Ismét zárva a csepeli mozi

Sorra bezárnak Budapest artmozijai

Csepel.info, Inforadio.hu

Cinema Csepel

Ismét zárt ajtókat találnak azok, akik a Cinema Csepelbe szeretnének menni. Lapunkat többen is felhívták az elmúlt hetekben, hogy technikai szünetet tart a mozi, aminek azonban csak nem akar vége lenni.

A Port.hu-n sem szerepel a korábban megszokott mozi-program, de nincs információ a mozi zártva tartásának okairól. Ha a fórumozóink közül valakinek több információja van az ügyről, kérjük, osszák meg velünk!

Sorra bezárnak Budapest artmozijai

Június 30-án végleg bezár a Bem mozi – tájékoztatta az InfoRádiót a filmszínházat jelenleg üzemeltető Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója. Kántor László elmondta: a mozi bezárása egy folyamat része, hiszen tavaly lebontották a Kultiplexet, most pedig a Bemen kívül árulják az Európát és a Hunniát is.

A tulajdonos nem először akar megválni a Bem mozitól, tavaly ismét felajánlotta megvételre az üzemeltető Új Budapest Filmstúdiónak, az azonban nem tudta kifizetni a kért 116,7 millió forintot és annak áfáját – mondta az InfoRádiónak a cég ügyvezető igazgatója. Kántor László hozzátette: miután bejelentette, hogy nem képes megszerezni az összeget, a tulajdonos közölte, hogy pályázatot ír ki és eladja az ingatlant.

A Bemből az elmúlt egy évtizedben sikerült igazi művészmozit varázsolni, visszatértek a régi nézők és újakat is gyakran látogatták. A moziban, amely az Europa Cinemas hálózat tagja, több filmklub működött, rendszeresen voltak könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, több zenekar is fellépett náluk – magyarázta az Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója.

Az 1908-ban, Helios mozgó néven nyílt mozi megmentéséért aláírásgyűjtés kezdődött, az online petíciót már háromszáznál is többen szignálták. Kántor László reméli, hogy sikerül bebizonyítani: van igény a Bemre, amelyen kívül csupán egyetlen művészmozi, a Tabán működik Budán.

Más mozikra is ez vár?

A Bem működésének utolsó hetében olyan alkotók filmjeit vetítik majd, mint Szabó István, Sándor Pál, Koltai Róbert vagy Szomjas György. A rendezők el is látogatnak majd a moziba.

Nemcsak a Bem mozit árulják, hanem az Európát és a Hunniát is – mondta Kántor László. “Tavalyelőtt eladták a Mammutot, tavaly a Kultiplexet dózerolták le, most három mozit adnak el. Ez egy folyamat” – tette hozzá.

Az Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója megjegyezte: gondolkodnak azon, hová költözhetnének, ám a Bem 101 éves történelme olyan atmoszférát sugároz, amit máshol nagyon nehéz lenne rekonstruálni.

Forrás: Inforadio.hu

15 hozzászólás “Ismét zárva a csepeli mozi” bejegyzésre

  1. Csepel-sziget szerint:

    Nohát aztán a Kultiplex drogtanyának sok köze volt a kultúrához. A nem éppen kószának nevezhető hírek szerint a Kultiplex az alteres drogosok, raszták, bibsik és aljanépek olvasztótégelye volt.
    Igényes emberek nem hinném, hogy megsiratják.

  2. miska72 szerint:

    Válság.

  3. CsepeliXXI szerint:

    Régi szép idők,amikor a Rákóczi,a Sziget, meg a Táncsics mozik pénztáránál ki volt táve egy tábla: “A mai előadásra minden jegy elkelt”. 🙂

  4. kovács Ernő szerint:

    Nézzétek a Hír tv-ét, és az Echot!

  5. lolka szerint:

    “Régi szép idők,amikor a Rákóczi, “-PIPI az őreg csöves (baloldal,4.sor szélső szék)
    “Táncsics mozik “-Őregnéni a pattogatottkukorica sütőjével a piacszélén a favázas sátorba a cukorkaárus mami…

  6. Papi szerint:

    Nem tettétek hozzá lolka, CsepeliXXI, hogy csengettek a film vége elött!
    Ernő!
    Az hát ATV nem üti meg az általad említett TV-k műsorszinvonalát!! Egyébként a többi sem igazán!

  7. CsepeliXXI szerint:

    Jó lolka. 🙂
    Akkor emlitsük meg a Sziget mozinál az öreg Zakar bácsit-kerékpármegörző+20 fillérért egy adag tökmag a zsebbe. 🙂
    Ja,és volt olyan is: “Ma artista előadás,50 fillér pótdij fizetendő” 🙂

  8. Szila szerint:

    CsepeliXXI!
    És amikor minden vasárnap délelőtt lázasan készülődtünk a Táncsics teltházas matiné előadásaira. És amikor ugyanide 14 évesen a 18 éves barátaim becsempésztek a 18 feletti filmre. De szép idők is voltak ezek. A gyerekeinket ettől is megfosztották.

  9. Lora:) szerint:

    Szila,
    köszi, ez jól esik, megfosztva érzem magam, bár depis nem leszek tőle….Én csak olvasom a soraitokat, én már a gyilkolászós, vérben tocsogós, dolby sorroundos mozi korszakba születtem…..hallottam korábban matinékról, meg Rákóczi moziról, de ennek nem más az oka, mint a felgyorsult életünk.

    Korábban nem volt TV, keveseknek volt rádiója is, aztán elmentek híradós mozikba, aztán jöttek a filmvásznas mozik, meg a hétvégi programba beiktatott mozis korszak…..

    Már nincs igény erre, tök mindegy, hogy ART mozi, vagy X…vagy Y…. 1000 Ft-ot senki nem ad ki jegyre, hanem letölti a netről, vagy megrendeli havertól 200 Ft-ért. Persze akkor is valami jenkis őrült agy szülemény filmet néz meg, és nem egy elgondolkodtató valamit.

    Nem azt mondom, hogy a magyar filmeké a pálma, és a legek netovábbja, csak egyszerűen a türelmünk is megfogyatkozott, nem képesek az emberek 2 órát végigülni, mindig olyasmi után vágynak, amit diktál az aktuális világ – undorító, mert ezzel persze megint meg vagyunk vezetve, és az a kicsi réteg, aki igenis kiadott 1000 Ft-ot most keresi a további lehetőséget, hogy ART mozikba mehessen, vagy őket is beszipolyozza (vagy “j”-vel kell írni? nem tudom) ez az eszméletlen rosszul működő rendszer….

  10. Szila szerint:

    Kedves Lora:): !
    Azoknak az időknek a hangulatát és az érzéseit nem lehet elmesélni, nem ugyanaz, mint átélve. Én undorodom ettől a plázamozis világtól és elnézem a gyermekemet, sajnálom, hogy Ő is és Te is és a korosztályaitok sokmindentől elestetek és kimaradtatok. Az alma szerencsére nem esik messze a fájától, mert ez egy idegen világ és az én gyerekem sem az, akin meggazdagszanak a csillogó-villogó hidegsemmi mozik. Inkább otthon marad és beszélgetünk, vagy rádiót hallgat, vagy a társaságába megy. Ennek így kell lennie. Emberi értékekre és kapcsolatokra vágyik mindenki normálisan, ez beszélgetést, természetet, kirándulást, állatokat, zöld füvet és kék eget jelent, nem hamis, semmitmondó, nagyzoló csillogást.

  11. bolemann lajos szerint:

    Jesszus. Már vagy egy hónapja zárva. Most értesült róla a csepel.infó?

  12. Jack szerint:

    Azért azt is figyelembe kell venni hogy olyan volt a választék ami miatt inkább érdemes volt máshova menni.
    Az igazi nagy pénzt igérő filmeket is minimum 1 hónap-al késöbb kezdték el cetíteni.Mégis milyen bevételre számoltak ezzel a lépéssel?Mert ez tuti hogy nem éri(érte) meg.
    Persze voltak jó művészfilmek itt de az igazi pénzt a nagy filmek hozzákk és nem a művész filmek.Alapból elhibázott ötlet volt a premier filmek 1-2 hónappal késöbbi leadása.

  13. Bau szerint:

    Sziasztok!

    A mozi sorsáról tárgyalások folynak egy – más városban sikeres – új üzemeltetővel és a házzal (Csepel pláza). Úgy néz ki, hogy komoly az érdeklődés és a befektetési kedv a mozi iránt, így nem kizárt, hogy a nyár közepétől akár már mozizhatunk is. A blogomon írtam róla pár sort, a többit nézzétek meg ott!;-)
    Elvileg premier mozi lesz majd, mivel filmforgalmazásban érdekelt cég lesz a tulaj. Remélhetőleg minél előbb sikerül megállapodni! A többi egyenlőre szakmai titok.

  14. Bau szerint:

    Hmm… megnyílt, csak egy kicsit másképpen.:-)

  15. Semler Éva szerint:

    A ’60-as években kislány voltam, és abban az időben rengeteget jártam a szüleimmel a csepeli mozikban: Sziget, Táncsics, Rákóczi, de a legtöbbet a Sziget Moziba jártunk, mert egészen közel laktunk hozzá. Annak valami őrületes varázsa volt, bár lehet, hogy csak azért, mert az már a múlt, és gyerekként meg egyébként is másként látunk mindent. Arra is emlékszem, – ami ma szinte hihetetlen is – hogy a film előtt, de az is lehet, hogy a híradó előtt a mozivászon előtt időnként még zsonglőrök is szerepeltek. A sarokban egy “bácsi” (nekem akkor bácsi volt) zongorázott, és a zsonglőr bácsik nénik, szép, csillogó ruhákban karikákat, buzogányokat dobáltak fel. Ez nagyon tetszett nekem, mert szépen meg voltak világítva, és ámultam, bámultam, hogy milyen ügyesek, és milyen szépek a nénik.
    Ez persze – hangsúlyozom – nem minden alkalommal volt, csak néha-néha. És a nézőtéren fehér rövid köpenyes bácsi nyakbaakasztós szögletes vesszőkosárban árulta a sósperecet.
    A nézőtér székei egyszerű sötét faszékek voltak, és valami, meghatározhatatlan szag áradt a nézőtéren (nem rossz, nem jó, de valami nagyon különleges, beazonosíthatatlan). Ezeknek a dolgoknak olyan varázsa volt, ami ma is elevenen él az emlékeimben. A manapság működő plaza mozik a nyomukba sem léphetnek. Ezeknek nincs hangulatuk, varázsuk. És biztos vagyok benne, hogy a mai gyerekek sem fogják már úgy emlegetni évek múltán sem, mint mi, az én korosztályom a régi kis “mezei” mozikat. Még egy vélemény, ami szorosan nem a mozihoz tartozik, de az biztos, hogy a mai világban nem szeretnék gyerek lenne. (Semler Éva)

Itt lehet hozzászólni !