Háromsávos lesz az ingatlanadó

Megduplázódhat a problémás hitelek aránya

Hírszerző, Inforadio.hu

A távhő, a gázszámla és a lakáshitel mellett az ingatlanadó már smafu lesz

A kétmillió forintnál értékesebb ingatlanok 0,2 százalékkal adóznának, a 10 millió felettiek 0,35-tel, a 30 milliónál drágábbak pedig 0,5 százalékkal – a Hírszerző szerint ezt tartalmazza a kormány javaslata, amelyről keddi ülésén tárgyal az MSZP képviselőcsoportja.

A nyugdíjasok örökül hagyhatják adóhátralékukat, és a nagy értékű ingatlanok társasházzá alakításával sem lehet kibújni az adózás alól. A pénzt az önkormányzatok kapnák, amelyektől ezért állami pénzeket vonnak majd el. Közben a hitelállomány minőségének jelentős romlását várja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Rácz István, az intézmény vezető közgazdásza elmondta: a problémás lakossági hitelek aránya március végére 4,2 százalékra emelkedett, az év végére pedig, akár 5-6 százalék lehet ez az arány.

Elkészült a kormány 2010-es adójavaslata, amely tartalmazza a háromsávos, értékalapú ingatlanadó bevezetésének módját, az szja alsó sávhatárának 5 millió forintra emelését, és az eva-kulcs ötszázalékos növekedését.

Az MSZP-frakció keddi ülésén vitatja meg az elképzeléseket, Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter részvételével. Várhatóan nem lesz egyszerű elfogadtatni a képviselőkkel az ingatlanadót, amely lényegében mindenkit érint. A parlament elé júniusban kerülhet majd a törvényjavaslat.

Az örökösök fizetnének a nyugdíjasok után

Úgy tudjuk, hogy a kormány tervei szerint jövő évtől három sávot alakítanának ki. A kétmillió forintnál értékesebb ingatlanok 0,2 százalékkal adóznának, a 10 millió felettiek 0,35-tel, a 30 milliónál drágábbak pedig 0,5 százalékkal. Minderre egyebek között azért van szükség, mert korábban a luxusadó fizetése alól a nagy értékű ingatlanok társasházzá alakításával akartak kibújni, mert így már az értékhatár alatt maradtak volna.

Az ingatlanokat az önkormányzatok sorolnák be területi alapon, viszont megteremtenék annak a lehetőségét, hogy aki nem ért egyet a megállapított értékkel, kérhessen az ingatlanára más értékbecslést. Az értékbecslők körét az állam határozná meg, a “reklamációs” költségeket pedig a tulajdonosnak kellene állnia.

A tervek szerint a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, azt “feljegyeznék”, és az örököst terhelné, bár a majdani örökös jobban jár, ha inkább átvállalja a terhet. Az állami intézmények, egyházak teljes egészében mentesülnének e teher alól.

A kormány információink szerint éves szinten mintegy 120 milliárd forintos bevételre számít. Az adókat az önkormányzatok szednék be, amelyek azért nem tudnának kibújni az ingatlanadó kivetése alól, mert a normatív támogatásukat csökkentik, hogy érdekeltté tegyék a helyhatóságokat a behajtásban.

Mit jelent az ingatlanadó forintosítva?

Az ingatlandó tehát egy nyolcmilliós ingatlan esetén éves szinten 16 ezer forintos befizetést jelent, egy 16 millió forinot érő ingatlan után 56 ezer forintot kell majd fizetni, ha a tervezetet változatlan formában elfogadják.

Egy 32 millió forintos ingatlan esetén a 0,5 százalékos adó éves szinten 160 ezer forintot jelent. Az újabb adóterhelés tehát nem az ingatalan értékével arányosan nő, hanem ugrászerűen. A fenti példákból is látszik: egy négyszer annyit érő ingatlan után fizetendő adó nem négyszeres, hanem tízszeres szorzóval adózik majd.

Változik az eva is

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára 5 millió forintra emelkedne és a mostani 18 százalék helyett 17 lenne az alsó kulcsa. A felső kulcs 36-ról 32 százalékra csökkenne, az eva-kulcs pedig a jelenlegi 25-ről 30 százalékra nőne.

A változással az eva szabályai szerint adózó vállalkozók rosszul járnak. A jelenlegi rendszerben ugyanis nettó százezer forintból – csak a 20 százalékos áfával és a 25 százalékos kulccsal számolva – kilencvenezer marad a zsebükben, a változás után pedig csak 87.500 forint.

Forrás: Hírszerző

Drasztikus romlás: megduplázódhat a problémás hitelek aránya

A hitelállomány minőségének jelentős romlását várja ebben az évben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Rácz István, az intézmény vezető közgazdásza elmondta: a problémás lakossági hitelek aránya március végére 4,2 százalékra emelkedett, az év végére pedig, akár 5-6 százalék lehet ez az arány.

A 2009-es év legnagyobb kockázati tényezőjét a hitelminőség fokozódó romlásában látni – mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezető közgazdásza.

Rácz István közölte: eddig is jelentős, szokatlanul nagy mértékű romlás következett be, ezt mutatja, hogy idén március végére 4,2 százalékra emelkedett a problémás lakossági hitelek aránya a tavalyi 3,3 százalékról. Arra kell számítani, hogy a jövedelmi és munkaerőpiaci helyzet romlására tekintettel a következő hónapokban tovább, akár 5-6 százalékra is nő a problémás hitelek aránya – tette hozzá.

A hitelek minőségének romlásában a devizahitelek magas aránya mellett szerepe volt a lakossági eladósodottság dinamikus emelkedésének, a hiteladósokat érő termelési, jövedelmi és munkaerőpiaci sokkoknak, továbbá annak, hogy a térség szuverén és kereskedelmi kockázatai nőnek.

A bankok jövedelmezősége biztosan romlani fog, noha az első negyedévi előzetes adatok alapján ez a tendencia nem látható, ám ez nem olyan mértékű pozícióromlás lesz, ami a bankok jövedelmezőségét veszélyeztetné – emelte ki a vezető közgazdász.

Forrás: Inforadio.hu

Kósa: A Fidesz eltörli az ingatlanadót

A Fidesz elutasítja az ingatlanadót és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos.

A párt alelnöke elmondta, értékelték a Bajnai-kormány adócsomagját, amelyet két részre bontottak, de mindkét részben számtalan bizonytalanságot találtak. A személyi jövedelemadó változásai kapcsán úgy fogalmazott, hogy azok ebben a formában értelmezhetetlenek.

Az ingatlanadóról úgy vélekedett, hogy arról többet lehet tudni: értékalapú, jelentős a befizetendő adó mértéke és a fizetni nem tudók hátralékát az ingatlanra terhelik, amit az utódok azzal együtt örökölhetnek meg.

Kósa Lajos az elutasítás okait fejtegetve mérhetetlenül igazságtalannak nevezte az ingatlanadót, és azt mondta, hogy annak bevezetésével a mai párttámogatottsági adatok ismeretében “az MSZP-nek hosszabban bíbelődni nem érdemes”.

Forrás: Inforadio.hu

29 hozzászólás “Háromsávos lesz az ingatlanadó” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Az én lakásom kb. felerészt nem az enyém, hanem a banké. Jóformán még jogilag sem, hiszen nem adhatom el anélkül, hogy a hitelt valamilyen formában ne adjam vissza a banknak vagy ne vigyem tovább.

    Itt jön a szerintem jogos kérdés: vajon a bank fogja fizetni az ingatlanadót? Persze nem, nem a bank, hanem én, azért, ami nem az enyém. Nem azon az összegen fogom fizetni, amely részben az enyém, és amely részt kapnék utána, ha eladnám, és kifizetném a hitelt.

    Ráadásul olyan jövedelemből vettem a lakásomat, amelyért én kőkeményen adóztam, aztán kifizettem az illetékeket is.

    Az egyik legigazságosabb adónak tartják az ingatlanadót, teljesen érthetően. De amilyen körülmények között itthon akarják bevezetni, az nem igazságos.

  2. balszélső szerint:

    A cikkből nem tűnik ki, hogy mely ingatlanokat érint.
    A több tízezer négyzetméter csarnokok tulajdonosai (pl. Csepel Művek), a több száz hektár erdő tulajdonosok is ez alapján adóznak, vagy az újabb sarc tipikusan szocialista módszerként, a többszörösen kiherélt prolinak szól ?

  3. lolka szerint:

    “a többszörösen kiherélt prolinak szól ?” IGEN-IGEN-IGEN Egyszerüen a hatszázféle adot amit beszednek az országvezetés nem tudja beosztani, rossz gazda, nagyon nagyon rossz gazda ! Keresetem NYOLCVAN SZÁZALÉKA a kormányé ennél többet nem lehet fizetni, hát kifolyik a kezükből a pénz és nincs látszata felháboritó!
    Miért kezdi kettő millionál? Hogy a legszegényebb, vidéken élő kis őreg mamoka se maradjon ki UNDORITÓ! Hány bőrt akarnak még lehuzni?

  4. munkásököl szerint:

    Már látom, hány új egyház nő majd ki a földből… “népes” családok kellenek csak hozzá, akik függnek “valakitől”. Az a valaki egyházat alapít, szépen belépteti a tőle függő népes családokat, az egyház nevére építkezik, és nem fizet ingatlanadót. Ugye nem csak én gondolom, hogy szép számmal akadhatnak ilyenek bizonyos körökben?

    Aki meg adózott jövedelemből lakást vesz, az gebedjen meg, fizessen jelentős összeget azért, mert saját fedelet akar a feje fölé. De a legaljasabb húzás az örökösök és a nyugdíjasok érdekeinek szembeállítása. Szítani a feszültséget, szétzilálni a hagyományos közösségeket – ez megy a jelenlegi rezsimnek.

    Inkább azon kellene gondolkodnia a drága kormányunknak, hogy miként lehetne közös érdekeket definiálni a különböző generációknak. Pl. az utódok SZJA-jának egy része mehetne a szülő/nagyszülő nyugdíjára, így azok nem csak a gyerekszámban, hanem a gyerekek képzésében és legális munkavállalásában is érdekeltté válnának.

  5. Nagyapó szerint:

    Remény a jövőben van. Amire bevezetnék, polgári kormány jön, amelyik eltörli. Itt csak arról van szó, hogy az önkormányzatoktól elveszik a pénzt, aztán amire azok beszednék az állampolgároktól, már meg is szűnik, de az et.-ak kaptak egy kis levegőt, és több pénzt lehet ellopni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. miska72 szerint:

    A Fidesz azt ígéri, hogy eltörli az ingatlanadót
    Ha a Bajnai-kormány bevezeti is az ingatlanadót, a Fidesz mindenképpen eltörli azt, miután kormányra kerül – jelentette be az ellenzéki párt alelnöke, Kósa Lajos. A Fidesz szerint mérhetetlenül igazságtalan az ingatlanadó, bár egy a párt számára készült tanulmány is a bevezetése mellett érvelt.
    A Fidesz elutasítja az ingatlanadót, és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt – jelentette be kedden Kósa Lajos. A párt alelnöke arról is beszélt, hogy értékelték a Bajnai-kormány adócsomagját, amelyet két részre bontottak, de mindkét részben számtalan bizonytalanságot találtak.
    személyi jövedelemadó változásairól Kósa azt mondta, hogy azok ebben a formában értelmezhetetlenek. Az ingatlanadóról úgy vélekedett, hogy arról többet lehet tudni: értékalapú, jelentős a befizetendő adó mértéke, és a fizetni nem tudók hátralékát az ingatlanra terhelik, amit az utódok azzal együtt örökölhetnek meg. Kósa mérhetetlenül igazságtalannak nevezte az ingatlanadót, hozzátéve, hogy annak bevezetésével a mai párttámogatottsági adatok ismeretében “az MSZP-nek hosszabban bíbelődni nem érdemes”. “Ősztől a hipermarketekben hosszabb szavatosságú tartós tejet tudok venni, mint ameddig a kormány regnál” – utalt a kormány kötött idejű mandátumára.
    A fideszes politikus szerint, aki most akar ingatlanadót bevezetni, az nem ismeri a közigazgatás felkészültségét, nem létezik ugyanis olyan ingatlankataszter, amely ennek alapja lehetne. Hozzátette: a mai magyar viszonyok között egyébként nincs igazán szükség az ingatlanadóra.
    A Bajnai-kormány az ingatlanok értéke alapján kivetett ingatlanadót vezetne be, azonban április végén Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta: a magasabb értékű ingatlanok után kellene fizetni, az olcsóbb ingatlanokat csak technikai értelemben érintené az ingatlanadó. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy mi számít olcsóbb lakásnak, és más konkrétumokat sem tudni annak ellenére, hogy a kormány tervei szerint már 2010-től bevezetnék az új típusú adót.
    A Fideszről eddig is tudni lehetett ugyan, hogy ellenzi az ingatlanadót, egy a párt számára készült, márciusban Orbán Viktor által bemutatott, Jövőkép című gazdaságpolitikai tanulmány azonban épp a bevezetése mellett érvelt.
    A Fidesz már eddig is több konkrét ügyet megjelölt, amelyet hatalomra kerülése esetén átvizsgálnának, így a kőröshegyi völgyhíd építését, a Malév és a Postabank eladását, valamint a Hospinvest tevékenységét. Erről szóló cikkünket itt elolvashatja.

  7. miska72 szerint:

    Van remény!
    Szebb jövőt! 😉

  8. büki szerint:

    Egyetértek. Van remény.
    Nem csak az lehet a jelszó, hogy:”legyen bérlője saját tulajdonának”.
    Nem csak a beletörődésre bíztatók léteznek, akik vízfüggőnnyel hűtik otthonuk melegét!

  9. Mózsi szerint:

    Igaza van Nagyapónak! Mire ezek ezt bevezetnék, már a mosásban lesznek. Azért azt meg kelle jegyezni, hogy megint az alsó és a középosztályt akarják szipolyozni. Tíz milla felett egységesen 0.5% lenne az adó. Nincsenek ugyan adataim, de véleményem szerint a középosztály túlnyomó többsége “eddig tud takarózni”.

  10. miska72 szerint:

    Mózsi, olvasd el a cikket.
    0,5 %-ot a 30 milió feletti ingatlan tulajdonosai fizetnek. 😉

    “A kétmillió forintnál értékesebb ingatlanok 0,2 százalékkal adóznának, a 10 millió felettiek 0,35-tel, a 30 milliónál drágábbak pedig 0,5 százalékkal – a Hírszerző szerint ezt tartalmazza a kormány javaslata, amelyről keddi ülésén tárgyal az MSZP képviselőcsoportja.”

  11. Hamika szerint:

    Kovács Ernyő fő maszop seggnyaló ilyenkor hol van?
    Most miért nem borul elöttük térdre?
    Lehet nálla is van még remény,és ezért van csöndben..

  12. CsepeliXXI szerint:

    A Fidesz sem fogja tudni eltörölni az ingatlanadót.Itt Brüsszel hegedül.
    Kellett az EU?Akkor csönd,és perkálj!
    Izelitőnek:ha pl. a Királyerdőben van egy nagyon,de nagyon szerény házad mondjuk 20 milkó.Ennek a 0.035%-a 70 000 Froncsi.Ennyi lesz az adód.Tedd hozzá a gáz-villany-viz-telefonszámládat.Mennyi is lesz az?
    Jajj,ha meg még kocsid is van???Keresel annyit?Bolsevik nyuggerek!
    Itt a vég nektek.Panaszt egyet sem,mert ti akartátok!

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves olvasók!
    Ez a senki által meg nem választott bagázs, amelyiknek van pofája állandóan az ország rdekeire hivatkozni, már megint a mi zsebünkből szeretne lopni, és megint hülyének nézi az embereket!
    Hogyan van bőr a bajnai félék (csupa kisbetűvel!) pofáján “közteherviselésről” papolni!
    A mocsoknak van képe azt mondani az ATV műsorán, hogy aki nem tudja fenntartani az ingatlanát, az adja el!
    Hogyan merészeli ez a szemét alak megsarcolni azokat a tulajdonokat, amiket az emberek kínkeserves munkával ADÓZOTT, ÁFÁZOTT, meg minden lehetséges módon már megsarcolt jövedelemből építettek fel?

    Négy évet áldoztam az életemből arra, hogy megteremtsem az alkotmányos alapjogomat, a lakhatáshoz való jogot!
    Nem azért lett saját házam, mert vagyonra vágytam, hanem azért, mert EZ VOLT A LEGOLCSÓBB, illetve az egyetlen lehetőségem!

    Nekem senki sem utalt ki puszi tanácsi lakást, mint az elvtársak egymásnak!
    Ahhoz meg sose kerestem eleget, hogy egy megfizethetetlenül drága bérlakásba költözzem!
    Csak a magántulajdonú ház esetén volt arra esélyem, hogy az egész családom munkájából, minimális meglévő pénzből építkezzek.
    Én nem loptam el több ezer libás pénzét azért, hogy most dúsgazdag vállalkozóként “dicső válságkezelő” szerepében tetszeleghessek!
    Bocs, a dühből ennyit.
    Vissza a tényekhez.
    Ezek az ingatlan értékek nem nagyok! Egy nem túl nagy, kétszobás lakás 12-15 millió Ft; 2 millió alatt csak tyúkólat lehet kapni, vagy hétvégi faházat!
    A királyerdei 130 négyzetméteres családi házam értéke minden gond nélkül veri a 30 milliót!
    Egy törekvő, a gyermekeiért minden munkát és fáradtságot felvállaló nagycsaládos családi háza simán meghaladhatja a 40-50 milliót anélkül, hogy annak egyetlen centije is LUXUS lenne!
    Számoljunk egy kicsit: én a családi házam után fizethetnék évente 160 ezer forintot, ami a magas (110 ezres) nyugdíjamból MÁSFÉL HÓNAPOT visz el!
    Egy két keresős, 4 gyerekes család háza elérheti az 50 milliós értéket is. Ha a két szülő jól kereső diplomás, akkor az egy főre akár 100 ezer forintot is jelenthet.
    Ebből a szűkös pénzből akar a bajnai bagázs 250 ezer forintot ellopni!
    Felháborító, hogy az állam ahelyett, hogy a polgár alkotmányos alapjogát biztosítaná, még azt meg is akarja sarcolni!
    Végül, az újabb egymás ellen uszítás példája:
    Ez a banda azt mondja a dolgokat nem pontosan értő nyugdíjasnak, hogy Ő kedvezményt kap; nem kell az ingatlanadót megfizetnie!
    Azt azonban elhallgatják előle, hogy az adót NEM ENGEDIK EL, hanem RÁTERHELIK az ingatlanra!
    Szép új világ! Hadd köpködjék egymást nagyszülők és unokáik!
    Bravó bajnai féle magyarország!
    Üdv menyus

  14. CsepeliXXI szerint:

    Menyus!
    Majd ŐK fogják megállapitani,hogy mennyit ér a házad.Csak ne érjen meglepetés.A 2 milkó meg arról szól,hogy ha valakinek üres telke van,az is fog fizetni.

  15. büki szerint:

    Nem tudod az adód fizetni? Nem baj, majd rádtáblázzák!
    Jönnek a háziurak. Ki lesznek?
    Akiket a hülye nép a mai napig enged lopni-csalni, adót megkerülni.
    A libás csomagjában hol olvas bárki adó beszedés szigorításáról?
    Foglalkozik a zsebes kifizetések felszámolásával?
    Á, fenét….

  16. Bubus szerint:

    A “luxusadót” az MSZP kiterjesztette a legszegényebbekre is. Gratulálok.

    Ahhoz is, hogy olyan rendszert terjesztettek ki országosra, ami azért bukott meg, mert nem volt meg hozzá az a rendszer, ingatlankataszter, amivel működtetni lehetne. Persze a rendszert meg lehet csinálni, de kivel, a fizetését csökkentett, elégedetlen, és az átruházott feladatoktól nyögő köztisztviselőkkel?

  17. berta szerint:

    Hídadót kell majd fizetni, ha az alá kényszerülünk az elárverezett ingatlanunk elvesztése miatt?

  18. Öreg halász szerint:

    Adócsökkentés? Gratulálok.

  19. atlétaa szerint:

    Szegény kis nyögdijas: 30 milliós ház(gond nélkül)110-ezres nyugdij és sirkozik, arra nem gondoltál,hogy nálad van csórob is…………..Hajrá CSEPEL….

  20. LB szerint:

    A kutya itt is a részletekben lesz elásva!

    Szlovák rendszámú ház nincsen

    “A jövedelmeket viszonylag könnyű eltitkolni, a BMW-t ki lehet vinni Szlovákiába, de a legfontosabb vagyoni elemet, a lakást, a házat viszont már nehéz elrejteni. Nem arról lenne szó, hogy a már adózott jövedelemből vett ingatlanra most újabb adót vetnének ki, a cél pontosan az kellene legyen, hogy az adóelkerülésből felhalmozott vagyonból végre fizessék meg a közteherviselést szolgáló részt. Úgy gondolom az ingatlanadó bevezetése az adóikat becsületesen megfizető emberek számára akkor elfogadható, ha az új adónem bevezetésével párhuzamosan olyan személyi jövedelem adó (SZJA) teher csökkenés is párosul, melynek eredményeként a terhek nem növekednek , sőt inkább csökkenek. Lehet az SZJA kulcsokat csökkenteni , a sávokat széthúzni, vagy az SZJA-ból leírható ingatlanadóban gondolkodni. Az adóteher csökkenésének fedezetét azok ingatlanadó befizetési teremtenék meg akik, eddig jövedelemeltitkolással kibújtak az SZJA fizetés alól. Az eddig kiszivárgott hírek szerint az alsó jövedelem sáv 5 millió forintra tolása , illetve az adókulcsok 17% és 32%-ra való csökkentése már elegendő lenne arra, hogy egy 20 millió forintos ingatlant birtokló havi bruttó 270 ezer forintot kereső esetében egy évi 1%-os ingatlanadó semmiféle plusz terhet nem jelentene. Abban az esetben pedig, ha az adott háztartásban már két személy lakik, akkor az SZJA megtakarításon több százezer forintot nyernek. Az is megoldás lehetne, ha egy SZJA-val kombinált ingatlanadó esetében az SZJA-ból le lehetne írni az ingatlanadót, így elkerülhető lenne, hogy azok számára tehernövekedés keletkezzen, akiknél az ingatlanvagyon arányban áll a bejelentett jövedelemmel.”

    http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/05/12/ingatlanado/

  21. munkásököl szerint:

    Nem lesz itt sehol elásva az ördög. Ebben a kérdésben Kósának van igaza, amikor azt mondja, hogy ősszel hosszabb szavatossági idejű tartós tejet vesz, mint amíg ezek hivatalban maradnak. Csak remélni tudom, hogy a kormányváltás után szépen eltörlik az egészet.

    Egyébként a valódi luxus ingatlanok megadóztatását támogatnám. De ez egyrészt eléggé helyfüggő, mert mondjuk egy kisebb városhoz közeli alvófaluban luxuspalotát lehet venni annyiból, amennyiből Királyerdőben egy normális házat, Buda egyes részein meg egy kulturáltabb panellakást. De az eltitkolt jövedelmek ellen sem ez az elsődleges fegyver, hanem egyrészt a normális, átlátható, megfelelő ösztönzőket tartalmazó és megfizethető adórendszer, másrészt pedig – ha az előző már megvan – a vasszigor.

  22. Menyhért Péter szerint:

    Kedves atlétaa!

    Bár te mocskolódóként csak egy névtelen és arctalan senki vagy, akit civilizált világban kutyába sem vesznek, azért válaszolok az írásodra:

    Azt írtad: “Szegény kis nyögdijas: 30 milliós ház(gond nélkül)110-ezres nyugdij és sirkozik, arra nem gondoltál,hogy nálad van csórob is…………..Hajrá CSEPEL….”

    Véleményed tökéletesen a bajnai féle emberek sajátja: logikátlan, irigy és elemi ismeretek hiányárról tanuskodik.

    Nézzük végig pontosan:
    A 30 milliós királyerdei családi ház 6×10 m alapterületen, az anyósomék által ajándékba adott fél telken építettem fel 1992-ben.
    2,5 millió ft OTP kölcsönből, és az első házasságomban szintén saját munkában épített házam kifizetett feléből (3 millió) épült fel. Mivel megfelelő mennyiségű pénz sose állt rendelkezésemre, a mai napig van még elvégzendő munka rajta. Az, hogy most mennyi a forgalmi értéke, nem rajtam múlott.

    Büszkén állíthatom, hogy azon sokszázezer magyar KÉNYSZER-MILLIOMOS egyike vagyok, akinek kilóg a feneke a nadrágból!

    Tudom, hogy a bajnai féle szemét emberek most azt mondanák, hogy miért nem adom el!
    De a nagyokos arra már nem tudna válaszolni, hogy ki tudna megvenni egy osztatlan közös tulajdonban álló házat?
    Akinek ennyi pénze van, az nem vesz egy problémás, használt lakást!

    Úgy gondolod, hogy a magas nyugdíjammal ne siránkozzak, mert vannak csóróbbak is?
    Számolni biztos nem tudsz, így csak megjegyzem: ez az összeg nem éri el a 400 Eurót! Egy osztrák koldus ennek kb tízszereseét keresi meg!
    Magyar viszonylatban is csak alulról verdesi a létminimumot!
    Megélni kevés, meghalni sok!

    Üdv menyus

  23. Menyhért Péter szerint:

    Kedves LB!
    Az ingatlanedó logikájával semmi bajom nem lenne, ha ez a megoldási tervezet nem ismét a kisembereket sarcolná meg!
    Én úgy gondolom, hogy minden magyar polgárnak alkotmányos joga van a lakhatáshoz, és ezt a közteherviselésnél számításba kellene venni!
    Ha azt mondanák, hogy minden családnak alkotmányos joga van adómentesen laknia abban az ingatlanban, ahova állandóra be van jelentve, akkor semmi kifogásom nem lenne az értékalapú ingatlan bevezetése ellen!
    Meggyőződésem szerint az államnak nincs joga megadóztatnia az alkotmányos jogokat!
    Nem nevezhető valódi VAGYONNAK a saját lakás, mert forgalomképtelen!
    Lakni mindenkinek kell valahol, s ha eladja a lakását, annak ára már most is adóköteles, ha nem lakhatásra költi el!
    Mit is mondott a bajnai?
    Add el a nagyobb lakásodat; fizess utána illetéket az államnak; fizesd ki az értékesítés költségeit, és utána még a kisebb lakás miatt megmaradó pénz SZJA köteles is lesz!
    Undorító az ilyen mocskos szemlélet!
    Egyébként az index cikke “nem bontja ki a igazságot”, mert az értékek a “szuperbruttósított” jövedelmekre vonatkoznak, így az valójában nem fog pozitív eredménnyel járni az alacsonyabb fizetési kategóriákban.
    Az a következtetés, hogy az SZJA csökkenés kompenzálhatná az ingatlanadót, nem megalapozott.
    Üdv menyus

  24. berta szerint:

    A házépitkezésünk alatt többször “elváltunk”, munka után, szabadság alatt, szülők, nagyszülők segitségével hordtuk az adózott pénzünkből téglát, maltert, vasat, éjjel -nappal, minden energiánkat beleadva épitettük a házunkat és most még fizessek is érte?! Mitől igaszságos az ingatlanadó? Ha valaki elveszti a munkáját, vagy megbetegszik fiatalon és nem tudja fizetni az ingatlanadót, de nem hal meg, mielőtt “elfogyna” feje fölül a tető, hova kerül? Hát nem jobb a társadalomnak az, ha legalább fedél van az ember feje felett? Az ingatlanadó létbizonytalanság érzetét kelti. Semmi nem az enyém, én magam sem! Egy db szerszám vagyok, ha elcsorbulok, kidobnak a szemétbe. Nem lehetne inkább egy erős ellenőrző, beszedő-kirovó rendszert kiépiteni, és annak segitségével a munkából, vállalkozásból származó jövedelmet beszedjék? Szerintem az lenne igazságos.

  25. atlétaa szerint:

    menyus:
    Ez csak egy fórum öreg 2009. Azt hittem,hogy értelmes ember vagy,
    nem egy ideg beteg,( mocskolódó,arcátlan senki vagy akit civizilált világban kutyába sem vesznek, magadról beszélsz),aki ugyanis diszkvalifikálja önmagát az értelmes emberek táborából….
    Hajrá CSEPEL……….

  26. miska72 szerint:

    Én azt ajánlom mindenkinek, ha megjalannak az értékbecslők az ingatlamánál, vaslapáttal jajtsa el őket! És mindenki elött vannak az utcán ……….! Na mik? 🙂 🙂

  27. Bonifác szerint:

    Kedves Eltársak!
    Most itt a világító ágytál, amire vágytál…Érdemes végigbarangolni az
    Edőalját…sehol betonut, csak kátyú és gödör.Amit eddig elloptak, most megfejelik azzal hogy mi fizessük fizetettt tolvajaink kártételét.Ha elittad volna, most nem fájna a fejed megszenvedett fedeledért.Spóroltál dolgoztál, hogy egy Libás Senki megsarcoljon érte.Remélem legközelebb
    is rájuk esik a választás..? Most a legfontosabb:hová kerül legközelebb az X?Nem mocskolódni:gondolkodni kéne….

  28. miska72 szerint:

    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
    Nem írok semmit!

  29. LB szerint:

    Menyus!

    “A harmincmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után kell majd vagyonadót fizetni a kormány új javaslata szerint, amelyet a szocialista frakció támogat – jelentette be Bajnai Gordon és Oszkó Péter az MSZP-frakció csütörtök esti rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. ”

    http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=115111&is=1

    Úgy tűnik, ezt épp megúsztad! 😀

Itt lehet hozzászólni !