Orbán Viktor: Marad a patthelyzet

Hirado.hu

Orbán Viktor: Marad a patthelyzet

Nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés a kvóta kérdésében, közölte a magyar kormányfő. Mint elmondta: Ukrajna ügyében zöld utat kapott a vízummentesség, ez ügyben már az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, és nem született döntés az orosz szankciók ügyében sem – tette hozzá. Egy kérdésre válaszolva elmondta: reméli, hogy az amerikai külügyminisztérium rosszallása a Népszabadság kapcsán eljutott a médiatulajdonosokhoz.

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozása után. 

A kormányfő sajtóértekezletén tudatta: általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Mint mondta: ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

Ennek feloldásához Szlovákia segítségét kérte Orbán Viktor. A kialakult helyzetről úgy fogalmazott: kicselezték az Európai Tanácsot, mivel a kvóta jogalkotási folyamatában háttérbe szorult.

„Mi szolidárisak vagyunk”

Orbán Viktor “kültelki trükknek” nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Kijelentette: elutasítjuk azoknak a tagállamoknak az érvelését, hogy Magyarország nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását. Hangoztatta: vannak tagországok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

“Ők nem szolidárisak az Európai Unió többi államával, mi azok vagyunk” – szögezte le.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít. Elmondta, a szolidaritásról tartott vita során Magyarország határozottan képviselt álláspontja az, hogy az unió tekintse a szolidaritás részének a határvédelem is, azt szolidáris magatartásként fogadják el.

Ezzel ugyanis “nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van” – tette hozzá.

Schengen: még nem időszerű

Schengen visszaállítása csak a menekültkérdés megoldása után lehet. A magyar álláspontot ismertetve Orbán Viktor kijelentette: egy kérdést tartunk ezzel kapcsolatban fontosnak: nem csak a közös határőrizeti rendszert felállítását kell sürgetni, hanem annak betartatását.

Nem lesznek egyelőre határon kívüli hotspotok

Másik magyar javaslat volt, hogy menekülttáborokat az unión kívül hozzanak létre, hogy a gazdasági bevándorlókat és az igaz menekülteket különválasszuk. Erről sem hoztunk döntést – közölte Orbán Viktor. Hozzátette: a magyar álláspont szerint sokkal humánusabb nem beengedni a bevándorlókat és a menekülteket, mint évek után az unió területéről kiutasítani őket.

Az EU tagállamai szerint jók a már megkötött megállapodások, ezért nem lesz szükség ún. hotspotokra az EU határain kívül. Egy kérdésre válaszolva megismételte: nem a bajt akarják exportálni, hanem a bajt akarják ott kezelni, ahol az történt.

Brexit: Budapest nem szeretne bosszúhadjáratot

Nem élhet minden ország szimpátiával az Egyesült Királyság felé, de a döntést az Egyesült Királyság polgárai hozták meg, és a következő ezer évben is egymás mellett kell élnünk.

Népszabadság: amerikai rosszallás

Nagyon reméli, hogy az amerikai külügyminisztérium rosszallása eljut a médiatulajdonosok felé. Nem fordultak a Népszabadság ügyében a magyar kormányhoz – közölte egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A sajtószabadság kérdésével kapcsolatban: a kormány azzal tud foglalkozni, amikor az a kormányhoz fordul. Reméli, hogy más baloldali lapoknál lesz munkája a Népszabadság munkatársainak.

Jobbik: fontos, hogy eldöntsék, hol állnak

A letelepedési kötvény ügyében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felülvizsgálatot fog tartani, de nem tudja elképzelni Orbán Viktor, hogy egy kötvény kérdését összekötnék az alaptörvény-módosítással. Leszögezte: a kormány minden pártot arra kér, hogy döntse el, hol áll, nemzeti ügynek tekinti-e a kérdést vagy pártügynek.

A miniszterelnök leszögezte: a kormány várja miniszter jelentését, de döntése nem fog összefüggni a Jobbik követelésével.

“A kormány nem hagyja magát zsarolni” – fogalmazott a miniszterelnök, és kiemelte: semmilyen árukapcsolást nem tud elképzelni egy közgazdasági kérdés és az alkotmánymódosítás között.

Orbán Viktor emlékeztetett mindazonáltal arra is, hogy a letelepedési kötvények ügyében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már kapott felhatalmazást javaslatok kidolgozására korábban, miután a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő felminősítette a magyar államadós-osztályzatot, hiszen azzal jelentősen javultak az ország kötvénybevonási lehetőségei.

Szabadkereskedelem: Japánnal is folyjanak tárgyalások

A csúcs zárónyilatkozatában megjelent egy olyan bekezdés, miszerint a távol-keleti országgal is folytat tárgyalásokat az Európai Unió. Erről Orbán Viktor azt mondta: támogatja, hogy ezek a tárgyalások folynak, és Magyarország minden segítséget megad annak sikeres befejezéséhez.

Zöld út Ukrajnának

Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, Ukrajnának mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy “ne fektesse” tovább az ügyet.

Forrás: Hirado.hu

Egy hozzászólás “Orbán Viktor: Marad a patthelyzet” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    “Németországból az idén szeptember végéig 10 082 migránst akartak visszaküldeni Magyarországra az uniós menekültügyi szabályok alapján, és 248 esetben volt sikeres az eljárás – írta pénteken a Die Welt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal kimutatása alapján.”
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20161021-tizezer-nemetorszagi-menekult-johetett-volna.html
    Ez még nem is a kvóta, ez tény, de eszerint csak nem hallotta meg a Brüsszel, hogy NEM?
    Ezzel a népszavazással egy a baj, hogy mindenki hülyére lett véve és ha kell, akkor “más jogcímen”, de ide fogják küldeni, akiket ide akarnak.
    Na “Mester”, erre találjon ki valamit, mert nem erről volt szó!

Itt lehet hozzászólni !