Egy éve élünk Párizs csapdájában

888

Egy éve élünk Párizs csapdájában

Egy évvel ezelőtt brutális terrortámadás rázta meg Franciaországot és ezzel együtt a világot is. Olyan emberek ontották ki civilek életét, akik Európából Szíriába mentek, hogy ott félkatonai szervezetektől kapjanak kiképzést. Az Európát sújtó migránshullámot kihasználva, illegális úton jöttek vissza a kontinensre a terroristák. Így lett Európának egy saját szeptember 11-éje.

Ahhoz, hogy megértsük, miért is történt a párizsi terrortámadás, vissza kell menni az időben, egészen 2015 januárjáig. A Charlie Hebdo nevű gúnylap számos, a muszlimokat és a vallásukat kigúnyoló karikatúrát jelentetett meg. Az sem nagyon zavarta őket, hogy a vallási vezetők jelezték a lap felé, nem nagyon kellene ezt tovább folytatni, mert a karikatúrák durva sértésnek számítanak. 

Támadás a karikatúrák ellen

2015. január 7-én a délelőtti órákban találkoztak a szerkesztőségi támadásra parancsot kapó terroristák. A két, teljesen feketébe öltözött terrorista golyóálló mellénnyel és csőre töltött fegyverekkel, pontosabban kalasnyikovokkal jelent meg a Rue Nicolas-Appert 6. szám alatt. Úgy gondolták, hogy az adott címen van a szerkesztőség, ám sehol sem találták azt. Egy közeli iroda ajtajába belelőttek, az ott dolgozó biztonsági embert pedig megfenyegették, hogyha nem árulja el a pontos címet, őt is megölik.

A rémült férfi elmondta, hogy a lapot a tízes szám alatt lévő irodában találják meg, ezután a terroristák, név szerint Said Kouachi, Chérif Kouachi elrohantak a megadott címre. A két támadó az épületbe belépve megfenyegette a takarítókat, hogy megölik őket, ha nem árulják el, hanyadik emeleten van a szerkesztőség, de ők csak azt tudták mondani nekik, hogy az emeleten van. Felfelé menet az egyik karbantartót megölték, majd összefutottak az egyik karikaturistával, akinek halántékához szegezték gépfegyverüket, így annak már nem volt más választása, be kellett ütnie az ajtónyitó kódot.

A terroristák pontosan tudhatták, hogy a lap a szokásaihoz híven az érkezésük időpontjában értekezletet tart. Az üvegajtót berúgva az ott tartózkodókra válogatás nélkül lőni kezdtek. Pár perc alatt tíz embert öltek meg, további tizenegyet pedig megsebesítettek. A teremben lévő túlélők beszámolója szerint, míg a terroristák gyilkoltak, azt üvöltötték, hogy Allahou Akbar.

A vérfürdőt maguk mögött hagyva kirohantak, majd egy Citroën C3-ba szálltak be, amelyet egy harmadik, a támadásban közvetlenül részt nem vevő férfi vitt a helyszínre. Ő később robogóval menekült el. A hatóságok a fokozott készültség és a gyors riasztás miatt azonnal nagy erőkkel indultak a helyszínre, a terroristáknak azonban sikerült megszökniük előlük. Menet közben megsebesítettek egy muszlim rendőrt, akit végül később hidegvérrel fejbe lőttek.

Másfél napnyi üldözés után sikerült megtalálni a támadókat, akik egy Dammartin-en-Goële melletti gyárépületben barikádozták el magukat. A GIGN, azaz a francia különleges erők emberei megpróbálták velük felvenni a kapcsolatot, ám a terroristák csak helyi TV riporterével voltak hajlandóak beszélni. Neki elmondták, hogy arab-félszigeti al-Kaida tagjai voltak. Délután öt órakor a terroristák kitörtek az épületből és tüzet nyitottak a kint sorakozó katonákra, GIGN-esekre és rendőrökre, akik azonnal végeztek velük.

Sokkal jobban felkészültek

A Charlie Hebdo elleni merénylet után azonnal elkezdték tervezni a párizsi terrortámadást. Minden jel szerint a terrortámadás ötlete Szíriában, az Iszlám Állam területén pattant ki az ott tartózkodó terroristák fejében, és kétségtelen, hogy mindenről részletesen tájékoztatták Abu Bakr al-Bagdadit, a de facto állam kalifáját. A hírek szerint az ötlet annak az Abdelhamid Abaaoud fejéből pattant ki, aki később az éttermeknél rendezett merényletben vett részt.

A beszámolók szerint messze a marokkói származású belga Abaaoud volt a legértelmesebb és a legéleseszűbb a terroristák közül, nem véletlen, hogy őt bízták meg a támadás előkészítésével és végrehajtásával. Az 1987-ben született férfi már 2010-től szélsőséges nézeteket vallott, 2012-ben pedig Szíriába utazott, ahol először az Aszad-ellenes csapatokhoz csatlakozott. A kiképzést követően rendszeresen megfordult a frontvonalakon is, az Iszlám Állam előretörését követően pedig csatlakozott a terrorállamhoz. Ezek után rendszeresen megfordult a két ország között.

Így sokkolták a világot

A november 13-i támadások a Franciaország-Németország barátságos labdarúgómérkőzésnek helyt adó Stade de France stadionnál indultak. Bilal Hadfi, M. al-Mahmod és Ahmed al-Mohammad egyszerre érkeztek a stadionhoz, azonban elbúcsúzásuk után más-más bejáraton próbáltak bemenni, hogy a nézőtéren robbantsák fel magukat.

A Zouheir néven azonosított biztonsági ember, miután átvizsgálta al-Mohammadot észlelete, hogy valami furcsa kitüremkedés van rajta, így nem engedte be a stadionba. Az egyre idegesebb al-Mohammad végül azt üvöltötte, hogy Allah Akbar és felrobbantotta magát. A támadásban egyedül a biztonsági őr és a támadó halt meg. A másik két terrorista Bilal Hadfi és M. al-Mahmod, amint észrevette, hogy társuk felrobbantotta magát, már nem próbáltak bejutni a stadionba. Egyikük 21:30-kor, míg másikuk 21:53-kor robbantotta fel magát. A mérkőzésen Francois Hollande francia elnök is jelen volt.

Az összehangolt támadássorozat következő állomása a Canal Saint-Martin közelében lévő éttermek voltak. A stadion elleni támadás után tíz perccel jelentek meg itt az iszlamista terroristák, ahol az Allah Akbar kiáltások után tüzelni kezdtek és 15 embert öltek meg. Az AK–47-esekkel felszerelt terroristák ezután átrohantak a közelben lévő Bonne Biére-hez, valamint a mellette lévő La Cosa Nostra olasz étteremhez, ahol válogatás nélkül lőni kezdtek a vacsorázókra. Ebben a lövöldözésben öten haltak meg, nyolcat pedig megsebesítettek.

Három perccel a korábbi támadás után a fegyveresek már a La Belle Equipe étterem teraszán ülőket lőtték, mivel a csúcsidőben történt a támadás, az étterem tele volt. Itt 19 ember vesztette életét. Ezután a két fegyveres visszatért az autójához és elhajtottak.

21:40 perckor ismét robbanás történt: a Comptoir Voltaire kávézóban leült egy férfi, majd jelezte a pincérnek, hogy rendelne valamit. Mikor megérkezett a felszolgáló, a támadó azt kiáltotta, hogy Allah Akbar, majd a derekán elhelyezett robbanótölteteket beindította és felrobbantotta magát és a kávéházat. Egyedül a támadó halt meg, 15-en megsebesültek.

Ezzel a támadással egyidejűleg a támadók megérkeztek a Bataclan nevű koncertterembe, ahol másfél ezer ember hallgatta az Eagles of Death Metal nevű zenekar koncertjét. A nézők először azt hitték, hogy a lövések is csak a show része, azonban a sikolyok és a pánik után már mindenki számára világossá vált, hogy terrortámadás történt. A hivatalos adatok szerint 89 ember halt meg a koncert során. A fegyveres támadók közül kettő a robbanóövek aktiválásával vetett véget az életének. Szemtanúk szerint a terroristák végig az Allah Akbar mondatot üvöltötték.

A menekülő terroristák útközben több helyen lövöldöztek, azonban többségüket pár napnyi hajsza után sikerült elkapni. Legtovább Salah Abdeslam volt menekülőben, őt március 18-án sikerült elfogni a brüsszeli no-go zónában, Molenbeekben.

Forrás: 888

Itt lehet hozzászólni !