Vezér Endre: Iskola a Csepeli Templom-téren – 2. rész

hpim2217

A Csepeli Újságban a kép eredeti aláírása a következő volt :

A Szent Imre herceg téri iskolapalota. Építették Szigeti Béla építész vállalkozásában az alábbi minden elismerésre érdemes iparosok.

És itt következik az iparosok felsorolása és szakmája. De ha valakit érdekel, elolvashatja a Helytörténeti Gyűjteményben a beszkennelt újságból. Egyébként 1930 körül kezdődött a csepeli közterületek átnevezése, ami megmaradt 1945-ig. Következő képeim az iskola Szent Imre téri, szépen renovált épületrészét mutatja.

hpim2181

Ha megnézzük a CSP-52-es (szöveg alatti fotó) képet, azon még csak az iskolát láthatjuk. A szobor később kerül a falra, az emléktáblát 1995-ben helyezték el.

csp-52

hpim2225 hpim2221a

Amikor felavatták – felszentelték 1941-ben az új Rákóczi Iskolát, egyúttal felavatták a másik 4 új iskolát is, bár azok elkészülte kissé késett. Az 5 újonnan épült iskola mindegyike 2 emeletesre épült. Gondoljuk át : 1941-ben már háború volt, de a nehézségek ellenére iskolaépítésre kellett pénzt áldozni. Mert az iskola a jövő záloga.

Az új iskolák a következők voltak :

  • II. RÁKÓCZI FERENC elemi iskola
  • KATONA JÓZSEF elemi iskola
  • WERBŐCZI ISTVÁN elemi iskola
  • SZENT ISTVÁN út 170 elemi iskola
  • SZENT ISTVÁN út 232 elemi iskola

Mivel a csepeli iskolákról van még közölni való, később az is megjelenik. A „blog” lehetőségeit figyelembevevő terjedelemben.

Itt lehet hozzászólni !