Ezért hozott áttörést a népszavazás

Vélemény – Ábel Attila

Valasztszavszam

A Gyurcsányékkal csendben szövetkező Jobbik és a balliberális pártok egyetlen sikere a vasárnapi népszavazás jogi érvénytelensége. Ez azonban kizárólag jogi értelemben igaz, rövid ideig hat, és az ára döbbenetesen magas. Ugyanis az ellenzék egymillió szavazójába került.

Ennyi embert tudott maga mellé állítani a kormány a választásokhoz képest – amikor kétharmadot szerzett a Fidesz. És mindez pont akkor történik, amikor a kormánypártok támogatottsága hagyományosan a mélypontra zuhan. De nézzük meg a szavazati arányokat egy különleges budapesti kerület szemszögéből!

2010-ben a Fidesz soha nem látott győzelmet aratott. „Vörös Csepelen”, ahol pár évvel korábban erősebb volt az MSZP mint a XIII. kerületben, 18.253 ember szavazott a fideszes jelöltekre. Négy évvel később az ország egyik legerősebb baloldali körzetében már ismét a balliberális pártok közös jelöltjének, Szabó Szabolcsnak sikerült nyernie. De ő is csak 14.329 szavazatot kapott, ennyivel lett első. Most pedig 21.276 ember szavazott nemmel ugyanitt. Ez háromezerrel több, mint az addigi legfölényesebb fideszes győzelem idején, és közel hétezerrel több, mint a Szabó Szabolcsra leadott szavazatok száma.

Ehhez képest Szabó a népszavazás eredményére azt mondta, hogy hatalmas kudarc és bukás volt. Most hagyjuk, hogy az Együtt politikusa marhaságot mondott. Maradjunk a számoknál. Ez a különbség nagyon sok. Főként, ha belevesszük, hogy a 2014-es választást senki nem bojkottálta: minden párt részvételre buzdított.

A Jobbik sokáig billegett a bojkott és a népszavazás támogatása között. Végül a valaha látott legcsendesebb kampányukat csinálták, vagyis nem csináltak semmit. Sőt. Vona Gábor kijelentette, hogy ha nem sikerül a népszavazás, Orbánnak le kell mondania. Ezzel kimondatlanul is a bojkott, Gyurcsány, Szigetvári, Molnár és a többiek mellé állt.

A kampányban a jobbikosok kerek perec meg is mondták: nem mennek el szavazni, mert akkor Orbán bukik, és eljön az ő idejük. A népszavazás előtti napon a Csepeli Piacon egyébként mindig standoló jobbikosok is látványosan hiányoztak a megszokott helyükről. Ezzel üzenték, hogy nekik nem a kényszer-betelepítések megakadályozása, hanem a hatalom megszerzése a fontos. Végül, közvetlenül a népszavazás után láthattuk, ahogy Vonáék ugyanazt a kommunikációs handabandát mondják, mint a baloldal. A balliberális pártok és a Jobbik között most a pártlogó az egyetlen különbség.

A népszavazás lehetett volna egy közös nemzeti kinyilatkozás – amit a kormány akart. Ha az ellenzéki pártok támogatják, nem veszítették volna a szavazóikat, a Fidesz meg nem villoghatna a „nem” szavazatokkal. De az ellenzéki pártok csak a hatalom megragadásának lehetőségét látták. Így lett a népszavazás pártszavazás, így került az ellenzék csapdahelyzetbe, a kormánypártok pedig így váltak az emberek megvédésének biztosítékává.

A „nem” szavazatok között sok olyan van, amely 2014-ben Szabó Szabolcsé volt. Megkockáztatom, sokan most mentek el először szavazni a rendszerváltás óta. De hosszú távon a szavazók számának van döntő jelentősége, ami áttörést jelent, hiszen még 2010-ben sem szavaztak ennyien a Fideszre. És mivel a választói magatartás elsődleges tényezője a biztonságra való törekvés, ki lehet találni, hogy az a sok jobb- és baloldali szavazó kikre fog szavazni legközelebb. Azokra, akik illegális migránsok tízezreit, köztük terroristákat akarnak idehozni? Arra a Jobbikra, amely a hatalom megszerzése érdekében Gyurcsánnyal szövetkezik? Szerintem nem. Az a helyzet, hogy most vasárnap Szabó Szabolcsnak annyi esélye lenne megnyerni Csepelen és Soroksáron a választást, mint egy süket és vak birkának túlélnie a vágóhidat.

Bár a választásokig még nagyon sok vasárnap lesz, a baloldal csapdába zárta magát. Egymás szavazóit próbálják elhappolni, kommunikációjuk – gazdasági csőd, összeomlás, diktatúra, kopott papucsban csoszogó, éhező gyermekek százezrei stb. – csak egy virtuális valóság része. Aki paradigmaváltást akar, a valóságról próbál beszélni, kardélre hányják. Pedig az illegális migránsokról még a legutolsó nem elvakult baloldali is tudja, hogy nem menekültek, csak a legmagasabb segély felé özönlenek. Afrikából hamarosan 15 millió migráns indulhat útnak, ott van még jó 10 millió muszlim, akik be akarnak jutni Európába. Szóval ez a téma 2018-ig bőven kitart, sőt még erősödhet is. Mindehhez hozzájön még két tényező. A jobboldali szavazók ismét megmozdultak, és ismét látták, hogy minden szavazat számít. A baloldaliaknak meg azt mondták, azzal szavaznak, ha otthon maradnak.

Ábel Attila

50 hozzászólás “Ezért hozott áttörést a népszavazás” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Sokáig tartott Attila, mire ezt összehozta. 🙂
    Az nem zavar senkit, hogy az ellenzéki szimpatizánsok is vélhetően sokan elmentek és a feltett kérdésre válaszoltak. Ez még sehol nem jelenti azt, hogy a kormányra szavaztak – tudtommal? De cáfoljon meg, ha ez most választás volt. 🙂
    Az Alaptörvény ilyen irányú módosítása pedig a Jobbik ötlete volt, még tavasszal. Most Önök csináltak egy zsírosan drága közvélemény kutatást.
    Az Önök párttársa, Navracsics is megmondta, hogy semmi következménye nem lesz. Ezzel nem azt akarom kijelenteni, hogy migránspárti vagyok, sőt ellene vagyok én is, továbbá egyik párttal sem szimpatizálok!
    Lehetett volna nagyobb a részvételi arány, ha a nyár nem erről a népszavazásról szólt volna.

  2. Normális csepeli szerint:

    Nyilván a politikusok politikailag állnak több témához is, de most az egyszer tényleg lehetett volna emiatt az egy kérdés miatt MINDENKIT a “nem” szavazatra buzdítani! Szerintem szégyen, hogy ezt meg sem próbálták!

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    Normális csepeli!
    Ennyit tud mindegyik, kivétel nélkül!
    Ez a szomorú!

  4. Grün Izidor szerint:

    Itt a sikertelen magyar népszavazás nézete az EP oldaláról!

    “Az uniós parlament szociáldemokrata elnöke strasbourgi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy „a magyarok túlnyomó többsége végül is a kormány ezen kísérlete ellen szavazott azzal, hogy távol maradt a népszavazástól”. „Hálásak vagyunk nekik” – mondta Martin Schulz az Európai Parlament hétfői plenáris ülésének szünetében.”
    .
    http://mno.hu/kulfold/schulz-kudarcot-vallott-a-magyar-kormany-kiserlete-1364613

  5. fradi ultra szerint:

    az anyád picsáját grün. az EU belépésről még kevesebben szavaztak, az nem zavarta a nagyfejűeket.
    aki nem szavazott annak kuss a neve!

  6. Hozzászóló szerint:

    Üdvözlendő a szavazáson elért “Nem” válaszok elsöprő aránya. Az “Igen” opciót választókat leginkább az Egri csillagok Hegedüs hadnagyához tudnám hasonlítani. Hál’Istennek, vagy inkább szerencsénkre ők nagyon kevesen vannak, mégis az ilyenek mind tehertételt jelentenek az őket elviselő ismeretségi(baráti?) körüknek, személyüket fájdalommal tűrő, de szerető családjuknak.
    Az viszont, hogy a szavazáson voksolók száma nem érte el az érvényességi küszöböt, fájdalmas kritika a kormányzati kommunikációval szemben. Úgy érzem, hogy a kampány túlzottan szájbarágós és kifejezetten zaklató volt. Mondom a személyes példámon keresztül: én hónapokkal ezelőtt tudtam, hogy mire kell és mire fogok voksolni. A telefonos megkeresésre is jól és illendően válaszoltam, úgy érzem. Ennek ellenére a múlt hét péntekén is jött egy automata hívás, ez megismétlődött szombaton, majd vasárnap reggel is, ahol már személyesen a csepeli polgármester hangja győzködött a szavazáson való megjelenés szükségességéről. Majd pedig, mintha ez nem lett volna még elég, néhány órával később a vasárnapi ebédnél is felhívott egy Hölgy, hogy ugyan áruljam már el, voltunk-e szavazni?
    Bármennyire is udvarias és kedves volt a kérdező, én vasárnapi telefonhívást csupán a családból, vagy a szűk baráti körből várok.
    Az pedig -finoman szólva is- csúsztatás, hogy néhány írásban azt sugallják, a szavazók a Fideszre voksoltak. Úgy tudom, azt majd csak 2018-ban lehet. A szavazatokat pártpolitikától függetlenül kell megköszönni és örülni, hogy ilyen sokan -ha csak ebben a kérdésben is- egy véleményen vagyunk.

  7. Grün Izidor szerint:

    fradi ultra!
    Az EU csatlakozáskor még 25% volt az érvényességi küszöb!
    Különben pedig a Te anyád picsáját!
    Kár, hogy nem szecskavágó volt! 😀 😀

  8. fradi ultra szerint:

    “Gyurcsányékkal csendben szövetkező Jobbik”
    megint ez a mantra a zsidesznél?
    miért nincs még börtönben az a szarházi? na ki szövetkezett kivel…
    az eszükbe se jusson hogy azért nem együttműködőek az emberek magukkal mert elegük van a rogán, szijjártó, seszták deutsch meg habony féle bulibárókból, és még sorolhatnánk sajnos a neveket.
    hogy számol el a lelkiismeretével a párttársai miatt ?
    brüsszel rajtunk fog röhögni, és semmi nem tartja vissza hogy százezernyi élősködőt küldjön a nyakunkra ,vagy elzárják a pénzcsapot és tönkremegyünk.
    gratulálok a választási eredményhez, igazán nagyszerű teljesítmény volt így elb.szni !

  9. Grün Izidor szerint:

    “Orbán Viktor magyarázattal tartozik az országnak, hogy
    miért hazudta magát kvótaellenes politikusnak és miért kezdeményezett népszavazást a saját döntése ellen?!”
    .
    A szokásos pávatánc?!
    “Ne azt nézzétek amit mondok, hanem amit csinálok!” 😛 😀
    .
    http://propeller.hu/nagyvilag/3244981-europa-tanacs-megerositette-orban-megszavazta-kvotakat

  10. robi szerint:

    Apropó!
    Csepelen milyen volt a részvétel az országos átlaghoz képest?

    Az esti mese helyett érdekelne.

  11. Kérdező szerint:

    Azt szeretném kérdezni, hogy az ATV honnan szerezte be a leadott érvénytelen szavazóla
    pot, ami horogkereszttel, és egyébb hülyeséggel volt összefirkálva? Ugyanis tegnap este 22 óra körül a hiradójukban azt mutogatták nagy boldogan. Ugy tudom titkos a szavazólap. Köszi, ha esetleg erre kapok valakitől választ.

  12. Grün Izidor szerint:

    Kérdező!
    Miért itt és miért nem az atv-nél kérdezed?!
    Mint a rendőr, aki a sarki lámpa alatt keresi a leejtett kapukulcsot mert ott van világos! 😛 😀

  13. Szabó Szabolcs szerint:

    Kedves Attila!

    A NEM mellett három szervezet állt ki: FIDESZ, JOBBIK, MUNKÁSPÁRT (szép dolog Thürmer Gyulával egy koalícióba kerülni, ehhez külön gratulálok!).

    A három szervezet képviselői pl. az alábbi szavazatokat kapták 2014-ben a 17. OEVK-ban:

    Németh Szilárd: 18120
    Léhmann Viktor: 9076
    Thürmer Gyula: 553
    vagyis összesen: 27749

    Most a nemek száma 27824 volt. Vagyis voltaképpen pont ugyan ott tartunk, mint ahol 2014-ben. Sajnálattal kell közölnöm, hogy 2018-ban is veszíteni fogtok!

    Szóval tanulj meg inkább számolni, az sosem árt 🙂

    Üdv,

    Szabó Szabolcs

  14. kerdezo szerint:

    Kedves Szabolcs,

    Isten óvja a Magyarokat az MSZP-DK-PM-EGYÜTT-és a futottak még pártoktól!
    Arra is felhívnám szíves figyelmét Önnek is, magas lóról nagyot lehet esni.

  15. Lovas szerint:

    Szabó et szerint biztos a Munkáspárt erősödött meg ennyire 🙂 Amúgy téved a Jobbikkal. A Jobbik ugyanazt nyomja, amit ők. Úgyhogy nem szép dolog koalíciós társat fideszes kapcsolaokkal vádolni.

  16. csapajev szerint:

    Kedves Kérdező,Lovas!
    Amennyiben a 3 millió az 5 milliónak a 98%-a,akkor önöknek igazuk van.
    Nem vitás….

  17. csapajev szerint:

    …ha pedig a nyolcmillió-akárhánynak 98%-a a három millió,nos akkor pályázhatnának Uraim a matematikai Nobel-díjra.

  18. Feri szerint:

    Ez az, miért nem szavaztak? Ott volt a lehetőség igent, vagy nemet mondani.

  19. Tsepeli szerint:

    Szabó, a magadfajta cseléd jobbágyok akik nem mentek szavazni, 2018-ban sem fognak elmenni mint ahogy a jobbágyok soha nem is szavaztak. Lám még Thürmer Gyula Munkáspártjában is több a hazaszeretet mint a gyülevész bandádban. Nektek ebben az országban végetek van. Ha valóban megérkezne egy pánarab invázió, nem lennék a helyetekben…

  20. Tóth kati szerint:

    Kis buzi szabó szabolcs!a ti fajtátok Thürmer Gyula cipőtalpáig nem ér fel.Te hazaáruló mocskos állat!

  21. Jobban szerint:

    Dr Szabó Szabolcs Képviselő Úr, nagy bátorság az Ön részéről 2018-ra ilyen eredményt előrevetíteni. Nem ott tartunk ahol 2014-ben. 2018-ban pedig főleg nem ott fogunk tartani.
    Több szerénységet és alázatot, sokkal több munkát és kevesebb elbizakodottságot. Nem a kerület érdekét képviselte eddigi tevékenységével.

  22. fghfjhgkjhk szerint:

    Admin!
    Van itt egy iciri-piciri kettős mérce.
    Annak idején Tarjányi László és még sokak ki lettek innen tiltva, napokig én is, de ahogy nézem Tóth kati is a Csepeli Fidesz értékrendjét képviseli a hozzászólásaival, mert máshonnan már rég kirakták volna, mint a macskát üríteni. 🙂

  23. Jobban szerint:

    fghfj……stb. a szálka/gerenda/szem vonatkozásában elgondolkodott, hogy miért nem tette/teszi szóvá amikor más “oldalhoz” tartozó ír nyomdafestéket nem tűrő szavakat/mondatokat? Legalább magának vallja be. Köszönöm.

  24. Nagyapó szerint:

    Szabó Szabolcs! Ha már számolunk! 2014-ben Szabó Szabolcs az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP képviseletében kapott 18 564 szavazatot (444-gyel többet, minta Fidesz-KDNP-s Németh Szilárd). A népszavazáson a “bal” egyveleg mennyit kapott?
    Bízunk 2018-ban!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. fghfjhgkjhk szerint:

    Jobban!
    Mint például?
    Ezt az alpári stílust nem olvastam mástól.
    Szóvá tettem zsidozó, stb. hozzászólásokat is, de keressen vissza, ha ráér. 🙂

  26. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    Nem 1 bit, nem Szabó, hanem a mostani népszavazás!
    Mi volt a kérdés?
    Nem az, hogy Ön kire szavazna, ha most lennének a választások.
    Innentől felesleges a Fidesz és Szabó matekozása is.

  27. Betke szerint:

    Vegyék már le a szemellenzőket, ez a népszavazás nem pártszavazásról szólt, ezt a miniszterelnök is elmondta a sajtótájékoztatóján! A menekültek betelepítése volt a kérdés, de, mint ismeretes az eredmény érvénytelen és eredménytelen!

  28. Grün Izidor szerint:

    Betke!
    Attól még él a Vezír aláírása a brüsszeli eu-s kvóta szavazási okmányán! 😛 😀

  29. Jobban szerint:

    Betke, azt elhitték amikor az ellenzék azt harsogta, hogy a Fideszt támogatja aki szavaz?
    Demokráciában arra biztatni, hogy otthon maradjanak a szavazók mennyire demokráciát pártoló, támogató cselekedet?
    Grün, az ellenzék összes “ereje” kis százalékát sem képezi annak amit Orbán Viktor tett, tesz az országért, Magyarország minden lakosáért. Hiába erőlködik, hogy bebizonyítsa, hogy a fehér az fekete.

  30. Cs.pepe szerint:

    Azért kíváncsi lennék, hogy ha ugyanazt írnám szó szerint, amit Tóth Kati, de nem Szabó Szabolcsra, hanem pl Ábel Attilára, akkor is itt maradna? Én egyszer mertem írni Ábel Attiláról véleményt (nem volt ilyen sértő, már nem is méltattam), cenzúrázva lett és még fenyegetést is kaptam Admintól….
    De hát Tóth Kati a csepeli fidesz színvonalát képviseli, így az ő hozzászólása maradhat, vagyis admin egyetért Tóth Kati újabb mocskolódásával, már sokadszorra….

  31. Jobban szerint:

    Cs.pepe Legyen reális. Rengeteg Fideszt és képviselőit dehonesztáló hozzászólástól hemzseg ez az oldal. Ha eddig nem tette, a továbbiakban olvassa figyelmesen. Nagy előrelépés lenne, ha érveket olvashatnánk.

  32. Katalin szerint:

    Kíváncsi lennék, ha kötelező lenne elmenni szavazni – márpedig van néhány európai ország, ahol az -, akkor mi lett volna a végeredmény 🙂

  33. joságos szerint:

    Ábel Atilla úr azt írja “A Gyurcsányékkal csendben szövetkező Jobbik” nos éppen a fordítottja igaz! Hisz a Jobbik nélkül a Fidesznek nem lesz meg a kétharmada az alaptörvény módosításához!

  34. jocosaurus szerint:

    Hülyeség az egész cikk, a dolog messze nem ennyire fekete-fehér. Persze egy elkötelezett pártszimpatizáns csak magából tud kiindulni.

  35. Nagyapó szerint:

    Miután a kormánypártoknak 2 szavazat szükséges, ezeket meg lehet szerezni. A Jobbik hátrányban van, mert nem tud magyarázatot adni, ha nem szavazza meg az Alaptörvény módosítását.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  36. robi szerint:

    A Jobbik javasolta első alkalommal a témában az alaptörvény módosítását.A többiek koppintották ötletét.

    A gyengébbek kedvééért: ha nem fogadja el a kormányoldal előterjesztését, akkor az nem azt jelenti, hogy nem támogatja az alkotmány módosítását.

    Az előterjesztett szöveggel nem ért egyet.

  37. fghfjhgkjhk szerint:

    robi!

    Úgy néz ki, hogy az Ön által írtakat rendre elfelejtették.

  38. fghfjhgkjhk szerint:

    Csodálatos mindkét írás színvonala! 🙂

  39. Tóth kati szerint:

    T.Cspepe!Hátha egyszer egy hazaáruló kis buzi ez a szabo szabolcs,akkor nem írhatok mást róla!Ez tény!szabo egy hazaáruló kis buzi,semmi több.

  40. Betke szerint:

    Tòth kati Ön sajàt magàt hogy jellemezné?

  41. Lapszemlész szerint:

    “A nagyon befolyásos amerikai Politico gigantikus újságírói stábbal dolgozó európai portálja ezzel a címmel jelentette meg mérlegét immár huszonnégy órás rálátással: Küldetés teljesítve Orbán Viktornak. Kiemelve, hogy elhamarkodott a magyar ellenzék túlzottan nagy öröme azért, mert a vasárnapi kvótanépszavazáson >alacsony< volt a részvétel."
    Lovas István, Magyar Hírlap, 2016.10.05., szerda

  42. fghfjhgkjhk szerint:

    Tóth kati!
    Árulja már el, hogy nő létére hogyan tud ekkora proli lenni? 😉 Igényes nő lehet?! 😉

  43. Cs.pepe szerint:

    fghfjhgkjhk, Tóth Kati Jobban felesége, ez már kiderült :), ő az egyetlen, aki ezt a minősíthetetlen perszónát a védelmébe vette, tehát egyetért vele, mást nem is tehet, kapna otthon. Azért rossz lehet, ha valakinek ilyen közönséges neje van, de hát ő választotta :)…

    Persze nem tudom, hogy a felesége, de hát miért védené egyébként, meg ez az összemosás olyan igazi fideszes, csepel.infos dolog, amit annyira szeretnek itt :), semmi tény, csak következtetés, hazudozás, ez itt a lényeg, ezt csinálja ezen oldal politikus szerkesztője., ne tud ki 🙂

    Egyébként meg éljen a magyar szabadság, éljen a haza! A mai nappal Magyarország megint kiesett a demokratikus országok közül, köszönhetően a fidesznek és annak elvtelen követőitől!

  44. Jobban szerint:

    fgh stb. ‘Aki felülkerekedik, alul is marad.’ Vitray Tamás

  45. Jobban szerint:

    Cs. pepe “mértékadó” és “kirekesztésmentes” hozzászólásához annyit fűznék hozzá:
    ‘Aki felülkerekedik, alul is marad.’ Vitray Tamás
    „Bizony, ő is csak ember. Ő is csak sérült gyermek…Kicsivé kellett téged tennie, meg kellett aláznia, hogy hihessen a saját nagyságában, mert nem talált más kiutat. Akinek kisebbségi érzése van, annak a másikat még annál is kisebbé kell tennie, mint amekkorának önmagát érzi.”
    Anselm Grün

  46. Betke szerint:

    Jobban az idézetet Tóth katinak is ajànlja? Elég fusztràlt a “hölgy”

  47. fghfjhgkjhk szerint:

    Jobban!
    Felesleges volt az idézete, mert a lényeg, hogy Tóth kati önmagát minősítette.
    Amennyiben ez a helyi Fidesz értékrendjébe belefér, akkor több kérdésem meg nincs.

  48. Ütvekúró szerint:

    “…Szóval ez a téma 2018-ig bőven kitart…” Hát a fidesznél más nem is lehetne a téma. Közben meg kiürül az ország. Hiány van orvosból, ápolóból, mérnökből, informatikusból, vendéglátósból, szakmunkásokból, a feldolgozó iparból, takaritóból….. Persze ha én is egy dologtalan, értéket nem teremtő naplopó fideszes lennék, akinek vagy 5 helyről jön a lé a kurva nagy semmiért, ez a probléma engem se érdekelne.

  49. belekotkot szerint:

    Ebben a bíróság megállapította: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 Sport nevű médiaszolgáltatásában szeptember 28-án 20.40 perckor közlésre került “Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” jelmondatú, valamint a “Szavazzon október 2-án!” jelmondatú műsorszám közlésével
    megsértette a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését.

    A bíróság kötelezte a szolgáltatót, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé.

    http://index.hu/kultur/media/2016/10/10/kuria_politikai_reklam_volt_a_tv2-n_es_az_m4-en_futo_nepszavazasos_hirdetes/

Itt lehet hozzászólni !