Trianoni megemlékezés a Béke téren – Átadták a Kolonics György Sport Érdemérmet

Csepel.hu

jun4csportokep

A Nemzeti Összetartozás Napján a Béke téri trianoni emlékműnél tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést a csepeli önkormányzat.

GALÉRIA

A trianoni szerződés aláírásának 96. napján összegyűlt megemlékezőket Arató Réka köszöntötte, aki elmondta, az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés értelmében a Magyar Királyság területének kétharmadát elcsatolták, az ország 18 milliós lakossága pedig 7,6 millió főre esett vissza. Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszédét úgy kezdte, a Nemzeti Összetartozás Napján „nem ünnepelni jöttünk, hanem a jövő feladatainak számbavételére, hogy a Kárpát-medencében ne csak ezeréves múltunk, hanem ezeréves jövőnk is lehessen.” Fráter Olivér a nemzeti integráció megerősítését sürgette, amihez szerinte elsősorban a magyarok szülőföldön való megmaradásának és boldogulásának feltételrendszerét kell megteremteni.

– A nemzeti összetartozás törvényével megnyílt a közjogi lehetőség arra, hogy a szétszóratott világnemzetből új nemzetközösség épülhessen. Célunk, hogy Magyarország szuverenitásának megőrzése és gazdasági megerősítése mellett a Kárpát-medencében széttagoltan élő, több mint hárommillió ember önazonosságát megőrizze, szülőföldjén maradhasson és a közösségi jogok gyakorlásában kiteljesedve gyarapodhasson. A határon túli magyarság nem súly és teher, hanem erőforrás és lehetőség a nemzet számára – mondta Fráter Olivér, aki szerint korunk válasza a Trianonban elszenvedett igazságtalanságra az lehet, hogy a költségvetésből és az uniós forrásokból fenntartható fejlődést biztosítunk a Kárpát-medencében.
A tragikusan fiatalon elhunyt, kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus, Kolonics György emlékére a Csepeli Önkormányzat 2010-ben alapított Sport Érdemérmet. A díj, amelyet hagyományosan június 4-én, Kolonics György születésnapján adják át, annak adományozható, aki kiemelkedő eredményeket ért el a sportban és hozzájárult Csepel hírnevének öregbítéséhez. Az érdemérmet idén Veréb István birkózó kapta. A díjat Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő adta át a hatszoros magyar bajnok sportolónak, aki idén áprilisban olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 86 kg-os súlycsoportjában.
A megemlékezésen a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar Hidas Frigyes, Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című művét játszotta, valamint Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész és tanítványai adtak emlékező műsort.
A Trianoni emlékművet a Csepeli Önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, a Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd képviselő koszorúzta meg. A Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP csepeli képviselőcsoportjának, valamint a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda nevében is koszorúkat helyeztek el.

Csepel.hu

8 hozzászólás “Trianoni megemlékezés a Béke téren – Átadták a Kolonics György Sport Érdemérmet” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    “A trianoni szerződés aláírásának 96. napján”
    Mondom, hogy különleges egy hely Csepel csak úgy időszámításból kifolyólag!
    Az órákat magasságban, az éveket napokban mérik!
    A nemzethez való hűséget pedig kilóra?!
    Akkor a mi Szilárdunk nagy hazafi lehet! 😛 😛

  2. Egy szó, mint száz szerint:

    Köszönjük Németh Szilárdnak amit a kerületért valamint a határon túliakért tett, tesz és a kerület mostani vezetésének is.
    Az előző vezetés sajnos ebben (sem) jeleskedett.

  3. kerdezo szerint:

    Először az itt lakókért kellene tenni kizárólag, a határon túliak úgyis magyar állampolgárok, de nem magyar adófizetők, cserebébe igaz, voksolnak ész nélkül…

  4. 2084 szerint:

    kerdezo: Előbb nézz körbe mondjuk Csepelen, aztán “talán” rájössz mennyi minden fejlődött az elmúlt években az itt lakók környezetének a javítására, amiben a szocik szintén nem jeleskedtek.

  5. fghfjhgkjhk szerint:

    2084!
    Van ilyen része is Csepelnek…

  6. Egy szó, mint száz szerint:

    Az itt lakókért is folyamatosan tesznek, azt, hogy valakiknek semmi sem jó, ami a mostani vezetéshez kapcsolódik, arról nem tehetünk, bezzeg milyen volt a 4 ciklus/16 év alatt, amíg semmi említésre méltó sem történt a jutalmak felvételén, osztogatáson (egymás között) ígérgetéseken, plusz botrányokon túl…
    Ahogy 2084 mondja, körül kellene nézni pl. Csepelen…

  7. kerdezo szerint:

    Ameddig nincs kész a kerület, addig arra kellene kizárólag koncentrálni!

  8. jocosaurus szerint:

    2084: Mennyiben fejlődött? Érdekes, pl. a 13. kerületben jól megvannak az MSZP vezetésével, mert fejlődik rendesen az a kerület. Itt nálunk mi van ahhoz képest? Mert én azt látom, hogy a gerincút még mindig nincs meg. Az a gerincút, ami több évtizede tervben van már, elkészült belőle egy kb. 2 km-es szakasz, ami önmagában nem old meg semmit. Hol van a többi része? Az elkövetkezendő 30 évben megvalósul?

    Mi a helyzet a hidak felújításával? Új hidak építése? HÉV Kálvin térig meghosszabbításának kiharcolása? Inkább belemennek a villamossá lezüllesztésben, az elvtársak úgyis autóval járnak. De ha máshol nem, majd a közúti forgalomban fog jelentkezni a sok elégedetlen utas.

    Hol van a Corvin-csomópontról a felüljáró/külön szintű kereszteződés?

    Csak hogy a legégetőbb gondokat említsem, mert az infrastruktúra meglehetősen fontos lenne. A fejlődéshez. Ezért épül, fejlődik Angyalföld, mert ott van infrastruktúra. Csepelen több évtizedig valósul meg egy nyavalyás elkerülő út. Ne érts félre, nem a fidesz nyakába akarom ezeket varrni, ez sajnos pártoktól független.

Itt lehet hozzászólni !