúakat feltehetően a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek. Van Der Sypt azonban pontosított, leszögezve, hogy a szóban forgó kiskorúak közül nem mindenkit terrorizmus gyanújával helyeztek megfigyelés alá.

A belga napilap felidézte, hogy december elején az Iszlám Állam terrorszervezet új szóvivője videóüzenetében arra szólította fel támogatóit, folytassák a nyugati világ elleni csapásokat.

A lap szerint az Abi al-Hasszán Muhádzsir néven azonosított férfi az Iszlám Államhoz köthető al-Furkán hírportálon közzétett felvételen azt mondja: “Fordulóponthoz érkeztek áldott cselekedeteitek, támadjátok őket otthonaikban, piacaikon, útjaikon, klubjaikban. Forrósítsátok fel a talajt a lábuk alatt!”

Forrás: Hirado.hu

7 hozzászólás “Merénylet Berlinben: Teherautó hajtott a tömegbe” bejegyzésre

  1. ZsiványZoli szerint:

    Szépen megköszönte a vendéglátást.

  2. Jobban szerint:

    Itt az ideje, hogy mélyen elszégyelljék magukat akik az “integrációért” kapálóznak, követelik a migránsok letelepítését kis hazánkba. Minek kell bekövetkezni, hogy “megvilágosodjanak”???
    http://www.nlcafe.hu/ezvan/20161220/berlin-merenylet-magyar-serult/

  3. királyerdei szerint:

    Amikor illegálisan átléped az észak-koreai határt 12 év kényszermunkát kapsz! Amikor illegálisan átléped az iráni határt, akkor időkorlátozás nélküli börtönbüntetést kapsz! Amikor illegálisan átléped az afgán határt , akkor lelőnek! Amikor illegálisan átléped Szaúd- Arábia határát, több évre börtönbe kerülsz! Amikor illegálisan átléped a kínai határt,akkor valószínűleg soha többé nem hallunk felőled semmit! Amikor illegálisan átléped a venezuelai határt, akkor azt feltételezik rólad hogy kém vagy, és a sorsod megkérdőjelezhető ! Amikor illegálisan átléped a kubai határt, akkor börtönben végzed! AMIKOR illegálisan átléped a NÉMET határt, szociális biztosítást, mobiltelefont számlák nélkül, fizetett lakás bérleteket, ingyenes egészségügyi ellátást, pénzt, amit szabadon felhasználhatsz,ingyenes nyelvtanfolyamokat,ingyen jegyet busz,vagy vasúti közlekedésre, ingyen gyerek bónuszokat, ingyenes jogi képviselőket, védekezni tudj,az ellen, hogy nehogy kiutasítsanak az országból, és semmi kötelezettséged sincs, de több joggal rendelkezel, mint a hazai állampolgárok! Úgy döntöttem, hogy menekült leszek, és Németországba megyek ! Na most már érthető, miért akar minden migráns Németországba menni! Hát ezt kellene azonnali hatállyal leállítani vagy legalább szigorítani! De nem teszik! Vajon miért? Ez itt a nagy kérdés!

  4. ZsiványZoli szerint:

    Azért megnézném ki az a rendkívül hülye aki befelé átlépi az Észak-Koreai határt 😀 Az meg is érdemli hogy lágerbe vigyék

  5. királyerdei szerint:

    Donald Trump együttérzését fejezte ki „az iszonyatos terrortámadás” áldozatainak. Ezt mondta: „Ártatlan civileket öltek meg az utcákon, miközben a karácsony megünneplésére készültek. Az Iszlám Állam és egyéb iszlamista terroristák folyamatosan ölik a keresztényeket saját közösségeikben és imahelyeiken, a globális dzsihad részeként. E terroristákat és regionális, valamint globális hálózataikat el kell törölni a Föld felszínéről, ami olyan küldetés, amelyet minden szabadságszerető társunkkal végre fogunk hajtani.”

  6. bagoly szerint:

    – királyerdei ! –
    Jól beszélsz, kezet rá ! Akinek más a véleménye az húzza le magát !!!

Itt lehet hozzászólni !