Ismét elöntötte a szennyvíz a Kis-Dunát

Csepel.info

Kisduna_feka

Olvasónk fotója szerint több méter széles, bűzölgő fekáliaszőnyeg borította be a víz felszínét a Kis-Duna parton. Sajnos úgy tűnik, ez egy darabig még előfordulhat, pedig dolgoznak a megoldásán 🙁

A Csepel.info információi szerint az önkormányzat mintát vett a vízből és vizsgálatot indított a szennyezés miatt. Az okok azonban gyaníthatóan ugyanazok mint eddig. Nem bírják a záportározók a felhőszakadások csapadékvíz-mennyiségét.

Már a záporok sem a régiek

2014. április 22-én egy nagy esőzés után intimbetétek, fekália és toalettpapír borították be a csepeli Kis-Duna partot. Az akkori fényképes-videós beszámolónk szerint  a szennyvíz a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepről került a Kis-Dunába. A helyszíni vizsgálat során Barabás Győző telepvezető akkor elmondta: nagyobb esők során a tisztítómű 3600 m3-es záportározója nagyjából húsz perc alatt telik meg teljesen. Ez után a csapadékvízzel felhígult szennyvizet már nem tudják megtartani, az átbukik a záportározón, és egyenesen a Kis-Dunába folyik.

A telepvezető szerint az időjárás szélsőségesebbé válása valamint az esővíz-elvezetés elterjedése miatt az ilyen esetek egyre gyakoribbak. Havonta fordul elő annyi, három-négy kényszerű szennyvíz-átvezetés, mint korábban egy teljes év alatt. Bár a csapadékvízzel keveredett szennyvíz is büdös, ötszörös hígításnál annak átvezetése Európa valamennyi részén megszokott eljárás, mert a hígulás miatt már nem jelent nagyobb veszélyt a környezetre. 2014-ben már tervben volt a záportározók bővítése, de ez is csak az átbukás bekövetkeztének idejét nyújtaná meg  – állította akkor a szennyvíztisztító telep vezetője.

Csepelen több mint 52 km szennyvízcsatorna épült ki az elmúlt években. Azon viszont sokan meglepődtek, hogy az uniós szabályok szerint már nem lehet a csapadékvizet ezekbe a csatornákba bekötni. A szabályozásnak éppen ez, a záportározók telítődésének elkerülése az oka. Így a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep záportározóit is akkor lehet valóban mentesíteni, ha a környéken egyre több olyan csapadékvíz-csatorna épül, melyek már nem a szennyvízcsatornákba kerülnek bevezetésre.

Fontos telefonszámok

A Duna ágak vízminőségével, a vízen úszó, azon látható szennyeződésekkel kapcsolatban munkaidőben a 0630-708-6064-es telefonszámon lehet bejelentést tenni. Munkaidőn kívül a 0630-334-1909-es telefonszámot lehet hívni. Szintén munkaidőn kívüli, általános vízügyi és környezetvédelmi vonal még ezeken kívül a 0630-200-9561-es telefonszám.

Csepel.info

5 hozzászólás “Ismét elöntötte a szennyvíz a Kis-Dunát” bejegyzésre

  1. kispajtás szerint:

    Jó étvágyat a kis-Dunából kifogott halakhoz! Pfúúújjj!!!

  2. Okoska szerint:

    Kispajtásnak:
    Tudtál róla hogy a vizi élővilág is bele pisil és kakil a vízbe(?)
    Neked meg jó étvágyat a szarban fetrengő disznó húshoz és a körömpörkölthöz, vagy a tyúk seggéből kijött szaros borítású tojáshoz és még sorolhatnám. 😛

    Mindenkinek:
    Amúgy csak nézzétek meg az élelmiszerek cimkéit miket vagy milyen sz@rokat raknak bele amiket megesznek és megisznak vagy magukra kennek az emberek! 🙁

    További jó étvágyat mindenkinek! 😀
    “Az vagy, amit megeszel” 😉

  3. kispajtás szerint:

    Okoska:
    A disznó és a tyúk mesterséges körülmények között fetreng a szarban, vagy keni össze a szaros seggével a tojást. 🙂

    A kis-Dunában élő halak viszont természetes környezetben élnek nem természetes táplálékon: kotonon, intim betéten, szaros pelenkán és a víz felszínén habzó fekálián.
    Egyél halat a kis-Dunából, ha ez a perverziód, jó étvágyat! 😛

  4. Chris szerint:

    Okoska: Mert te aztán biztos megválogatod hogy mit is veszel a boltban. 😀 Ne szórakozz már. 😀

  5. Jolly Joker szerint:

    Majd a nemsokára megalakuló Mészáros és Mészáros szennyvíztisztító kft. megoldja a problémát.

Itt lehet hozzászólni !