Colleen Bell: „Nagyszerű ez a hely”

Csepel.hu

colleenbell2

 

A megemlékezés során rövid interjút adott lapunknak Colleen Bell amerikai nagykövet.

  • Miért tartotta fontosnak, hogy személyesen is részt vegyen a csepeli megemlékezésen?
  • Örülök a lehetőségnek, hogy eljöhettem ide. Nem lehet elfogadni azt a barbárságot, amelyet a cigányok és más üldözöttek ellen elkövettek a 2. világháborúban és az azt megelőző korokban. Ma is van tennivalónk a diszkrimináció ellen, és folytatnunk kell a harcot a gonoszság ellen. A személyes részvételem az áldozatokra való megemlékezést és főhajtást jelenti, és a kiállást amellett, hogy elfogadhatatlan bármiféle üldöztetés. A roma emberek sok kiváló cselekedetet vittek végbe a világban.

  • Mi a véleménye a csepeli múzeumról?
  • Első alkalommal vagyok itt, és érdeklődéssel tekintem meg a kiállítótermeket. Röviden azt mondhatom, hogy nagyszerű ez a hely. Magyarországon ugyanakkor sok helyen megfordultam már, ahol hasonló kiállításokat, emlékhelyeket látogattam meg. Fontosnak tartom, hogy a roma közösségek megőrizzék és ápolják múltjukat, kultúrájukat. A világ más részein is szívesen keresem fel azokat a helyeket, ahol bemutatják a romák életét.
  • Mire gondolt, amikor a romákkal kapcsolatban a jelenkor kihívásairól szólt a beszédében?
  • A megkülönböztetés napjainkban is folytatódik világszerte.  A diszkriminatív gyakorlatok az élet számtalan területén tetten érhetők. Jelen van azokban az iskolákban is, ahol a szegregált oktatás megtagadja a roma gyermekektől egy jobb jövő lehetőségét.  A romákkal kapcsolatos előítéletek a társadalom egy részében szintén érzékelhetők. Folytatni kell azokat a programokat, amelyek a romákat segítik a munkahelyeken, az oktatásban, az egészségügyben. Arra kell törekednünk, hogy mit csinálhatunk jobban, hogyan szüntethető meg a diszkrimináció. A roma emberek erőfeszítéseit támogatni kell, hogy igazságosabb világban élhessünk.

Csepel.hu

5 hozzászólás “Colleen Bell: „Nagyszerű ez a hely”” bejegyzésre

  1. bagoly szerint:

    Az ossza az észt, akinek hazája példát is mutatott eddigi történelme során !

  2. Grün Izidor szerint:

    “Colleen Bell: „Nagyszerű ez a hely”

    Ha látta volna a nagyívű, következő ötven évben megvalósuló fejlesztési terveket rögtön nem látja Csepelt olyan “nagyszerű”-nek! 😛 😀

  3. Nagyapó szerint:

    Colleen Bell “A megkülönböztetés napjainkban is folytatódik világszerte.” Csak nem a négerek lelövésére gondolt hazájában?
    Nekünk még sokat kell fejlődnünk a cigánykérdés megoldásában, hogy ezt a szintet elérjük!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Grün Izidor szerint:

    Öreg Komcs!
    Igasságod van, ha fejlődést vársz a cigánykérdésben!

    A mi rendőreinknél egyelőre csak azért van fegyver, hogy jogos védelmi helyzetben legyen mibe kapaszkodni amíg verik őket! 😛

  5. fghfjhgkjhk szerint:

    2. világháború?
    Így arab számmal? Tudom, hogy helyes, de csak a gyökér magyar írja így le. 😀

Itt lehet hozzászólni !