„Elmaradt a kommunizmus nürnbergi pere”

Vasfüggöny, búcsú, koncert: az egész főváros járhatatlan lesz autóval

Mno.hu

Folyamatosság van a Kádár-rendszer és az elmúlt húsz év között, a kommunista elit átmentette politikai és gazdasági hatalmát – mondta Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész. Az egykori MDF-es politikus a vasfüggöny átvágásának huszadik évfordulója alkalmából nyilatkozott az MTI-nek.

„Úgy érzi az ember sok tekintetben, hogy mintha a színpadon jártunk volna egy táncot és közben a színfalak mögött történtek az igazi döntések. A titkosszolgálati elit és a fiatal kommunista elit ugyanis komolyan tervezte, hogyan tudja a hatalmát átörökíteni, mi meg örültünk az olyan látványosnak látszó dolgoknak, mint a vasfüggöny átvágása” – mondta Kiss Gy. Csaba.

A művelődéstörténész kiemelte: Magyarországon sok tekintetben folyamatosság van a Kádár-rendszer és az elmúlt húsz év között, folyamatosság van a politikai és gazdasági elitben. Magyar sajátosság az is, hogy a szellemi elit „rehabilitálta a kádárizmust”. A korábbi hatalmi elitnek óriási befolyása maradt a politikában, a gazdaságban és a médiában. Ezért nagyon hazugnak tartja a rendszerváltás, rendszerváltoztatás kifejezéseket – tette hozzá. „Nem búcsúztunk el sem szimbolikusan, sem valóságosan a kommunista diktatúrától, annak a magyarországi változatától” – emelte ki Kiss Gy. Csaba.

Az elmulasztott lépések között volt a gazdasági átmenet szabályozása. A kerekasztal-tárgyalásokon erről nem volt szó, Antall Józsefet az az illúzió tartotta fogságban, hogy majd a választások után ez automatikus lesz – mondta az egykori politikus. A hibák közé tartozik, hogy az MDF nem követelte az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását – fűzte hozzá. Mérleget sem készítettek, nem került sor felelősségre vonásra, elmaradt a „kommunizmus nürnbergi pere”. Így történhet meg, hogy az emlékkötetekben még mindig szerepelnek olyanok, akik „a kommunisták kollaboránsai voltak” – mondta Kiss Gy. Csaba.

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon nagyon homályos volt, hogy mi következhet. Akkoriban napi dolgokkal foglalkoztak, főként a kerekasztal-tárgyalásokkal. Fontosnak tartották a kommunista nomenklatúra és a kádári médiaelit visszaszorítását. Nyilvánvaló volt, hogy a magyar társadalomban rendkívül mély gyökereket vert a kádárizmus. Ha 1989 júniusában lettek volna a választások, akkor még valószínűleg az MSZMP kapta volna a legtöbb szavazatot, 1990-ben azonban már más volt a helyzet. Ő maga lassú átalakulásban bízott, hogy legyen idő felkészíteni a szakembereket és a politikusokat, erre azonban nem volt idő, hiszen a bel- és külpolitika is rendkívül „felpörgött” 1989-ben – idézte fel a húsz évvel ezelőtt történteket.

Kiss Gy. Csaba az elmúlt húsz évet értékelve kiemelte: alapvető dolgok azonban mégis megváltoztak: kialakult a politikai demokrácia intézményrendszere és ma már nem állomásoznak idegen csapatok Magyarországon.

Forrás: Mno.hu

Vasfüggöny, búcsú, koncert: az egész főváros járhatalan lesz autóval

Szombaton több mint harminc ország részvételével emlékeznek meg a vasfüggöny lebontásáról Budapesten. A huszadik évforduló alkalmából rendezett egész napos programsorozat miatt forgalmi változások, parkolási tilalmak lépnek életbe.

Több kiemelt rendezvényt is tartanak ma a fővárosban, az ezek miatt életbe lépett forgalomkorlátozások és útlezárások miatt szinte az egész Budapest közlekedése megbénulhat.

Közel harminc ország részvételével emlékeznek különböző rendezvényeken a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára, ezen kívül Budapesti Búcsú is lesz, valamit a Felvonulási téren a szokásos Kapcsolat koncert, Simply Red részvételével.

A korlátozásokról és lezárásokról itt tájékozódhat.

A lezárt területeken parkolni sem szabad, ezért a rendőrség elszállítja a tiltás hatálya ellenére ott hagyott járműveket – közölte az ORFK Szóvivői Irodája. Az elszállított járművek után a 267-4673-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Forrás: Mno.hu

11 hozzászólás “„Elmaradt a kommunizmus nürnbergi pere”” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    A régi elit nem tudta volna átmenteni hatalmát, ha az emberek nem őket választották volna 1994-ben, 2002-ben, és 2006-ban. Attól függetlenül, hogy én soha nem szavaztam a bolsevik típusú állampárt jogutódjára ez még tény (és el kell fogadni, függetlenül attól, hogy ki mit szeretne).

    A határnyitásnak és egy kétségtelenül új, szabadabb világ létrejöttének örülök (ebben Európa politikai értelemben vett egységesülési folyamata is katalizátor szerepet töltött be). Még soha nem volt a mostanihoz hasonló rendszer Magyarországon. Az összes huszadik századi rendszerrel összehasonlítva kétségtelenül a rövid huszadik század végén kialakuló jelenlegi berendezkedés a legmegfelelőbb a szabadságra vágyó ember számára a kibontakozásra. Meg kell védeni az esetlegesen bal-, vagy jobbszélről jövő diktatúra-restaurációs kísérletekről.

  2. Jeniszej szerint:

    Még-hogy szabadabb világ? Igen az van! – korgó gyomrú koldusok országa lett szép hazánk.
    Nagyon sokban van már a magyar népnek a rendszerváltó kerek asztal balek hozzá nemértő tudóspolitikusok ténykedése.
    Ennyi hitel mellett már gazdagság lehetne az országban.
    Tudomásul kel venni: kimentek a ruszkik, de bejöttek a bankok. Az országunk is besorolt a tőkés világ ujjrendszerű gyarmati sorába. A kizsákmányolás ránk is lesújtott. Elvesztünk lassan mindent, ami nemzeti.
    Nem is, értem miért is történhetett meg nálunk ennyi „hozzáértő” politikus (politológus) mellett ilyen melléfogás.
    Éjjel nappal mást sem hallok, mint ahogy ezek az emberek megmagyarázzák a frankot, hintik az igét
    irtó nagy hozzáértést színlelve.

  3. Attila szerint:

    Unióból az unióba. Kgst-ből az Eu-ba. Varsói szerződésből a Natoba.
    Nagy vörös testvér segge helyett, a nagy kék amerikai testvérét nyaljuk.
    Ennyi a különbség.

  4. lolka szerint:

    Nekünk mindig nyalnyunk kell! Pedig a sok szürkeállomonyból lenne elég, ha meg lennének becsülve, érdekes külföldön mindegyik megvan becsülve. Itthon nincs rá pénz, de ha bejőn valami tudju verni a nyálunkat “A MAGYAR SZÁRMAZÁSU” …

  5. Gordon szerint:

    Szerencsére ennél azért jóval több a különbség. Ezt már korábban is számtanszor kitárgyaltuk, és az objektív tények is ezt támasztják alá.

  6. Gordon szerint:

    Egy tőkeszegény ország (mi az vagyunk) nem tud kizárólag a szürkeállományából megélni. Az általatok említett kutatók külföldön megfelelő fizetést kapnak (ott van miből fizetni őket) és az esetek többségében fejlettebb a technológiai háttér.

    A mi lehetőségeinket tekintve sosem fogunk tudni versenyezni a nagy nyugati fejlesztőközpontokkal, ehhez nincs meg az gazdasági háttér ebben az országban (egyik Közép-Európai országban sincs meg). Viszont az egységesülő Európa adta lehetőségeket kihasználva a magyarországi kutatók is több fontos tudományos projektben tudnak résztvenni.

    Például az űrkutatás terén soha sem lesz rá lehetőségünk közepes méretű európai országként, hogy saját erőből embert küldjünk a világűrbe (nincs is rá szükségünk), viszont például az exobolygók kutatása terén a magyar szakemberek jelentős sikereket értek el az utóbbi időben. Minden sikert meg kell becsülni, nem nyafogni, és mesterségesen kelteni a világvége hangulatot.

  7. Jeniszej szerint:

    Igaz!
    Töke szegény ország lettünk, mert a sok baromarcú hozzáértők engedték szétlopni az országot.
    Most meg csak sopánkodunk, siratjuk a lehetőségeket.
    Kioktatnak bennünket, megmagyarázzák megmagyarázhatatlant.
    Ráfogják, azért van ez, mert mi csak kis ország vagyunk.
    Még egy baráti gesztust sem tett a tőkés világ, hogy Európa egyesítését
    Mi Magyarok bátor tetteinkkel segítettük elő elsőnek itt Európa szívében.
    Nem jól tudom, mert tettek. – Jó sok adóságba verték az országot, – hálából.

  8. Manitu szerint:

    Meg lehet nézni, a németek a kiváló komcsi médiának hála még most is Horn Gyulát tisztelik a határnyitásban, miközben halvány köze nem volt hozzá.

    Jeniszej, a történelem csak lehetőségeket kínál, hálát nem. Ha nem élünk a lehetőségekkel, mint ami a rendszerváltás is volt, mehetünk a francba.

  9. Jeniszej szerint:

    Igy van!

  10. CsepeliXXI szerint:

    Jaj elftásak pedig de sokan visszasirják a mai napig azokat a “szép időket”.Igen,volt vasfüggöny,dupla szögesdrótkerités,aknazár,őrtornyok,”határőr faluk”,ahol az idegent azonnal feldobták a zöld-ávónál,meg néhányszázan felrobbantak,agyon lettek lőve,évekre bebörtönözve,életre ellehetetlenitve “disszidálási szándékért”.Azok a piszkos imperilisták valahogy nem akartak jönni,helyettük valaki(k) kifelé akartak menni.Számuk,neveik a mai napig elhallgatva.(Rendszerváltás?Humbug!)Pedig itt a Gyárban is felállitották az őrtornyokat géppisztolyos őrökkel,de ott sem a zimpirilista diverzánsokat buktatták le,hanem a “háziszarka” melósokat.Éjjen a Párt!

  11. hehehehe szerint:

    mostani Csepel újságban mit kell látnom?

    hogy a mocskos kommunista férgek a “20.század legnagyobb magyar államférfiának” titulálva hívnak ganékádár halálára való megemlékezésre…

    remélem aki elvitte a csontjait, porrá őrölte és disznótápba keverte…

Itt lehet hozzászólni !