Joe bácsi – nem kell luxusbörtön, ha ő a főnök

Atombomba Nolblog

Elsõ blikkre Joe Arpaio sheriff egy kissé szigorú nagypapának tûnik, de vajon mivel érdemelte ki az ország legkeményebb sheriffje titulust? A legenda a 90-es években született meg, amikor is Arizona állam 4 millió dollárért új börtönt akart építeni. Joe sheriff viszont bevállalta, hogy õ ezt 100 ezer dollárbõl kihozza. És megszületett “Tent City” …

Joe a sivatagban ( megnézhetõ a Google Maps-on, nem egy kellemes nyaralóövezet ) felvert több tucat katonai sátrat, feltûrte a sátrak oldalait és elhelyezett vagy 2000 elítéltet. A sivatagban 50 fok van, egy újságíró szelíden megkérdezte, hogy a rabok egészségét ez nem veszélyezteti-e, Joe szerint viszont “ami elég jó a katonáinknak, az tökéletes a bûnözõknek”. Ezzel megindult a hírnév felé, a média felfigyelt Joe bácsira.

És még rá is pakolt egy-két lapáttal:

Arpaio börtönében a rabok az udvaron kizárólag láncon mozoghatnak, ez alól a nõk sem kivételek. A sheriff szerint ugyanis nagyon fontos, hogy a két nem számára ugyanazokat a jogokat biztosítsa. Világítás is csak akkor van, ha az erre a célra rendszeresített szobabiciklit éppen tekeri valaki, mert az fejleszti az áramot. Egyszer az egyik fennhatósága alá tartozó börtön adminisztrációjából a rabok fekete pólókat loptak, amelyeket aztán a börtön falain kívül értékesítettek. Arpaio ekkor úgy határozott, hogy a férfi rabok által leginkább utált színben vásárol rabruhát. Az elítéltek azóta rózsaszín göncben feszítenek, s a pólólopás is megszűnt.

Az Amnesty International és az American Civil Liberties Union többek között azért tiltakozik, mert Arpaio megtíltotta a raboknak a kávét, a cigit és a nõi magazinokat. A sheriff azzal védekezett, hogy mindezt takarékossági okokból tette. Hihetõ érv, hiszen Arpaio még az étkeztetéssel is spórol: mindössze napi 60 centbõl hozza ki a “vendégek” napi ételadagját. Szerinte a liberálisok azért nyafognak, mert zavarja õket, hogy a rendõrségi kutyák napi kosztjára õ ennél többet, 1,10 dollárt szán. Arpaio kutyaszeretetét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy minden kutyának saját matraca és takarója van (!), amit a rabok tisztítanak. Arpaio a rabok alakjára is vigyáz: nem ritka, hogy az elítéltek büntetésbõl egy héten keresztül csak kenyéren és vízen élnek.

Joe bácsink nem igazán bízik a rehabilitációban. Jobban szereti az elrettentést. A legvitatottabb cselekedete az volt, amikor 300 elõzetes letartóztatásban lévõ gyanúsítottak részére fenntartott fogdákba 4 webkamerát szereltetett fel. A kameráknak köszönhetõen az interneten élõben nézhették a fogvatartottak mindennapjait, egy cseppet sem csorbítva az Egyesült Államokban oly gyakran emlegetett emberi jogokat. Az egyik kamera éppen a nõi cellába nyújtott állandó betekintést, s nem volt ritka az élõben közvetített verekedés és szexuális erõszak sem. Az oldalt már az elsõ nap 3 millió találatot kapott. Sokan azért bírálták a sheriff bekamerázási akcióját, hogy ezzel megsérti azon fogvatartottak jogait, akiket még nem ítélt el a bíróság. Arpaio ezzel szemben úgy vélte, hogy igenis hasznos dolog az átláthatóság : “Szerintem annak a fickónak, akit azért hoztunk be, mert éppen most szedett össze egy kurvát, ez egy nagyszerû alkalom arra, hogy a kamera elé álljon és üzenjen a feleségének: “Édesem, drágám, itt vagyok, ne aggódj, egy kicsit késõbb érek majd haza.”

“Tent City”, ahol színes kijelző hirdeti, hogy “Vacancy” vagyis hogy van üres hely még. Joe mottója nagyon egyszerû, ha nem követsz el bûncselekményt, nem kerülsz ide.”

Joe sheriffet idáig mindig újraválasztotta Arizona kissé konzervatív és fegyvermániás népe, érthetetlen, hogy miért? 🙂 Joe amúgy a kampánykörútján egy tankkal(!!!) szokott körbemenni a megyében, a hatás idáig sose maradt el. A 2006-os Super Bowl gyõzelem utáni parádén a majorett-lányok, rögbijátékosok és lovas felvonulók közül kedvesen integetett a tankjáról ….

Joe Arpaio sheriff nem nagyon retten meg a celebektõl sem, itt például Mike Tysont varrta be Tent City-be, nagyon cuki a rózsaszín zokni, a priccsen meg már ott figyel a rózsaszín póló:

És a legnagyobb dobása, mellyel végképp belopta magát a szívembe: Az “American Idol ” mintájára Tent City-ben megrendezte az Inmate Idle-t, a börtön megasztárt. Zsűrinek meghívta a szétcsúszott Alice Coopert, a gyõztes jutalma pedig – kapaszkodjunk meg – egy szelet pizza volt!

Szóval csökkenteni kellene a zsúfoltságot a hazai börtönökben. Szerinted merre tovább?

Forrás: Atombomba Nolblog

További néhány videó Tenc Cityről, majd Magyarországról:

10 hozzászólás “Joe bácsi – nem kell luxusbörtön, ha ő a főnök” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ez aztán a börtön! GRATULÁLOK!
    Ez nem szanatórium.
    Ide biztosan senki nem akar bekerülni.

  2. miska72 szerint:

    Ide kellebe bezárni az MSZP-t. 😉

  3. Nagyapó szerint:

    Az MSZP-SZDSZ frakció ellenzi az ilyen börtönök létrehozását, különösen a várható 3 csapás törvény fényében.
    Szép lesz egy magyar börtön-megasztár, ahol a kórust adja a szoprán Lendvaitól, a gágogó-tenor Bajnain keresztül a bassz-bariton Szabóig, az előtáncos Fletó lesz és a zümmögő kórust cuslágék adják.
    De azért – vicc nélkül – szörnyű dolog, hogy a baloldali értékek képviselőit ilyen végrehajtó intézet fenyegesse. Ez egy fasiszta, náci, antiszemita (szabadon választható) börtön.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Kovács Ernő szerint:

    http://www.kommentalok.comze.com/news.php?readmore=179 Többet ma nem zavarok, de erről tudnotok kell! Borzalmas!!!!!!!!!!!

  5. Kovács Ernő szerint:

    Látom nem lehet beklikkelni, de errő tudnotok kell! Ma már többet nem jővök! Lelőttek egy iráni lányt, a hír, kép, videó a kommentálokban! Borzalmas látvány, erős idegzetűeknek ajánlom csak!!!!!!!!

  6. lolka szerint:

    A cikk egy kicsit hiányos, ahhol én olvastam ott tükrőződik a magyarországi rabtartás éves költsége is. Megdöbbentő, hogy milyen ősszegek szerepelnek, nem beszélve az érdekekről, hogy kine-kiknek éri meg a magán börtön építése és üzemeltetése.

  7. Prendick szerint:

    De szép lenne, ha Joe papa lehetne nálunk egy időre a belügyminiszter.
    Sok problémát megoldana.

  8. Blade szerint:

    A szombathelyi börtönben bolt, 10 ezer kötetes könyvtár, kilenc (!) sportpálya, tornaterem, színházterem, szakkörök (fazekas, festő, zene stb.) tartására alkalmas melléképületek, tanterem és ökumenikus imaterem szolgálja a rabok kényelmét. Ezen felül változatos étrend, minden szobában televízió és padlófűtés is jár az elítélteknek. Mi itt befosunk, ők meg kigyúrva kipihenve kigyünnek, aztán ott folyttják, ahol abbahagyták – miért? mi történhet? legfeljebb visszakerülnek a relatív luxusba…..mekkora visszatartó erő!!!!!!!!!!

  9. vermes szerint:

    Ernőke, ne itt reklámozd a nem is létező, primitív horrorhonlapodat!

  10. reggeli szerint:

    azért a szombathelyi börtönben is moshatod a cigány gatyáját, éjjel meg kielégítheted orálisan, de legalább a térded nem megy tönkre mert padlófűtés van.
    a cigánynak szanatórium, a magyarnak pokol.

Itt lehet hozzászólni !