Csepel Örökség Díjat kapott Roman Kowalski lengyel nagykövet

Csepel.hu

tbe_3106

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete Csepel Örökség Díjat adományozott Roman Kowalski rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek a lengyel-magyar barátság elmélyítése és erősítése érdekében végzett következetes munkájáért, a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális élet területén kifejtett rendkívüli teljesítményéért. A díjat Borbély Lénárd polgármester adta át a polgármesteri hivatal nagytanácstermében december 5-én.

A díjátadáson részt vett Michał Andrukonis, a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének első beosztottja, dr. Csúcs Lászlóné, a Magyar Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója, dr. Rónayné Slaba Ewa Maria, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek és a megjelent vendégek.

Magyarországon egyedülálló módon Csepel kimagasló kapcsolatot ápol mindhárom testvérvárosával, Kielcével, Wolominnel és Szczecinnel – mondta el köszöntőjében Borbély Lénárd polgármester.

Beszédében utalt rá: idén az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megemlékezését Kielcében kezdték el, a gyermekeknek történelmi vetélkedőt rendeztek. A rendezvénysorozat az újdonsült testvérvárosban Wolominban folytatódott, ahol az ottani polgármester kezdeményezésére egy körforgalmat avattak fel 1956 emlékére.

A polgármester bejelentette: pénteken Szczecinben avatják fel annak a Pesti srác szobrának csepeli párját, amelyet itt a kerületben idén október 23-án avattak fel.

Borbély Lénárd a lengyel-magyar barátság kapcsán emlékeztetett arra, hogy Csepel főterén állandó lengyel kiállítással találkoznak az érdeklődők, továbbá a Kis-Duna parton szintén a lengyel-magyar barátság emlékét szimbolizálja a pár éve felállított harangláb.

Ahogy a polgármester beszédében fogalmazott: amire a legbüszkébbek lehetünk, hogy Magyarországon elsőként Csepelen neveztük el néhány évvel ezelőtt Jerzy Popieluszko atyáról egy utcát.

A Csepel Örökség Díjat Németh Szilárd, az Országgyűlés Magyar-Lengyel Baráti Tagozatának elnöke javaslatára a képviselő-testület támogatásával ebben az évben egyetlen díjazottak, Roman Kowalski nagykövetnek adományozta – tette hozzá a díjátadás előtt a polgármester.

A nagykövet megköszönte a díjat, majd elmondta: „Megtisztelő számomra ez a díj, sokkal fontosabb az igazi emberbaráti kapcsolat, amely a lengyel-magyar együttműködésben mindig is megvolt. Ez a legfontosabb érték, s erre kell építenünk a jövőben”.

Roman Kowalski közel két évtizede tevékenykedik Magyarországon. Őszig ő töltötte be a Lengyel Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti posztját, de hosszú évek óta dolgozott különböző magas beosztásokban a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén.

Az évek alatt munkája során két nemzetet építő, rendkívül fontos tevékenységet végzett a magyar és a lengyel állam közötti kapcsolatok terén és a magyar – lengyel barátság elmélyítésének és erősítésének érdekében, emellett a Magyarországon élő lengyeleket hathatósan támogatta erkölcsileg és anyagilag egyaránt. A kitüntetés mellé járó tiszteletdíjról a nagykövet lemondott a Sziget Gyermekotthon, a Magyarországi Krisztus Király Misszionárius Nővérek Társasága és a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület javára.

Magyarországi munkája során többször részesült elismerésben. A teljesség igénye nélkül a következő díjakat kapta: Antall József-díj, Teleki Pál érdemérem és Szent László-díj.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !