Magyarország lélegeztetőgépen, mélyülhet a válság

Mno.hu

Drámai, nagymértékű az államadósság növekedése – jelentették ki az MNO-nak közgazdászok hétfőn. Ismert: az MNB nyilvánosságra hozta a legfrissebb államadóssági adatot, amely ez év márciusára a GDP 82,7 százalékára emelkedett igen rövid idő alatt.

A szakemberek úgy vélik: a megszorítások nem hozzák meg a kormányzat által remélt stabilizációt, inkább csak a válság mélyül.

Nem meglepő ez a drasztikus eredmény, az előrejelzések alapján erre lehetett számítani – jelentette ki Bod Péter Ákos az MNO-nak a hétfőn nyilvánosságra hozott, államadósságot mutató adatokkal kapcsolatban. A közgazdász szerint az ugrás egyrészt annak tudható be, hogy az állam az IMF által biztosított hitelkeret nagy részét lehívta, amely a konszolidált adósságállományban megjelenik. Amíg nem áll helyre az ország iránti külföldi bizalom, addig feltehetően nem sokat javul majd a helyzet – véli a volt jegybankelnök. Az adósság nagy arányának másik oka, hogy a forint gyengülése miatt sokkal többe kerül ugyanaz az adósságtartalom.

Bod kiemelte: az ország igen nagy mértékben eladósodott, a volt szocialista országok közül Magyarország halmozta fel a legtöbb adósságot. Ennek fő oka, hogy amikor erőteljes növekedést élvezhetett a gazdaság, akkor az állam túl sokat költött – fejtette ki. A legtöbb ország akkor emel adót, takarékoskodik és fogja vissza az állami költekezéseket, amikor konjunktúra van, hiszen csak akkor „van honnan elvenni”. Így recesszió idején tud miből költeni a gazdaságélénkítésre, és nem a társadalomtól szívja el a visszaesés idején amúgy is kevés pénzt. Ezért állt elő az a helyzet, hogy míg a többi ország gazdaságélénkítő lépéseket tesz, Magyarország éppen fordítva működik – mondta Bod, aki több közgazdásszal egyetértve úgy véli, a jelenlegi költségvetési megtakarítási intézkedések inkább csak mélyítik a válságot.

A számok is azt mutatják, hogy a megszorítások ellenére sem sikerül a stabilizáció – így látja Lóránt Károly. A közgazdász szerint „nem sikerül csökkenteni a távolságot a kiadások és a bevételek között”, a friss adatok „drámai növekedést mutatnak”. Pontosan meg kellene nézni, hogy mi okozza az adósság ilyen mértékű növekedését – állítja az MNO-nak Lóránt, aki szerint a Reformszövetség, majd a javarészt arra épülő Bajnai-csomag nem volt kellően átszámolva, kidolgozva.

Nem lehet pontosan meghatározni az arányokat, a kritikus pontot – teszi hozzá a közgazdász kérdésünkre, hogy mikor érkezhet el a kritikus pont e mutató tekintetében. Az biztos, hogy Magyarország finanszírozása egyre drágább lehet. Lélegeztetőgépen vagyunk – fogalmaz a közgazdász, s mint kiemeli, Magyarország a világ egyik leginkább eladósodott országa.

Forrás: Mno.hu

5 hozzászólás “Magyarország lélegeztetőgépen, mélyülhet a válság” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Minden emberre több mint 2 millió adósság jut. Én biztos nem kaptam ennyi pénzt a szoclib kormányoktól, akkor hol a pénz?
    Mindenki tudja, ezért kell szavazni, kétharmados győzelem esetén megkerül a zsozsó.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. miska72 szerint:

    Nagyapó, én a lánchídrádióban azt hallottam, hogy minden magyarra 2 millió adóság jut. Csak azt nem mondták, hogy a magyarországi magyarokra, vagy a határon túli magyarokra is ennyi adóság jut 1 főre.

  3. CsepeliXXI szerint:

    GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami oknál fogva, ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen…” (Gróf Széchenyi István)

  4. Papasa szerint:

    Megkerül a zsozsó? Álmaidban maximum. Ha ki is derítik hova lett, átrakják a saját zsebükbe.. De a tiédbe semmiképp. Ebben már most biztos lehetsz. Max. egy részéről tudni fogod, hogy most épp kinél van..

  5. hollósi szerint:

    Ilúzióink ne legyenek. Legfőbb haszon az lehet, hogy eltünnek a közéletből azok, akik a gazdasági, társadalmi és morális csődöt sikertörténetként etetik híveikkel.
    A társadalom szélesebb körét a mese már nem érdekli.
    Az adósságot meg szedjék el a hitelezők a puszi pajtásaiktól.
    A munkanélküliektől, a segélyen, rokkantságin tengődő millióktól aligha tudják.
    De ez legyen az ő gondjuk.

Itt lehet hozzászólni !