Migránsválság: Soros György nekiment Angela Merkelnek

Mandiner, Csepel.info

Megnyitná Csepelt a migránsok előtt a parlamenti képviselő

Soros György szerint Németország határainak megnyitásával Angela Merkel okozta a migránsválságot Európában, ez pedig a kilépést pártolók kampányát erősítette az Egyesült Királyságban. Az üzletember szerint rövid- és középtávon mindenki veszít a Brexittel, az EU szétesése pedig visszafordíthatatlanná vált. Soros azt nem kritizálta, hogy a több mint egymillió illegális bevándorló épp az ő alapítványainak segítségével jutott át a határokon, egészen Németországig.

Angela Merkel német kancellár döntése, amellyel szélesre tárta országa kapuit a menekültek előtt, inspiráló gesztus volt, de nem volt rendesen átgondolva: nem számolt azzal, hogy ez csak egyre több embert fog odavonzani” – írta Soros György aProject Syndicate honlapján a migránsválsággal és a Brexittel kapcsolatban. Az üzletember szerint a Brexit és a migránsválság egymást táplálta: a kilépést pártolók a Calais-ban gyülekező menekültek „rémképét” használták fel a kampányban, míg az európai hatóságok a Brexittől való félelem miatt nem hoztak meg fontos döntéseket.

A helyzet megfelelő kezelése Soros szerint pánikot okozott, miközben a menedékkérők áradata megjelent az európaiak életében. Ez pedig szerinte a xenofób pártok, például a UKIP erősödéséhez vezetett. Soros szerint a Brexit után az EU szétesése visszafordíthatatlan folyamattá vált, a britek pedig ugyan hosszú távon talán jól döntöttek, rövid- és középtávon viszont meg fogják szenvedni a döntést. Szerinte az EU-vezetők reakciója, amellyel példát akarnak statuálni, csak egy újabb csapdába vezetnek, mivel az EU-országok exportja is meg fogja sínyleni, ha a britek kilépnek a közös piacról.

„Egész Európa, így Nagy-Britannia is szenvedni fog a közös piac és a közös értékek elvesztése miatt, amit az EU-nak kellett volna megvédeni. De az EU valóban nem működik, és nem elégíti ki polgárai igényeit és vágyait” – írta Soros, aki szerint a széteső Európa rosszabb lesz, mintha soha nem is lett volna EU. Hozzátette: nem szabad feladni, és hiába van gond az EU-val, az amögött álló értékekkel egyetértőknek össze kell fognia és újra fel kell építenie a rendszert.

Soros ugyanakkor nem volt önkritikus. Mint ismert, a több mint egymillió illegális bevándorló épp az ő alapítványainak biztatásával és segítségével jutott át a határokon, egészen Németországig. Miközben pedig most Merkelt bírálja, pénzügyi alapjai éppen az EU szétverésén dolgoznak: két nappal ezelőtt még Németország legnagyobb bankját támadták.

Forrás: Mandiner, Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !