Trianonra emlékezik az ország

Hirado.hu

Trianonra emlékezik az ország

A trianoni békeszerződésre és annak következményeire emlékezik a magyarság. 1920-ban ezen a napon írták alá a szerződést. Magyarország elveszítette területének kétharmadát, és több mint hárommillió magyar, vagyis az akkori magyarság harmada az új határokon túlra került. Június 4-ét 6 éve nyilvánította az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává. Országszerte és a külhoni magyarlakta településeken is tartanak megemlékezéseket.

Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vonták fel reggel Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

Az ünnepi ceremónián jelen voltak több kormányzati, állami és civil szervezet képviselői is.

Az idén első alkalommal egész hetes programsorozat kapcsolódik a nemzeti összetartozás napjához. A Magyarság Házában szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket tartottak egész héten, felidézve a trianoni eseményeket.

A Magyarság Háza mozitermében Szakály István: A Trianon szindróma című filmjét vetítik, este Összetartozunk címmel gálaműsorral várják az érdeklődőket, hazai és külhoni vendégekkel a Szentháromság téren. A Mi, magyarok kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.

Noszvajon a nemzeti összetartozás napja alkalmából avatják fel a Trianoni szégyenfal emléktáblát. Zalaegerszegen délután a városi megemlékezésen Szilágyi Péter helyettes államtitkár mond ünnepi beszédet.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Trianonra emlékezik az ország” bejegyzésre

  1. Gréta szerint:

    Köszönet a Kormánynak, Országgyűlésnek, hogy nem feledkezett meg a határon túli magyarokról, hálás köszönet ezért az emléknapért! Köszönet Csepel vezetésének, hogy évről évre megemlékezik erről a napról! A mai emlékműsor csodálatosan szép volt!

  2. jocosaurus szerint:

    A határon túli magyarokról nem feledkeznek meg, ellenben a határon belüliekkel, akiknek a szemét is kilopják ezek a hazaárulók.

  3. Egy szó, mint száz szerint:

    Tényleg? Akkor a balliberális kormányok sorozatos hazaárulásáról, szemkilövéséről, a haza szétlopásáról…hosszú a lista….mit is mondhatnánk?

Itt lehet hozzászólni !