Mahó Andrea: A zebrán gázolták halálra az unokabátyám

BORS

Foto: Bors

A tragédia egy zebrán történt, ahol az 52 éves gyalogosnak elsőbbsége volt. A színésznő mély gyászában is csak arra tud gondolni, hogy egy közlekedési lámpával sokak életét lehetne megmenteni. 

Ferenc 52 éves volt, tele életerővel és tervekkel. Rendes, dolgos ember, aki május 31-én a munkából fáradtan hazafelé menet – bár sietett a családjához – nem szegett meg semmilyen közlekedési szabályt. Noha rö­videbb lett volna az út, ha csak úgy átszalad az egyik oldalról a másikra, inkább elment a gyalogátkelőig. Körülnézett, és amikor úgy látta, messze vannak még a közeledő autók, elindult.

 A semmiből jött az a zöldes színű személyautó, amelyik eltalálta. A csattanás olyan erővel dobta a levegőbe, hogy több, mint tíz métert repült – amikor földet ért, valószínűleg már nem élt. Bár nagyon gyorsan kiértek a helyszínre a mentők, nem tudtak segíteni rajta. Ott, a vizes aszfalton ért véget az élete.

Forrás: BORS

Manapság már fel sem kapjuk a fejünket egy halálos gázolásról szóló hírre, bele sem gondolunk, hogy az áldozat valakinek a fia volt, az édesapja vagy a testvére. Ferenc is egy szerető család tagja, történetesen Mahó Andrea, a Madách Színház művészének unokabátyja volt. A színésznő a Facebook-oldalán osztotta meg az ismerőseivel a szörnyű hírt: „…halálra gázolták az unokatestvéremet a zebrán. Va­jon miért nincs egy négysávos úton közlekedési lámpa? Hány embernek kell még meghalni? Nyugodj békében, örökké emlékezni fogok rád!”

Forrás: Bors

Feri az édesapám testvérének a fia, első unokatestvérem – mondja megtörten a Borsnak Mahó Andrea színésznő, aki ne­hezen tud múltidőben beszélni a szeretett rokonról. – Gyerekkorunkban nagyon sok időt töltöttünk együtt, sokszor vigyázott rám és a nővéremre, ő volt az idősebb nagyfiú, akire rá mertek bízni a szüleink. Az utóbbi időben ritkábban találkoztunk, elsodort egymástól az élet, de iszonyato­san megrázott a halálhíre. Most már nem lesz ilyen többé… – csuklik el Andrea hangja. – Nem látja többé a gyereke, a felesége és az édesanyja. Feri meghalt és ami a legfájóbb az egészben, hogy teljesen értelmetlenül – szedi össze magát a színésznő, majd indulatosan folytatja:

– Azért tárom a nyilvánosság elé ezt a fájdalmas helyzetet, mert szeretném elérni, hogy azon a négysávos úton legyen végre közlekedési lámpa! Ha lesz, akkor talán másnak már nem kell ott meghalnia. És ha lett volna, az unokabátyám ma is élne.

Rettegő iskolások:

A csepeliek jól ismerik a Weiss Manfréd úti gyalogátkelőt, egymás között csak halálzónának nevezik.

– A Kossuth Lajos Szakközépiskola ott van a közelben, a diákok számára az lenne a legrövidebb, ha az említett gyalogátkelőn mennének át, de nem mernek – mondja egy neve elhallgatását kérő helyi lakos. – Inkább továbbmennek egy megállót a HÉV-vel.

Biciklis- és gyalogosgázolás is volt már ezen a zebrán, mert hiába van 50-es lassítótábla, a gépjárművezetők többsége le sem veszi a lábát a gázról.

MIT TESZ A HIVATAL?
Hétfő reggel javaslatot terjesztek a testület elé. Indítványozom, hogy telepítsenek közlekedési lámpát ehhez a gyalogátkelőhöz, ami valóban nagyon veszélyes – mondta Borka-Szász Tamás, a DK csepeli képviselő-testületének tagja, miután értesült a tragédiáról, és hozzátette: valójában Budapest főpolgármestere dönt, Csepel csak javaslatot tehet.

32 hozzászólás “Mahó Andrea: A zebrán gázolták halálra az unokabátyám” bejegyzésre

  1. Chris szerint:

    Először is nyugodjon békében és részvétem a családjának! 🙁

    Másodszorra: Annyi büdös féreg autós van hogy hihetetlen… És ha van lámpa ha van zebra stb akkor is esetek 90%ában képtelenek azt a 2-3mp-t kivárni hogy a gyalogos átmenjen nyugodtan a zebrán, azok már úgy kanyarodnak hogy majdnem neki is megy a gyalogosnak a kibaszott autójával…. Mert hát az autósoknak mindig annyira sietniük kell hogy nem késhetnek el sehonnan sem 2-3mp-et SEM. Siralmas egyszerűen…

  2. Zoli szerint:

    Részvétem a családnak, barátoknak!

    Én pont akkor mentem el a baleset mellett, amikor a zsákot húzták rá a holttestre, nagyon megrázó látvány volt!
    Sokszor látom, hogy a gyalogosok a zebrán sietve kelnek át szinte mindenhol, mintha nem akarnák az autósokat feltartani vagy félnek, hogy elindul az autó, pedig az a gyalogosoknak van létesítve a biztonságos áthaladáshoz, sőt, a múltkor rám kiabált egy autós, hogy haladjak már a zebrán. Tényleg el vannak kapatva az autósok, nincs vezetési kultúra Magyarországon.

    A csepeli elkerülő is ugyanúgy négysávos út, ott minden utca le van lámpázva, remélem a Weismannfrédon is lesz lámpa hamar, mert már régóta esedékes!

    Balesetmentes közlekedést mindenkinek!

  3. Jeniszej szerint:

    Részvétem a családnak, barátoknak!
    Borzasztó a halál, főleg egy értelmetlen halál. Nekem a szüleim azt tanították: hogy az úttest az a járműveknek van. A járda a gyalogosoké.
    A kijelölt gyalogátkelő helyen elsőbbsége van a gyalogosnak, ha megadják neki a járművek.
    A KRESZ azt monya, hogy a járművel úgy kell megközelíteni a kíjelölt gyalogátkelő helyet, hogy bármikor “megtuggyon” állni.
    Ez világos nem?
    Szégyelném magam ha gyalogosan érne baleset. Én bármikor megtudok állni, – még ha elsőbbségem is van. Ezért nem tartom fel a járműveket – szándékosan, nem telefonálok zebrán, mert tudom, hogy csak én húzhatom a rövidebbet. Soha nem számítok arra, hogy bíztósan meg tud e állni a jármű, ha féktávon belül lépek elé. Mert műszaki hiba is létezik. A mi elromolhat az el is romlik. Mindenkinek ajánlom,hogy abszulut elsőbbségnél is figyeljen és legyen körültekintő.

  4. Juhász Attila szerint:

    Részvétem Andrea !

    Kollégám volt .

  5. Autós szerint:

    Nahát, hirtelen milyen fontos lett az a kereszteződés? Borka úr hol volt eddig? Ott, de az egész Szabadkikötő út egy siralmas valami.

    Oda például, a sávok széthúzásával lehetett volna mondjuk egy ún. menekülőszigetet telepíteni már évekkel ezelőtt, és akkor nem négy sávon keresztül kellene szabad utat találni az átkelő gyalogosoknak, hanem elég lenne egyszerre kettőn.

    Dehát drága baloldali agyhalottak megint lámpát akarnak egy huszadrangú kereszteződésben, az iskolásoknak is ott lenne a körforgalomnál lévő zebrák, ahol a bringautak is keresztezik a Szabadkikötő úton. Ahogy lámpa van a Katona József utca – Kassai utca kereszteződésben is, ahol teljesen felesleges, miközben onnan pár sarokra, a Kassai utca – Széchenyi utca keresztben, ahol tényleg kellene, mert napi szinten van baleset, semmi nincsen.

    Miért egy csapat dilettáns barom akar dönteni megint Csepel közlekedéséről?

  6. Grün Izidor szerint:

    Miért nem lehet “átkelő-pótló” buszjáratot indítani?!
    Bemenne mondjuk a Borárosig, ott az aluljárón keresztül elérhető a csepeli HÉV és vele biztonságosan a Szabad-kikötő?!

  7. TűzRóka szerint:

    Az autó otkatóm többször azt mondta, hogy neked csak akkor van elsőbbséged, ha megadják. Így közledkedjetek!

  8. 2084 szerint:

    Őszinte részvétem a családtagoknak és a barátoknak!

    Tényleg a Borka eddig hol henyélt?
    Mondjuk ennél a felvetésénél már csak az volna értelmesebb megoldás, ha a Weiss Manfréd útra száz méterenként raknának jelzőlámpákat 😀
    Elvégre ez egy gyorsforgalmi út, tehát a DK szerint csináljunk belőle sétálóutcát 🙂

    Sokkal értelmesebb volna, ha felüljárót építenének oda, így a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna 😉

  9. fghfjhgkjhk szerint:

    2084!
    Ön egy vicces csávó lehet!
    A regnáló vezetés egy szót sem szólt eddig.
    A lámpákért való aggodalmát fejezze ki a gerincút miatt, ahol alig járnak a piroshullám miatt. A Szabadkikötőn meg elfér ide is egy, ha az csak nyomógombbal váltana.

  10. 2084 szerint:

    fghfjhgkjhk: A Gerincút terveit az elvtársak adták be, melyeken változtatni később nem igazán lehetett, innentől fogva látszik, hogy miért kell a balosok szerint minden gyorsforgalmi útra sok-sok jelzőlámpa 😀

    Visszatérve a felüljáróhoz: Egy jó kialakítással egy szintbe lehetne hozni a gyorsforgalmihoz közelebb eső HÉV megállót és a felüljárót 😉

  11. Grün Izidor szerint:

    2084!
    Nehogy már egy korábbi közlekedési koncepción ne lehessen változtatni!
    Ami kőbe van vésve még azt is át lehet faragni kellő akarattal!
    Csak gondoljunk a Gányolmánynak a mindenkori politika ízléséhez történő igazítására! 😀

  12. fghfjhgkjhk szerint:

    2084!
    Előttem Grün Izidor megírta… 🙂
    A lámpa programja az úton sacc másfél éve lett elcseszve.
    A jelenlegi HÉV megálló, – ami egy egymással szemben álló pár – csak az egyik feléhez lenne felüljáró (Boráros felé)? Ügyes jobber gondolkodás! 🙂 Visszafelé, meg b…ák meg? 😛

  13. Nagyapó szerint:

    Nem ártana adatokat is leírni. Naponta hányan használják a szabadkikötői zebrát (mivel a kocsma is bezárt)?
    A Teller E. úti lámpákat nem a királymajori közlekedőknek állították be. Ők talán megköszönhetnék a fűnyírást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Tündér Ilona szerint:

    Nagyapó!

    Gondolom, ha a maga rokonát ütötték volna el akkor jó ötletnek tartaná a nyomógombos lámpát, azt pont olyan helyre találták ki ahol nagy a gépjárműforgalom, de kevés a gyalogosok száma.
    De maga szerint az ilyen lámpa egy kommunista trükk.

    A felüljáró ,,kicsit” túlzásnak tűnik.
    A gerincúton lévő lámpák szar programozását meg nem lenne túl bonyolult módosítani.

  15. csepeli szerint:

    Miről beszéltek? A KRESZ szabályait kell betartani a közlekedésben résztvevőknek! A tapasztalatom szerint, a forgalomban résztvevők a Weisz Manfréd úti átkelő helyen, is úgy közlekednek, mindkét irányban, ahogyan azt nem tehetné! A szabályokat kell betartani!!! A közlekedésben résztvevő autós nem bírálhatja felül az adott helyre vonatkozó korlátozást! Valamiért az ember, ha autóba ülhet, teljesen átalakul, Szinte azonnal Ő alkotja a szabályokat! A hatóságnak ezt kellene korlátozni! Az élethez való joga annak is elsődleges jog, aki a zebrát használja átkelésre! A szabály egyértelmű! Úgy kell megközelíteni…

    Részvétem az elgázolt férfi minden rokonának, ismerősének, munkatársainak, szeretteinek! Nincs mentség ami a gázolót mentené!

  16. Grün Izidor szerint:

    csepeli!
    Egyszerűbben: “Minden szabály annyit ér, amennyit annak meghozója betartat!”

  17. liberalbolsevik szerint:

    Részvétem a hozzátartozóknak.

    Látom nagyapó hozza a szokásos formáját, természetesen a keresztényi szeretet jegyében…..(KDNP-s a lelkem persze csak most, régen….ki tudja mit rejthet az ÁBTL…..)
    Egyébként a fűnyírás és a kerület egyéb “rendbentartása” nem úri kegy hanem vén trottyos az önkormányzat DOLGA!! ezért fizetjük az adókat, és nem a képviselő urak habzsi-dőzsiére.
    Jellemző nagyapó felfogása az egész rezsimre, mindenkitől csak beszedjük a pénzt, és ha méltóztatunk valamit csinálni ami egyébként a feladatunk, akkor elvárjuk hogy mindenki térdencsúszva hozsannázzon előttük…..szánalmas. 🙁

    Egyébként indokolt lenne a lámpa vagy legalább a fönt javasolt járdaszigetes megoldás, de mivel még nincs választás nem fontos.

    Ha a Szabadkikötős vasutas partizánok nyugodtan lezárhatják jó húsz percekre a teljes ki és bejövő forgalmat naponta többször is , akkor talán ez is beleférne……..tudom erről is az “ezmúltnyócév” tehet, persze csak óvatosan ezzel mert nyócból már nagyobbrész a narancsosoké……

    Egyébként meg a semmirekellő szotyolazabáló közönségnek nagyon fontos volt, az a mini csúti stadion a térnél, kíváncsi vagyok hogy nekem és a többi adófizetőnek mennyibe került az ingyenélő részeges csőcselék -polkorrekten focidrukkernek hívják őket- szórakozása………

  18. Hozzászóló szerint:

    Részvétem a hozzátartozóknak! Nemrég jártam arra! Nem a zebrán gázolta el a szerencsétlen gyalogost! A zebrától 20cm- re van a rögzítési pont (Rp)! A helyszínelő innen mér ki mindent! Onnan kb. 6-8 méterre van az elütési pont! Ezt “C”-vel jelölik! Ettől a ponttól van az áldozat végső helyzete ami kb. 15-16 méterre van a rögzítési ponttól, és kb 7-8 méterre az elütési ponttól ami pont szemben van a sinek alatti átjáróval! Akit érdekel még megnézheti a felfestések halványan de látszanak! Kell a lámpa! Nyomógombos vagy sem az mindegy! Csak lámpa legyen az gyalogátkelőnél!

  19. fghfjhgkjhk szerint:

    Nagyapó!
    Ha már a saját oldalába rondít, offal…
    A Királymajorban nem kaszáltak, tehát be lehet kapni. A továbbiakban még annyit, hogy nehogy már köszöngessek a befizetett különféle adómért! Maga félkegyelmű idióta! Ha a Szabadkikötőről megyek az elkerülő felé, akkor nem mindegy, hogy hol a Királymajor, maga barom? 🙂

    Hozzászóló!
    Én is ma néztem meg pontosabban.
    Olyan lámpa kell, ami CSAK nyomógomra állítja le a közúti forgalmat.
    Gondolom, hogy ennyi pénzbe kerülhetett a fociszar is?!

  20. baltafejű szerint:

    Tavaly szeptemberben is volt egy gázolás ugyanitt:
    http://csepel.info/?p=43935

    és ha visszakeresnénk, valószínűleg még jó pár hasonló esetet találnánk.

  21. baltafejű szerint:

    és tényleg, 2010-ben is volt itt halálos gázolás:
    http://csepel.info/?p=10452

    és a cikk azt írja, már több halálos gázolás volt ezt megelőzően is.
    És már 2010-ben is többen kommentelték, hogy nyomógombos lámpa kellene oda.
    Még hány embernek kell meghalnia, hogy csináljanak?

  22. fghfjhgkjhk szerint:

    baltafejű!
    mivel felkerült a téma a jarokelo.hu oldalra, innentől talán lesz már belőle valami?!

  23. baltafejű szerint:

    Hozzászóló! A rendőrség baleseti térképén így szerepel az eset:
    “Baleset oka: Megállási kötelezettség elmulasztása: kijelölt gyalogosátkelőhely előtt nem állt meg”

  24. Kata szerint:

    Nagyon sajnálatos történet és részvétem a hozzátartozóknak.De mielőtt leírnánk az összes autóvezetőt,15 éve járok ott autóval napi kétszer ha nem négyszer,soha nem láttam gyalogos balesetet,motorost és autóst annál többet.Mióta az új út van aki a kossuthba jár nem is kell átmennie ezen a zebrán hanem haladni végig a jobb oldalon és ott átmenni az új részen..A régi időkben ezen az úton és zebra környékén sokkal többen dolgoztak és használták azt a zebrát,mikor még eperföld volt és nem hajléktalan rész volt a nagy puszta…Én sosem futok bele gyalogosba ott nagyon ritka..és le szoktam lassítani is mert régi kedvenc helyük ott mérni íz 50es táblánál….Szóval mielőtt leírnátok minden autóst tegyük hozzá hogy nagyon sok gyalogos is van figyelmetlen..mert gyalog is lehet valaki az!

  25. fghfjhgkjhk szerint:

    Kata!
    Tehát bevallja, hogy Ön csak azért lassít le, mert ott mérni szoktak?
    Szomorú!

  26. Hozzászóló szerint:

    Sajnos inkább az a szomorú, hogy a közvélemény, ha gyalogost gázolnak, azonnal az autóst itéli el anélkül, hogy ismernék a körülményeket! Tisztázzuk: a gyalogos ugyanúgy a forgalom része mint az autós! Mind az autósnak, mind a gyalogosnak felelősége van ha közlekedik!

  27. jaj szerint:

    Hozzászóló

    A körülmények egy részét ismerjük, ez ebben az esetben elég, hogy eldöntsük felelősség kérdését.

  28. Jeniszej szerint:

    Mi a gyorsforgalmi út ismérvei?……

  29. Jeniszej szerint:

    A gyorsforgalmi utak (angol fordításban: controlled-access highways) a településeket elkerülő, nagyobb városokat, országrészeket, országokat összekötő útvonalak, amelyek mind a személy-, mind az áruszállításban forradalmasították a közúti közlekedést.

    A gyorsforgalmi út: nagy utazási sebességre (ma már 120–150 km/óra) tervezett, rendszerint irányonként elválasztott, ez esetben szintbeli csomópontoktól mentes, többsávos útpálya, ahol a gyorsabb járművek akadálytalanul tudnak előzni.
    A gyorsforgalmi utak sajátosságai:
    különválasztott útpályák,
    külön szintű csomópontok,
    nagyobb ívű vonalvezetés,
    kisebb dőlésszögű lejtők-emelkedők,
    nagyobb útméretek,
    útmenti korlátok,
    vadvédő kerítések,
    többszörös közlekedési jelzések (út mellett, út felett),
    megkönnyített éjszakai vezetés,
    leállósáv,
    segélytelefon,
    pihenőhelyek,
    étkezési lehetőségek,
    szállás-lehetőségek,
    töltőállomások,
    környezetkímélő falak,
    teljes szélességű téli üzem,
    folyamatos útfelügyelet,

  30. Grün Izidor szerint:

    Jeniszej!
    Magyarra fordítva ez az autópálya!
    .
    Nálunk a most bevezetett “gyorsút” a csóróságuknk jele!
    Mint régen a Zaporozsec, Már nem traktor de még nem autó! 😀 😀
    http://mno.hu/belfold/uj-tipusu-gyorsforgalmiut-kategoriat-vezetne-be-az-nfm-1301892

  31. Nagyapó szerint:

    Jeniszej! Valami lemaradt az idézetéből: “A gyorsforgalmi út tkp. gyűjtőfogalom, egybefoglalja az autópálya, a gyorsút és az autóút fogalmát.”
    A gyorsforgalmi út fogalmát – mivel a KRESZ ilyet nem tartalmaz – szabadon használják, ahol gyorsabban szabad menni, azt máris így nevezik. Magyarországon a Ferihegyre vezető utat nevezik gyorsforgalmi útnak, pedig a Jeniszej által idézettek egyikének sem felel meg.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. Jeniszej szerint:

    Igaza van! Grün Izidor szerint: Itt nevezik sokan vagy hiszik, hogy a fegyvergyárosról elnevezett út az gyorsforgalmi út. Ezek megnyugtatására az idézet. Még jó, hogy nem nevezik a HÉV-et gyors vasútnak.
    🙂

Itt lehet hozzászólni !