Merkel elismerte, hogy hibázott

Magyar Idők

Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája

Angela Merkel vállalta tegnap a felelősséget pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) történelmi kudarcáért, a berlini tartományi választásokon elért eddigi leggyengébb eredményéért. A kancellár azt mondta, legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, és bejelentette: ő is azért harcol, hogy ne ismétlődjék meg a menedékkérők beáramlása.

– A magyarázkodás nem elég a választók bizalmának visszaszerzéséhez – kommentálta a helyzetet Horst See­hofer bajor miniszterelnök.
A bevándorlás- és iszlámellenes Alternatíva Németországnak (AfD) már a jövő évi szövetségi parlamenti választásokra készül, miután vasárnap újabb lenyűgöző eredményt ért el.

– Mától kezdve megindul a verseny az AfD és a CDU között a középosztály szavazótáborának vezetéséért – közölte az AfD alelnöke, Beatrix von Storch, miután pártja a szavazatok 14,2 százalékát szerezte meg, és ezzel az ötödik helyen végzett. Két héttel korábban az északkeleti Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban okozott politikai földrengést az AfD, amikor a CDU-t is megelőzve a második helyre került 20,8 százalékos eredményével. „2017-ben annak leszünk szemtanúi, hogy Angela Merkel a politikai életéért küzd, az AfD pedig Németország harmadik legnagyobb ereje lesz – legalább!” – utalt Beatrix von Storch a jövő őszi szövetségi parlamenti választásokra.

A legfrissebb országos felmérések szerint erre minden esély megvan, hiszen az AfD a szavazatok 13-15 százalékát szerezheti meg, míg a CDU 30-33 százalékkal vezet, a szociáldemokraták (SPD) pedig 21-23 százalékon állnak. Vasárnap Berlinben az AfD alig maradt el a második helyen végzett CDU-tól (17,6 százalék), amely 5,7 százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint öt évvel ezelőtt. A győztes szociáldemokraták is jelentős veszteségeket szenvedtek el: 21,6 százalékos eredményük 6,7 százalékkal rosszabb a 2011-esnél.

A berlini választásokra jellemző, hogy a hagyományos nagy pártok visszaestek – így a negyedik helyen végzett Zöldek is (15,2 százalék) –, míg a radikálisabb álláspontot képviselő AfD, vagy a keletnémet kommunista állampárt utódjának tekinthető Baloldal (15,6 százalék) meg tudott erősödni még egy olyan városban is, mint a multikulturális Berlin, amely nyitottságáról és toleranciájáról híres. Az SPD és a CDU is eddigi legrosszabb eredményét érte el a fővárosban.

Legszívesebben visszaforgatnám az idő kerekét, mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság – közölte tegnap a kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta, pártelnökként és kancellárként vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért. Elmondta: nemigen akarja többé megismételni, hogy „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), mert ez a kijelentés tartalom nélküli, üres szólammá vált, és sokakat sért. Kiemelte, hogy Németország „nem az integráció világbajnoka”, és ha a lakosságnak a menekültpolitikában irányváltást sürgető 82 százaléka azt akarja, hogy ne ismétlődjön meg a menedékkérők tavalyi tömeges, ellenőrizetlen beáramlása, akkor teljes az egyetértés, mert „éppen ezért harcolok én is”.

A Frankfurter Rundschau napilap szerint Angela Merkelt azért „ruházták meg”, mert nem bír választani a „jobbra igazodás és a liberális, világra nyitott hozzáállás” között. „A néppártok elvesztették a népüket. A gyárakban és vállalatokban, a polgári miliőkben és a szociálisan nehéz helyzetben lévő városrészekben egyaránt nagy az elégedetlenség” – írta elemzésében a Rheinische Post.

Forrás: Magyar Idők

Nógrádi: Már a német közmédia sem mer hazudni a migránskérdésről

A sorozatos választási vereségekből a CDU-nál még nem vonták le azt a következtetést, hogy a pártot vezető Angela Merkel kancellárnak félre kellene állnia vagy új politikai stratégiát kellene letennie az asztalra – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Az elemző szerint a néppártok jövőre elveszthetik abszolút többségüket az országos választáson, ahol nem a német gazdasági siker lesz a kulcstéma, hanem a migránskérdés.

Nógrádi György a 180 perc című műsorban arról beszélt, idén öt tartományi választás volt Németországban, és a CDU mindegyiket elveszítette. Hozzátette, Merkel sokáig zseniálisan politizált, mindenkit félreállított, aki veszélyes lehetett rá, a migránskérdésnél azonban mellényúlt. A német lakosság érzi, hogy jól működik a gazdaság, a politikai, de nem működik a migránskérdés megoldása.Ez az ügy máshol, így például Norvégiában és Svédországban is meghatározó, mert a lakosságnak elege van a migránsokból, akiket a cégek sem tudnak alkalmazni. Nógrádi szerint a német konszernek nem tudnak analfabétákkal, vagy angolul, németül nem beszélő emberekkel mit kezdeni.

Hozzátette, a CDU-nál a választási eredményekből egyelőre nem vonták le azt a következtetést, hogy a kancellárnak félre állnia vagy új politikai stratégiával kell előjönnie. A szakértő arra az estre, ha Merkel háttérbe szorulna, és másnak kellene a helyére állnia, azt mondta, a mai politikai életben két hónap alatt bárkit fel lehet építeni.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy a berlini választások napjának estéjén a német közszolgálati televízió hónapok óta először kőkeményen bírálta a kormányt, az a média, amely a migránskérdésben eddig csak a pozitív, édes híreket közölte – fogalmazott. Nyilván ők is rájöttek, hogy az emberek tökéletesen látják, mikor nem mondanak igazat, a migránskérdésben pedig a saját tapasztalataik, és nem a televíziók híradásai alapján szavaznak – mondta Nógrádi György.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Pesti Srácok

3 hozzászólás “Merkel elismerte, hogy hibázott” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Miből áll a felelősség vállalás?Rendet tesz,leállítja a migránsok bejövetelét,hamut szór a fejére,vagy eltűnik a jó büdös francba,netán elítélik haza és európa árulásért?Vagy csak úgy beszélt a levegőbe?Tehát,mi a következmény rá nézve ennek a “felelősség vállalásnak”?

  2. Tóth kati szerint:

    Vállalja a felelősséget, ÉS?
    A jó édes anyját ennek a hülye,kommunista tyúknak!

  3. Tóth Mária szerint:

    Csak szimpla duma, miért nem mond le? Ki kell rúgni az idióta spiclit!

Itt lehet hozzászólni !