A Vajdahunyad utcában repesz találta el Juliannát

Blikk

A Vajdahunyad utcában repesz találta el Juliannát

Hazájától a lehető legtávolabb, Ausztráliáig űzte Sponga Juliannát (1937–1990), a csepeli textil­munkásnőt a rettegés a kommunista hatóságok bosszújától.

Először Svájcba menekült, de ott sem érezte elég biztonságosnak, földrajzilag túlságosan közelinek ítélte az országot. A megtorlás kegyetlenségét, azoknak a napoknak a hangulatát jól mutatja Julianna viselkedése: a lány minden bizonnyal akár még a holdig is elfutott volna, annyira félt a megtorló Kádár-rezsimtől. A 19 éves Julianna főleg egészségügyi szolgálatot látott el a felkelés alatt. Azért csatlakozott a forradalomhoz, mert öccsét október 24-én lelőtték az oroszok Soroksáron. Julianna november 4-én a józsefvárosi Vajdahunyad utcai csoport tagjaként, egy összecsapás során szerzett súlyos repesz­sérüléseket a vállán. Ebben az állapotban nem folytathatta ellenállói tevékenységét. Kórházba került. A szovjetek előretörésével azonban már nem volt biztonságos egyetlen egészségügyi intézmény sem, hiszen itt könnyedén rátalálhattak a kíméletlen agresszorok.

A forradalmár lány társai megszöktek a kórházból, nehogy ott találják őt az oroszok. Nem hagyták sorsára a lábadozó Juliannát sem. Eszméletlen állapotban volt: bajtársai a magatehetetlen lányt kalandos körülmények között menekítették: áteveztek vele a hideg Dunán. A társaság tagjai november 9-én érkeztek meg az osztrák Kismartonba. November 13-án mindannyian megkapták a svájci letelepedési engedélyt, Julianna Neuchâtelbe költözött. 1958 és 1961 között szövőnőként dolgozott Svájcban. De nem érezte biztonságban magát mégsem, így 1961. március 24-én felkerekedett. A nő kontinenseket utazott át, és meg sem állt a távoli Ausztráliáig. Ott telepedett le és élt egészen 1990-ben bekövetkezett haláláig.

Amnesztiát ­követeltek

Így írt a Magyar Nemzet rendkívüli számában október 26-án: „Teljes amnesztiát követelünk a magyar szabadságharcban fegyverrel résztvevők számára. Ők a magyar nemzet hősei. A magyar nemzet követeli az elmúlt időszak bűnös politikusainak: Rákosi Mátyás, Farkas Mihály, Gerő Ernő és társainak azonnali felelősségre vonását, és ezekben az ügyekben a nyílt tárgyalást. A magyar nép követeli az összes szovjet csapatok azonnali kivonását Magyarországról a békeszerződés értelmében.”

Forrás: Blikk

Itt lehet hozzászólni !