Ha megvan a segély, hazautaznak pihenni a migránsok

Migránsok gyilkoltak Finnországban

Origo, 888

Migránsok fociznak a németországi Trierben lévő táborban

Migránsok fociznak a németországi Trierben lévő táborban

Létező jelenség, hogy a Németországban menekültkérelmet beadók ellátogatnak hazájuk békés részeibe – írja a német Welt am Sonntag. Armin Schuster kormánypárti képviselő szerint ha ez igaz, az erősen kétségbe vonja a menekült-státusz jogosságát.

Közben két iraki menedékkérőt vettek őrizetbe gyilkosság vádjával Finnországban.

A német munkaügyi hatóságtól kiszivárgó információk szerint a menekültkérelmet beadók között volt olyan, aki rövid időre hazautazott Szíriába, Afganisztánba vagy Libanonba, majd visszatért Németországba. A menekültek ügyeire rálátó források szerint

egész Németországban előfordulhattak hasonló esetek.

A hatóság szóvivője elismerte: „Vannak ilyen esetek”. Elemzést azonban nem készítettek még a jelenségről, ezért többet nem tudott mondani.

A német munkaügyi szabályozás alapján a segélyt kapó munkakeresők jogosultak 21 nap távolmaradásra anélkül, hogy segélyüket csökkentenék – írja a Welt. A hatóság szóvivője szerint csak a távozás hosszát kell bejelenteniük, azt azonban

nem kötelesek elárulni, hova mennek.

Ennek ellenére a hírek szerint a bevándorlási hivatal már próbált információkat gyűjteni a hazautazókról a munkaügyi hivatalok munkatársai segítségével.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint az európai szabályok alapján kétségbe vonhatja a menekült-kérelem indokoltságát az utazás abba az országba, ahonnan a kérelmet beadó az üldöztetés miatt távozott. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, mikor a hazautazás indokolt lehet – mondta a szóvivő, például egy családtag súlyos betegsége esetén.

A kormánypárt belügyi kérdésekkel foglalkozó politikusa, Armin Schuster szerint,

ha igazak a hírek, „arra nehéz szavakat találni”,

és az ilyen utazásoknak következményekkel kell járniuk a kérelmet beadó Németországban maradására nézve. Néhány esetben azonban szerinte is indokolt lehet egy rövid hazaút, de csak a hatóságok tájékoztatása után.

Forrás: Origo

Migránsok gyilkoltak Finnországban

Két iraki menedékkérőt vettek őrizetbe gyilkosság vádjával Finnországban. A rendőrség is megerősítette a hírt, amely futótűzként terjedt el a médiában. Áldozatuk egy férfi volt, akit vasárnap reggel találtak holtan Finnország északi részén.

Cser Attila az M1 helyszíni tudósítója elmondta, hogy vasárnap reggel egy 52 éves férfit találtak holtan Otamäkiben. A rendőrség kedden megerősítette, hogy a finn TV egyik Facebook oldala igaz infromációkat adott ki korábban, és valóban két iraki menedékkérőt vettek őrizetbe gyilkosság vádjával.

A két migráns már egy éve érkezett Finnországba, de ezen a befogadó állomáson még csak három hete tartózkodtak. A tudósító szerint nem tudni semmit az indítékokról, a szemtanúk csupán arról számoltak be, hogy a két férfi szombat éjjel egy karaoke bárban volt, ahová pénz nélkül érkeztek.

A kedélyeket borzolja az is, hogy a gyilkosságon túl rablással is vádolják a két menedékkérőt, a meggyilkolt férfin túl egy 1975-ben született férfit is kiraboltak a hírek szerint.

A rendőrség Kajáni városában és az Otamäki befogadóközpontban vette őrizetbe az elkövetőket.

Cser Attila úgy fogalmazott az M1 aktuális csatornán, hogy Finnországban migránsok még soha nem gyilkoltak. Az eset az egész közvéleményt meglepte és félelmet okozott a helyi lakosság körében, ezért csütörtökön délután lakossági fórumot tartanak a városban.

Forrás: 888

Itt lehet hozzászólni !