Júliustól vége a szocpolnak

Magyar Hírlap

A Bajnai-kormány a jövő hónap elején megszünteti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét. Szakértők szerint a szocpol mint önerő megszűnése éppen a rászoruló vásárlói réteget rekeszti ki a lakáspiacról. A kedvezmények megszűnése miatt az idén legalább tízezerrel kevesebb lakás épül.

Nyolc év után megszűnik a lakáscélú forinthitelek kamattámogatási rendszere. Júliustól eltűnik a szocpol és más lakáshoz juttatási programok is: köztük a panelhitel- és a bérlakásprogram. A Bajnai-kormány a szocpol megszüntetésétől a következő három évben több mint 170 milliárd forint megtakarítást vár a költségvetésben. A változást azzal indokolják, hogy az IMF-hitel feltételei között szerepelt a lakástámogatás jelenlegi rendszerének felszámolása. A szocpol helyébe októbertől életbe lépő új kamattámogatási rendszer a jelenlegi (évi hetven-nyolcvan milliárd) töredékébe kerülne: 2009 és 2011 között évente nagyjából 2,5-3 milliárd forintot fordítana erre a kormány.

A szocpol eltörlésének és az áfaemelésnek súlyos következményei lehetnek az ingatlanpiacon – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. Az ingatlanforgalmazó cég előrejelzése szerint a szocpolt vagy az államilag támogatott lakáshitelt minden ötödik lakásvásárló igényelte az elmúlt években. Az állami támogatás pedig ösztönzően hatott az értékesítésre. A szocpol mint önerő megszűnése pont a rászorult vásárlói réteget szorítja majd ki lakáspiacról. Az Otthoncentrum szakértői szerint sokan számítottak ezekre a kedvezményekre, akik most vagy nem tudnak ingatlant venni, vagy csak a tervezettnél olcsóbbat.

A lakosságon kívül az építőipari vállalkozásoknak is hátrányos lesz a rendelkezés, és várhatóan az ingatlanpiac további szűkülését okozza majd. “A szocpol perspektívát adott a családoknak. Tévedés megszüntetni” – jelentette ki lapunknak Bán Zoltán közgazdász. Elmondta, az elmúlt évtizedekben közvetve százezrek, milliók megszületését befolyásolta az állam pénzbeli juttatása. Az állam az idén több mint kétszázmilliárd forintot fordít a lakáshitelezés támogatására. Ebből az elmúlt években néhány tízmilliárdot fordítottak szocpolra évente: 2003-ban 47,8 milliárdot, 2006-ban 67,3 milliárdot, 2008-ban már alig több mint a felét 37,3 milliárdot. Az idén ez az összeg egyébként is jelentősen csökkent volna a válság hatására.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége állítja: számításai alapján a kedvezmények megszűnése miatt az idén legalább tízezerrel kevesebb lakás épül. A szervezet szerint az elmaradt lakásépítések hatására jelentős adóbevételektől esik el az állam, és mivel az intézkedés a munkanélküliség növekedését is okozza, így közvetlen pluszkiadásokkal is jár.

magyarhirlap.hu

8 hozzászólás “Júliustól vége a szocpolnak” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Újabb hírek a kommentálokban!

  2. bolemann lajos szerint:

    Tartalomhoz a forma.
    Fos tartalomhoz, fos dizájn.

  3. miska72 szerint:

    Ez ernőnek szólt? 🙂

  4. Márta szerint:

    anak misi72:)

  5. vermes szerint:

    😀
    Pedig úgy erőlködik szegényke…

  6. zöldfa szerint:

    Semmi pánik, majd jövőre Orbán Viktor visszaállítja!!!

  7. Prendick szerint:

    Ja. Majd jövőre Orbán elé odateszik a Világbank újabb szerződését, a megfelelő záradékokkal és akkor Orbán majd az asztalra csap és harcosan odaszól: “Igenis, kérem. Hol kell aláírni?”

Itt lehet hozzászólni !