Mesterséges dugókkal kísérletezne a főváros

Origo

A Csepelre vezető utakon általában nincs szükség mesterséges dugóra, van az magától is

Sávlezárásokkal idézne elő dugókat a budapesti közlekedésben nyáron a fővárosi önkormányzat, hogy tesztelje forgalomcsökkentési terveit. Egy, az [origo]-hoz eljuttatott munkaanyag szerint szinte az összes bevezető főútból lezárnának egy-egy sávot, hogy így kényszerítsék buszokra és kerékpárra a budapestieket. A lezárásoktól az önkormányzat élhetőbb belvárost remél.

Mesterséges dugókkal akarja csökkenteni a belváros autóforgalmát a Fővárosi Önkormányzat – derül ki az [origo] birtokába került munkaanyagból, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal felkérésére készített egy fővárosi tervező iroda. A jövőben tervezett forgalomátalakítások főpróbájaként nyáron teljes sávokat zárnának le a nagyobb budapesti utakon, hogy ezzel szorítsák ki a városközpontból az autósokat. A kísérlet ideje a munkaanyag szerint július 4. és augusztus 2. közé esik, és annak tapasztalatai alapján alakítanák ki a végleges forgalomkorlátozási koncepciót.

A tervezetről szóló egyeztetések egyik, az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó résztvevője szerint az ötletgazda Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, aki a különböző környezetvédő szervezetetekkel együtt készíti elő a projektet. Megpróbáltuk erről megkérdezni Ikvai-Szabót is, de nem vette fel a telefonját, a főpolgármester-helyettes egyik névtelenséget kérő munkatársa azonban megerősítette, hogy létezik a terv, és Ikvai-Szabóhoz tartozik. Jelezte azonban, hogy kizárólag munkaanyagról van szó, ami jövő héten kerül a főpolgármesteri kabinet elé.

A terv lényege az lenne, hogy ne csak számítógépes szimulációkon, hanem élesben is kipróbálják, milyen hatása lenne a bemenő forgalom fizikai korlátozásának Budapest forgalmára. Így az is tesztelhető, hogy a városlakók hogyan reagálnak a korlátozásokra, és hogy mennyivel javul az életminőség a belvárosban a forgalom csökkentésével.

A nyárra tervezett ideiglenes korlátozások az V. kerületet és a bevezető nagyobb főutakat érintenék, köztük a Rákóczi utat, az Üllői utat, a Hegyalja utat, és a Bajzsy-Zsilinszky utat is. A tervek szerint egy teljes sávot vennének le mindkét irányban a Kossuth Lajos utcából, a felszabadult terület “kereskedelmi célú, valamint sétáló területként funkcionálhat”. Kétszer egy sávosra szűkítenék a pesti alsó rakpartot a Roosevelt tér és az Erzsébet híd között, kétszer két sávosra szűkítenék az Üllői út Nagyvárad tér és Ferenc körút közti szakaszát és a Bajcsy-Zsilinszky utat is. Ezeket a felszabadult sávokat parkolóhelyek kialakítására használnák, a rakparton 90, az Üllői úton 350-400, a Bajcsy-Zsilinszkyn 80 parkolóhely jönne létre a számítások szerint.

Az Üllői út Nagykörúton belüli szakaszán a jelenlegi 2×2 sávot 2×1 sávra szűkítenék, a Rákóczi úton pedig a 2×2 sáv és buszsáv mellett leállósávot alakítanának ki, ahol az út szélessége ezt megengedi. A Hegyalja úton, valamint a belvárosban, a József Attila utcában buszsávot alakítanának ki a kétszer két forgalmi sáv rovására.

A terv készítői számolnak azzal, hogy “az üvegnyak effektus idáig nem tapasztalható forgalmi interferenciákat okozhat”, de azt remélik, hogy ez a változások megszokása után mérséklődik. A korlátozásoktól hosszú távon Budapest városközpontjának vonzóbbá tételét, a gyalogos és kerékpáros közlekedés fellendülését, a káros környezeti hatások csökkenését és a budapesti élettér minőségi javulását várják.

Az útszűkítésekkel párhuzamosan a kísérleti hónapban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, így többek között a 3-as metró, a 4-6-os, 47-49-es villamosok, valamint a csepeli és szentendrei HÉV. A belvárosban közlekedő autóbuszok is gyakrabban járnak majd, néhány helyen módosított útvonalon.

Az egyik cél az lenne, hogy az autósok hagyják kocsijukat a nagy külvárosi parkolókban, ahonnan a kísérlet ideje alatt ideiglenes buszjáratok közlekednének a nagy városi csomópontokhoz. Mivel egyelőre nincs elég P+R parkoló az elővárosokban, a terv készítői a nagy bevásárlóközpontokkal akarnak megállapodni arról, hogy az emberek ingyen otthagyhassák kocsijaikat a város környéki Tesco, Auchan és más nagyáruházak parkolóiban, ahonnan buszok hoznák be őket.

A munkaanyag szerint a közlekedési kísérlet összesen 200 millió forintba kerülne, ha sikerül 40 autóbusz bérlését extra ráfordítás nélkül, barterüzlet keretében biztosítani a megnövekedett tömegközlekedési igények kielégítésére.

A Főpolgármesteri Hivatal felkérésére készített, április 23-ai keltezésű munkaanyag szerint május 20-án kerül a kabinet és a városüzemeltetési bizottság elé a forgalomcsökkentő terv, és várhatóan május 30-án dönthetnek a végrehajtásáról. A végrehajtást azért időzítik a nyári hónapokra, mert olyankor az iskolai szünet miatt kisebb a forgalom. A júliust azért választották, mert utána lezárják a Margit hidat, és a számítások szerint azzal együtt már nem bírná el a tesztet a főváros közlekedése.

A belvárosi autóforgalom csökkentése már régóta napirenden van, a Budapest Szíve program keretében például EU-pénzből alakítják át az V. kerületen főutcáját részben sétáló- és kerékpáros utcává, úgy, hogy az autóforgalmat minimálisra csökkentik rajta. A kísérlet időzítésében ennek a programnak is szerepe van: a már folyamatban lévő “Főutca program” nyári munkálatai miatt amúgy is teljes egészében lezárnák az érintett útszakaszt, miközben a négyes metró munkái miatt a Szabadság hídon továbbra sem lesz autóforgalom, és nyári rendezvények miatt hétvégente a Lánchíd is le lesz zárva.

Forrás: Origo

14 hozzászólás “Mesterséges dugókkal kísérletezne a főváros” bejegyzésre

  1. potyek szerint:

    Ismét egy olyan döntés, hogy egy hozzáértő szakértőt sem kérdeznek meg, hogy mi lesz ebből, van e értelme. De ez a stilus nem újdonság, adótörvényeknél is láttunk már iylet sajnos…

  2. infósferi szerint:

    Ez a rendelkezés szervesen illeszkedik az utóbbi évek országos és onkormányzati intézkedédéseinek a “nívójához”.
    Aztán meg lehet sipákolni, hogy így az ellenzék, meg úgy az ellenzék.
    Az ellenzék legszebb álmaiban sem szerepelt ennyi önbuktató dilettanizmus, amitől normális ember csak hüledezik.

  3. potyek szerint:

    igazából szívesen mennék én bkv val, az hogy büdös meg koszos nem érdekel, de amíg kocsival 30-40 perc alatt be- és hazaértek a munka helyemről, addig busz, hév , villamos , metró kombinációval bőven több mint egy óra. Majd ha ugyan annyi idő lesz bkv val, mint kocsival, akkor majd szivesen nem koptatom a kocsit

  4. miska72 szerint:

    Környezetbarát fából készült akasztófával, és kenderkötélel kisérleteznék.

  5. munkásököl szerint:

    miska72, dobj még utána egy kurucos linket is, hadd lássam, melyik hozzászólásodat “moderálja” ki admin. 🙂

  6. Jeniszej szerint:

    Ezek nem normálisak!
    Budapesten mesterséges dugókat létrehozni?
    “J Ó N A G Y B A R O M S Á G!
    Még, hogy korlátozni szabad mozgásomban, szabadságomban.
    Ez a demokrácia?
    Egyébként ez a Demszki szakembereit minősíti!
    Nincs már elég füst a levegőben a dugoktól?

  7. nekünk ment el az eszünk szerint:

    felháborító!!!! “mesterséges dugókkal” hát nooooormális????

    dinamittal kisérletezzenk a t. urak a puszta közepén!!!!!

  8. lolka szerint:

    ” nagy külvárosi parkolókban, ”
    ” nagy városi csomópontokhoz”
    ” nagy bevásárlóközpontokka”
    ” nagyáruházak parkolóiban”…
    Csak úgy feltünt, hogy minden nagy…a vonaljegy ára nagy, a parkolásidij nagy, azt nagyon megnézném, hogy a sok nagyfejü reggelente legurul a Hegyalja uton biciklivel, délután majd tolják dombnak felfele, na itt jönnek majd a különleges engedélyek, kiemeltparkolás stb. Ilyenkor kellene a viteldijjakat leengedni, hogy minél többen menjenek töm.közzel! Amugy hülyeség még probának is ezt módszeresen előkell késziteni a feltételeket biztositani és meggyözni az embereket, de hát ez több év lenne…

  9. miska72 szerint:

    munkásököl, én nem vagyok neonáci! Csak környezetbarát! 😉

  10. miska72 szerint:

    Hogy hívják a természetbarát papot?
    Környezetbarát. 🙂

  11. atlétaa szerint:

    A butaság és a túlfűtöttség elborzaszt……..szánalmas csepel.info………….

  12. szata01 szerint:

    Először a BKV színvonalát kell felemelni elfogadható szintre,majd jöhet a hatástanulmány szakértők bevonásával,és ezeket követően jöhet a próbaüzem.Amit itt leírtam azok súlyos milliárdok+nem eltúlozva legalább 2 év.Feltenném a kérdést,hogy nincs aki a hülyeség ellen tenne valamit?! Nem nagyon kéne hagyni,hogy mindenféle meggondolatlan ötlettel borzolják tovább az amúgy is legyengített idegrendszerünket.

  13. miska72 szerint:

    atlétaa, te miért rontod itt a levegőt? 🙂 🙂 🙂

  14. Papasa szerint:

    Én csak azon csodálkozok, hogy nincs ott egy épp eszű ember se? Aki így megkérdezné hogy normálisak vagytok? Vagy hívná a rohamkocsit?

Itt lehet hozzászólni !