Görgey Artúrra emlékeztek

Csepel.hu

g4

Május 21-én, éppen száz éve, 98 éves korában hunyt el Görgey Artúr, akit Katona Tamás történész sommásan így jellemez: „Mátyás király és Bethlen Gábor óta ekkora hadvezér nem nyargalt csatatereken”.

Május 23-án Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata rá emlékezett a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézet falán található emléktáblánál. Az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, valamint dr. Szeles Gábor jegyző helyezte el a megemlékezés koszorúját. A Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő munkatársai, a rendelőintézet részéről dr. Illés Krisztina orvos-igazgató koszorúzott.

Görgey Artúr 31 éves volt, mikor feltétel nélkül letette a fegyvert Világosnál Rüdiger orosz lovassági tábornok előtt. Az 1849. augusztus 13-án történt eseményt sokáig a magyar történelem legszörnyűbb árulásaként tartották számon, de ma már tudjuk: Görgeynek, aki zseniális hadvezér volt, nem volt más választása.

Hosszú élet adatott meg a honvéd tábornoknak, aki eredetileg Prágában végzett tehetséges vegyész volt: nevéhez fűződik a laurilsav felfedezése. Világos után még 67 évet élt, jó ideig kegyelemkenyéren.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Görgey Artúrra emlékeztek” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Görgey Visegrádról – ahol kegyelemkenyéren élt – minden évben nagy kosár szőlőt küldetett az udvarnak, melyet gróf Paar főhadsegéd minden évben megköszönt a király nevében. Amikor a király Visegrádon volt Görgey a szőlőt mindig személyesen adta át a konyhaszemélyzetnek. Egy alkalommal Ferenc József a Görgey által küldött szőlővel kínálta Vilmos császárt, ami Görgeynek, amikor tudomására jutott, nagy boldogságot okozott. (Metzker)
    Tempora mutantur, et nos mutamus in illis.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !