Szobrászok kiállítása a Csepel Galériában

Csepel.hu

DSC_5246

Szimbólumok címmel nyílt meg a Képző- és Iparművészeti Szövetség szobrász szakosztályának képzőművészeti kiállítása a Csepel Galériában június 30-án.

Urbán Ágnes művészettörténész, a Képző- és Iparművészeti Szövetség főtitkára megnyitó beszédében azt emelte ki, hogy a szimbólumok az emberi létezés alapvető értékeit mutatják művészi szinten. A kiállítást augusztus 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők előzetes bejelentkezés alapján.

Urbán Ágnes elmondta, hogy a kiállításon huszonöt művész alkotása látható, amelyek a kortárs magyar szobrászat műveit reprezentálják. A közös üzenet az, hogy a 21. században így alkotnak a szobrászok. A szimbólumok különös jelentéssel bírnak, mivel az emberi lélek mélységét tükrözik. A jelképek megjelennek a mindennapjainkban, de a vallásokban, művészetekben még inkább megfigyelhető az alkalmazásuk. A kommunikáció sűrített formája a szimbolikák használata, általuk a felszín mögötti mögöttes tartalom is előtérbe kerül. Az ősemberek a barlangrajzok jelképeivel fejezték ki életük legfontosabb pillanatait, a mai művész a szimbolikák új lehetőségeivel élnek. A műalkotások üzeneteket hordoznak, amelyeknek megértése gyakran nem könnyű, de műértők segítségével vagy kellő figyelemmel érzékelhetővé válnak az alkotások titkai.

Blaskó János szobrász alkotásának címe Makró és mikró világ. A művész azt mondta róla, hogy a bronzból és márványból készült szobor évtizedekig készült és a repülést, a gondolatok szárnyalását jelképezi. Blaskó János ismert alkotó Csepelen, hiszen a Görgey téren álló Petőfi-szobrot szintén ő készítette. Alkotását még 1983-ban állították fel Csepelen, de csak néhány évvel ezelőtt került a mostani helyére. A művész tervei között szerepel, hogy elkészíti Görgey Artúr bronz lovas szobrát, de egyelőre nincs rá pénz. Az elképzelések között az szerepelne, hogy Görgey a világosi fegyverletétel után egy fáradt lovon ül és híres kardját éppen visszadugja hüvelyébe. A szobor méltó helye a Görgey téren lenne, ha egyszer elkészül.

Cs. A.

Fotó: Gubis Mariann

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Szobrászok kiállítása a Csepel Galériában” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Csodálatosak azok a varratok. 🙂

Itt lehet hozzászólni !